Κομοτηνή: Φοιτητές του Δ.Π.Θ. έφεραν στο φως ανοιχτή επέμβαση σε ανθρώπινο κρανίο πριν 2.000 χρόνια

Στην αρχαία Ελληνική Αποικία της Ακάνθου, τη σημερινή Ιερισσό μας πηγαίνει η έρευνα και η μελέτη του Τμήματος Ιστορίας Εθνολογίας. Η Άκανθος άκμαζε, ήταν μια πάρα πολύ σπουδαία πόλη με πολύ σημαντική εξέλιξη μετά την αρχική της ίδρυση.

Για αυτό και έχει ανασκαφεί πολύ μεγάλο μέρος της από την αρχαιολογική υπηρεσία, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και του Αγίου Όρους. Στις ανασκαφές που πραγματοποιούνται για πάνω από τριάντα χρόνια, έχουν αποκαλύψει όλο το νεκροταφείο της πόλης και έχουν φέρει στο φως πάνω από 10.000 ταφές. Ένα κομμάτι αυτών των ανασκαφών, που έχει μελετηθεί στο Τμήμα Ιστορίας κι Εθνολογίας από τους φοιτητές αποκάλυψε τέσσερις τρυπανισμούς.

Οι Τρυπανισμοί, χειρουργικές επεμβάσεις στο κρανίο, είναι οι παλαιότερες που βρέθηκαν σε τέσσερις γυναίκες. Δύο από τις επεμβάσεις θεωρείται από τους ερευνητές ότι ήταν και πολύ επιτυχείς γιατί οι ασθενείς έζησαν πολλά χρόνια μετά από αυτές.

Η πρώτη γραπτή πηγή αναφέρει ότι οι πρώτοι τρυπανισμοί έχουν καταγραφεί σε σκελετούς πριν από την Εποχή του Ιπποκράτη, τον 5ο και 6ο αιώνα Π.Χ.

«Τρυπανισμοί υπάρχουν από το 2.000 π.Χ., από την Εποχή του Χαλκού. Επειδή ο Ιπποκράτης είναι ο πρώτος που έγραψε γι αυτή τη διαδικασία και αυτοί οι τρυπανισμοί χρονολογούνται από την Εποχή του Ιπποκράτη μπορούμε να φανταστούμε ότι ο χειρουργός της Εποχής, ο οποίος πραγματοποίησε αυτές τις επεμβάσεις, ενδεχομένως να είχε διδαχθεί στις Σχολές του Ιπποκράτη» δήλωσε σήμερα στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες» (9-9-2021), η κα Χριστίνα Παπαγεωργοπούλου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Φυσικής Ανθρωπολογίας του Τμήματος Ιστορίας Εθνολογίας.
Όπως σημείωσε αυτό που μένει να δούνε είναι:« Αν ο χειρουργός στην Άκανθο, δεν ξέρουμε αν είναι ένας, υποθέτουμε ότι με τον τρόπο που έγιναν οι επεμβάσεις να ήταν και ο ίδιος, ήταν ενήμερος για τον τρόπο με τον οποίο συμβούλευε ο Ιπποκράτης να γίνονται τέτοιου είδους επεμβάσεις».

Από το Εργαστήριο έχουν συγκεντρωθεί όλες οι χειρουργικές επεμβάσεις που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα από όλη την Ελλάδα. Φαίνεται ότι οι επεμβάσεις αυτές, διαχρονικά, γίνονται στην πλειοψηφία των ανδρών. «Τα συμπεράσματα αρκετά και σημαντικά αν σκεφτεί κανείς ότι σήμερα κάνουμε επεμβάσεις χειρουργικές σε αποστειρωμένα περιβάλλοντα και παρόλο αυτά έχουμε μετεγχειρητικές επιπλοκές. Ακόμη και σήμερα τέτοιου είδους επεμβάσεις είναι πολύ δύσκολες. Θα πρέπει να φανταστεί κανείς ότι μιλάμε για μια επέμβαση στο κρανίο, έχει γίνει διάτρηση στον κρανιακό οστό, οπότε πρέπει να έχει κάποιος υπόψιν του τα εργαλεία της εποχής εκείνης, πριν αρκετούς αιώνες, και οι δύο από τις τέσσερις να έχουν ζήσει για πάρα πολλά χρόνια και αυτό μπορούμε να το πούμε με βεβαιότητα γιατί υπάρχει μια αναδόμηση του οστού στο σημείο της επέμβασης. Έτσι, μπορούμε να καταλάβουμε για πόσα χρόνια έζησε αυτός άνθρωπος σε κάθε περίπτωση δεν είχαν πεθάνει από αυτές τις επεμβάσεις».
Όπως σημείωσε «η γνώση η ιατρική ήταν πάρα πολύ προχωρημένη για τα δεδομένα της εποχής».
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι πρόσφατα μεταφέρθηκε στο Εργαστήριο της Κομοτηνής το αρχαιολογικό υλικό που έχει ανασκαφεί στη Θεσσαλονίκη κάτω από τις ανασκαφές του μετρό , οπότε όλο το υλικό, όλοι οι κάτοικοι της Αρχαίας Θεσσαλονίκης, έχουν «μετακομίσει» στην Κομοτηνή. «Είναι ένα πολύ σημαντικό υλικό, διαχρονικό, καλύπτει 15 αιώνες , από την ίδρυση της πόλης , μέχρι και τα υστεροβυζαντινά χρόνια. Και ήρθε η ώρα να αποκαλύψουμε τα μυστικά μιας μεγάλης πόλης» κατέληξε η κα Παπαγεωργοπούλου υποσχόμενη νέες σημαντικές αποκαλύψεις.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος