Κομοτηνή: Φοιτητικές Διαδρομές στο Αριστοτέλειο από Χριστιανούς και Μουσουλμάνους μαθητές

Array

Τη φοιτητική ζωή για λίγες μέρες έζησαν 36 μαθητές, Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι, από την Ξάνθη. Μέλη των Δημιουργικών Εργαστηρίων Νέων (Δ.Ε.Ν.), υποδράσης του προγράμματος ΚΕΣΠΕΜ (Κέντρα Στήριξης κι Εκπαίδευσης Παιδιών Μουσουλμανικής Μειοντότητας) ακολούθησαν τις «φοιτητικές διαδρομές» συνεχίζοντας το «ταξίδι» που ξεκίνησε για πρώτη φορά το 2014 αναζητώντας το Πανεπιστήμιο που ονειρεύονται.

Σύμφωνα με την κα Σεβάλ Οσμάνογλου, ψυχολόγο οι «μαθητικές διαδρομές» ξεκίνησαν με μια σειρά από συναντήσεις με τους εμψυχωτές του εργαστηρίου Αϊσέ Κιρατζή και Μάκη Σπυριδόπουλο υπό την εποπτεία της Άννης Βασιλείου (Επιστημονική Υπεύθυνη της δράσης των Δ.Ε.Ν) που στόχο είχαν την ανάπτυξη σχέσεων μεταξύ των μαθητών/τριων μέσα από βιωματικές δραστηριότητες καθώς διερευνούν τις επιθυμίες τους, τις δεξιότητες τους και τον τρόπο που αυτές συνδέονται με τις επιλογές σπουδών τους. Η ίδια δουλειά γίνεται και με τους γονείς των παιδιών, οι οποίοι μαθαίνουν σιγά – σιγά, βήμα – βήμα να ακούνε τα «θέλω» των παιδιών τους. «Πρώτα τους κάνουμε να νιώσουν και να εργαστούν ως ομάδα» δηλώνει η κα Οσμάνογλου δηλώντας ότι δημιουργούνται φιλίες και ξεχωριστές σχέσεις μεταξύ των παιδιών.

Στις εγκαταστάσεις του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου έζησαν ως φοιτητές, ξεναγήθηκαν από την κ. Βενετία Αποστολίδου (Αναπληρώτρια Καθηγήτρια), γνώρισαν καλά τις αίθουσες και τις σχολές που περνούν τις μέρες τους οι φοιτητές/τριες του Α.Π.Θ και δοκίμασαν την κουζίνα της Λέσχης… «Το πρόγραμμα των παιδιών διοργανώθηκε ανάλογα με τις Σχολές που ήθελαν να γνωρίσουν τα παιδιά» εξηγεί η κα Οσμάνογλου σημειώνοντας ότι οι μαθητές που συμμετείχαν επέστρεψαν στην Ξάνθη πιο σίγουροι, πιο αισιόδοξοι. «Ήταν μεγάλη η συγκίνηση που νιώσαμε ακούγοντας τις παρατηρήσεις και τα συμπεράσματα των παιδιών. Στο δύσκολο σταυροδρόμι που βρίσκονται τα παιδιά είναι σημαντικό ότι καταφέραμε να έχουν ένα σημείο αναφοράς» δηλώνει η ψυχολόγος επισημαίνοντας ότι αυτή τη φορά συμμετείχαν στη δράση και παιδιά από την πλειονότητα.

«Στο ταξίδι στη Θεσσαλονίκη οι μαθητές/τριες είχαν την ευκαιρία να μάθουν για την ιστορία, την δομή και την οργάνωση, τις σχολές και τα τμήματα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έιχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με καθηγητές/τριες και φοιτητές/τριες, να επισκεφτούν την Κεντρική Βιβλιοθήκη, το Αστεροσκοπείο, το Γυμναστήριο, να ξεναγηθούν σε σχολές της Πανεπιστημιούπολης που τους ενδιαφέρουν και να φάνε το μεσημεριανό τους στην Φοιτητική Λέσχη ακολουθώντας τις καθημερινές διαδρομές των φοιτητών/τριων» δηλώνει η κα Οσμάνογλου μην κρύβοντας τον ενθουσιασμό και τη συγκίνηση που χάρισε σε όλους αυτό το ταξίδι.

Επόμενο βήμα, η επταήμερη κατασκήνωση στα Άβδηρα. Εκεί τα παιδιά θα γνωρίσουν βιώματα των μεγαλυτέρων τους. Όσον αφορά στο μήνυμα που στέλνει σε γονείς και μαθητές; Η κα Οσμάνογλου προτρέπει «Τα παιδιά να βρίσκουν τον εαυτό τους, να γνωρίζουν τον εαυτός τους και να κάνουν έτσι τις επιλογές» και οι γονείς να «Στηρίζουν τα παιδιά, να ακούνε τα παιδιά.»
Φώτο: Η κα Σεβάλ Οσμάνογλου στο studio της ΕΡΤ Κομοτηνής Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος