Κομοτηνή: Ένα Σχολείο, μια παρέα, μια Δεύτερη Ευκαιρία (ηχητικό)

Ο Αλέξης, ο Ζαφέρ, η Οντίν και ο Οζλέν, είναι μαθητές μιας διαφορετικής τάξης, στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Κομοτηνής. Κοντά τους ο καθηγητής Γιώργος Σουλιώτης. Τους επισκεφτήκαμε, όταν η πρώτη ώρα του ημερήσιου προγράμματος, με τη διδασκαλία των Μαθηματικών, ήταν σε εξέλιξη.

Κομοτηνή: Ένα Σχολείο, μια παρέα, μια Δεύτερη Ευκαιρία (ηχητικό)«Είναι χρήσιμα τα μαθηματικά», τον ακούσαμε να λέει στη συνέχεια και να προσθέτει «Είναι δεύτερο έτος, πηγαίνουν πολύ καλά όλοι τους, αφήνουν τις δουλειές τους κι έρχονται. Ξέρουν για ποιόν λόγο έρχονται εδώ. Και σε επαγγελματικό επίπεδο και σε προσωπικό. Το γνωρίζουν καλά μέσα τους. Μακάρι να ήταν όλα τα σχολεία έτσι» δήλωσε ο κος Σουλιώτης μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες».

Κομοτηνή: Ένα Σχολείο, μια παρέα, μια Δεύτερη Ευκαιρία (ηχητικό)Προσπαθεί, όπως μας είπε, να δώσει τις βάσεις σε αυτούς, που θα θελήσουν να συνεχίσουν στο Λύκειο και στους υπόλοιπους να μπορούν να κάνουν απλές μαθηματικές πράξεις. Ό,τι θα χρησιμοποιήσουν ίσως έξω, στη ζωή τους. Να ξέρουν να υπολογίζουν τα ποσοστά: 10%,20%, να γνωρίζουν πώς υπολογίζουν τις εκπτώσεις για παράδειγμα, το εμβαδόν και τους όγκους, να μετράνε επιφάνειες κι αποστάσεις, να γνωρίζουν το Πυθαγόρειο Θεώρημα, να ξέρουν να μετράνε εμβαδά και όγκους. Λίγα και καλά».

Μιλώντας για τη χρονιά που πέρασε έκανε λόγο για μια δύσκολη, λόγω της εξ αποστάσεως διδασκαλίας, αλλά με χαρά είδε τους μαθητές και τις μαθήτριές τους να το προσπαθούν. «Οι περισσότεροι έκαναν χρήση των Νέων τεχνολογιών και παρακολουθούσαν. Κάποιοι δεν παρακολουθούσαν διότι δεν είχαν τη δυνατότητα, δεν είχαν internet. Πάντα υπάρχουν άνθρωποι που ακούνε το «κουδούνι» της δεύτερης ευκαιρίας. Και πιστεύω ότι ο αριθμός τους αυξάνεται» σημείωσε ο κος Σουλιώτης τονίζοντας πως «Όλη η ζωή είναι μια ευκαιρία. Μπορούν να έρθουν στο σχολείο. Υπάρχουν κριτήρια που τίθενται και θα πρέπει αυτό, ό,τι κι αν κάνουν, να το έχουν υπόψιν».

Ακούστε εδώ:

Κομοτηνή: Ένα Σχολείο, μια παρέα, μια Δεύτερη Ευκαιρία (ηχητικό)Στο διάλειμμα συναντήσαμε την 21χρονη Σμαράγδα Μιχαηλίδου. Μητέρα ενός μικρού παιδιού που το εμπιστεύεται, όσο εκείνη λείπει για μάθημα, στη μητέρα της. «Δεν με δυσκόλεψε τίποτα. Είναι όλοι υπέροχοι σε αυτό το σχολείο» είπε προσθέτοντας «Το είχα σταματήσει γιατί δεν είχα μυαλό ως νέα. Είχα τις παρέες μου κι αποφάσισα να έρθω κι εγώ σε αυτό το σχολείο. Οι δικοί μου μου είπαν: «Πήγαινε και θα σου αρέσει» αυτό κι έκανα και τώρα, μετά από δύο χρόνια, δεν θέλω να φύγω από αυτό το σχολείο» δήλωσε.
Είχε ήδη περάσει διάστημα 4-5 χρόνων που είχε εγκαταλείψει το σχολείο, όταν πήρε την απόφαση να επιστρέψει. «Ευτυχώς το πήρα γρήγορα είδηση και λέω: «Όσο είναι νωρίς να πάω. Βέβαια με «έσπρωξαν και οι δικοί μου να έρθω εδώ. Μου είπαν: «Είσαι νέα, πήγαινε θα σου χρειαστεί» αυτό κι έκανα». Τις πρώτες μέρες όταν κάθισαν ξανά στα θρανία και βρέθηκα σε γνώριμο περιβάλλον αναρωτήθηκα αν θα τα καταφέρω; Διαφορετικές οι ηλικίες των συμμαθητών, πολλές οι διακυμάνσεις, 20-25-30, 40 και…Κι όμως όλοι έχουμε γίνει μια «οικογένεια» σε αυτό το σχολείο. Το κοινό, η δεύτερη ευκαιρία. Υπάρχει και η 3η που είναι το Λύκειο και θα έλεγα στους συμμαθητές μου, να συνεχίσουν. Εγώ σαν νέα μαμά δεν θα πάω». Ωστόσο, δεν παρέλειψε να στείλει το μήνυμά της σε όλους εκείνους που δεν έχουν αδράξει ακόμη τη δεύτερη ευκαιρία: « Καλύτερα αργά παρά ποτέ. Να έρθουν λοιπόν όσο είναι νωρίς» είπε.

Ακούστε εδώ:

Ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφίες: Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος