Κομοτηνή: Εγκαταλείπουν τους πάγκους τους οι μικροπωλητές των λαϊκών αγορών

Εγκαταλείπουν τους πάγκους τους οι μικροπωλητές των λαϊκών αγορών. Απηυδισμένοι, όπως δηλώνουν στο www.ertnews.gr από τα περιορισμένα έσοδα των τελευταίων δεκαπέντε χρόνων, αλλά και την ανοδική πορεία των εξόδων τους. «Και τριτώνει το κακό», όπως τονίζουν, με το υψηλό κόστος καυσίμων που είναι αναγκασμένοι να προμηθεύονται για τις μετακινήσεις τους.

Τριάντα (30) χρόνια πίσω από τους πάγκους ο κος Δημήτρης. «Τριάντα χρόνια μικροπωλητής κι όμως δυσκολεύομαι να βγάλω το μεροκάματό μου» σημειώνει στο www.ertnews.gr. Στέκεται με προβληματισμό στο υψηλό κόστος της έκδοσης άδειας για τη συμμετοχή σε μια λαϊκή κι αναφέρει ως παράδειγμα αυτή του Πόρτο Λάγος για την οποία είναι αναγκασμένος να καταβάλει 430 ευρώ ετησίως.

Η συμπόρευση και ο κοινός αγώνας πίσω από τους πάγκους, των μελών της ίδιας οικογένειας, όπως τονίζουν, στο www.ertnews.gr κρατά τους περισσότερους στο χώρο. Ωστόσο το «οικογενειακό πείσμα» δεν απέτρεψε την πληθυσμιακή συρρίκνωση του αριθμού των μικροπωλητών. «Σε σχέση με πριν δεκαπέντε χρόνια (15) έχουμε «χάσει» τους μισούς από τον χώρο μας» τονίζουν.

Η φυγή στο εξωτερικό, για εργασία σε χώρες όπως η Γερμανία, το Βέλγιο και η Ολλανδία ήταν μια από τις επιλογές όσων εγκατέλειπαν τους πάγκους των λαϊκών τα προηγούμενα χρόνια. Μπορεί τώρα να έχει ατονίσει, όπως οι ίδιοι επισημαίνουν, λόγω και των εκεί δυσκολιών, ωστόσο, ο κλάδος τους δεν ανθεί. «αυτοί που παραμένουν παραμένουν με την ελπίδα να συμπληρώσουν ασφάλεια κι ένσημα και να βγουν στη σύνταξη. Τα παιδιά των περισσοτέρων δεν ακολούθησαν το επάγγελμά τους» αναφέρουν.

Παράλληλα, προσθέτουν και τη δυσκολία που συναντούν τα τελευταία δεκατρία χρόνια στην τροφοδοσία με νέο εμπόρευμα. Βρίσκουν προμηθευτές οι οποίοι, όπως λένε, ζητούν, την άμεση καταβολή των χρημάτων για το σύνολο του εμπορεύματος. Τέλος, τονίζουν και τη «χαριστική βολή» που εδώσε η αναγκαστική δίχρονη ημι-ανάπαυλα της πανδημίας του κορονοϊού, «δύσκολα επανακάμψαμε και εκείνο όχι όλοι» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος