Κομοτηνή: Εργαζόμενοι σε εταιρεία επαναχρησιμοποίησης ρούχων

Εργάζονται σε Γερμανική Εταιρεία Ανακύκλωσης που έχει εγκαταστήσει στην Κομοτηνή, στην Αλεξανδρούπολη, στην Ξάνθη και στην Καβάλα δοχεία υποδοχής ρούχων και παπουτσιών. Μόλις είχαν αδειάσει έναν κάδο από τους είκοσι που υπάρχουν στην Κομοτηνή. Άλλοι είκοσι τους περίμεναν στην Αλεξανδρούπολη και τριάντα στην Καβάλα. Η αποθήκη συγκέντρωσης των ρούχων είναι στην Ξάνθη, όπως μας είπαν στη συνέχεια, ό,τι συλλέγουν τα πηγαίνουν εκεί, έχοντας φροντίσει οι ίδιοι πρώτα να κάνουν μια πρόχειρη διαλογή.

Ο Κώστας Σαρυπανίδης και ο Εσκεντέρ Αίνουρ είναι οι δύο εργαζόμενοι, που εκτός από τη συγκέντρωση των ρούχων και των υποδημάτων από τους κάδους, κάνουν και μια πρώτη διαλογή. “Σε περίπτωση που στα χέρια μας τα πιάνουμε βρεγμένα ή σε μη καλή κατάσταση τα πετάμε.» δηλώνει ο Κώστας και ο Αϊνούρ προσθέτει: «Συνήθως όλα τα ρούχα είναι πολύ καλά. Μπορεί άνετα να τα χρισημοποιήσει κάποιος που δεν έχει.»
Όσον αφορά στην ανταπόκριση του κοινού; «Είναι καλή για αρχή. Όσο περισσότεροι το πληροφορηθούν, τόσο καλύτερα θα πηγαίνει. Μακάρι ο κόσμος να συνεχίσει να βοηθά. Είναι το καλύτερο πράγμα στον κόσμο.» δηλώνει ο Κώστας και ο Αϊνούρ, αφού στέκεται για λίγο σιωπηλός προσθέτει: «Μεγάλωσα μόνος μου και ξέρω καλύτερα από τον καθένα τι σημαίνει να βοηθάς, τι σημαίνει κάποιος να περιμένει βοήθεια.»
Παπούτσια, κάλτσες, παντελόνια, διάφορα είδη ρούχων. Ό,τι μπορεί να φορέσει ένας άνθρωπος. Ανοίγουν το καπάκι, το ρίχνουν και το κλείνουν για να μην βρέχονται, να μην μπαίνουν σκόνες. Δεν επιτρέπεται να ρίχνουν στους κάδους αυτούς: γυαλί, μέταλλα και χαρτί ή ό,τι άλλο. «Βοηθάνε μέσα από την καρδιά τους φτωχούς.» δηλώνουν οι δύο εργαζόμενοι προτρέποντας όλους και όλες να πάρουν μέρος στην προσπάθεια.
Φώτο: Ο Κώστας και ο Αϊνούρ, οι δύο εργαζόμενοι νέοι ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφίες:Μαρία Νικολάου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ