Από τις 07:30 το πρωί μέχρι τις 22:30 το βράδυ περνούν το χρόνο τους στο σχολείο, στα ομοδικά φροντιστήρια και στα ιδιαίτερα στο σπίτι για να συνεχίσουν το διάβασμα, όπως λένε, μέχρι τις 00:30 ή και μέχρι τις 02:30. Δεκαεξάχρονες στα όρια κρίσης και είναι ακόμη στη Β’ Λυκείου.
«Η προετοιμασία, όμως, έχει ξεκινήσει κι αλίμονο αν δεν πηγαίνεις φροντιστήριο» δηλώνουν στο www.ertnews.gr η Κατερίνα,η Δανάη και η Κυβέλη και παράλληλα προσθέτουν «στο σχολείο δυστυχώς θεωρούν δεδομένη την παρακολουθήση των φροντιστηριακών μαθημάτων, οπότε ελάχιστη δουλειά γίνεται προς την κατεύθυνση της προετοιμασίας τουλάχιστον από την πλειοψηφία των καθηγητών μας, χωρίς να λείπουν και οι εξαιρέσεις».
Τις ενοχλεί και δεν το κρύβουν ότι η πλειοψηφία των καθηγητών στη δημόσια εκπαίδευση παίρνει ως δεδομένο την φροντιστηριακή παρακολούθηση ως ενισχυτική βοήθεια- προετοιμασία για τις Πανελλήνιες. «Υπάρχουν παιδιά που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα οι γονείς τους και ίσως να μην πηγαίνουν σε φροντιστήριο» εξηγούν και προσθέτουν για παράδειγμα ότι για τους συμμαθητές τους και τις συμμαθήτριες τους που πηγαινοέρχονται στους οικισμούς, όπου διαμένουν, δεν έχουν εικόνα για το τι ακριβώς κάνουν.
«Ξεδιπλώνοντας» το ωράριο και το πρόγραμμα τους μιλούν για 16, 14 και 12 ώρες φροντιστηρίου για τα μαθήματα «Γενικής» και τα μαθήματα «Κατεύθυνσης», μαθήματα όπως: Έκθεση, αρχαία, ιστορία, λατινικά, φυσική, χημεία, βιολογία, μαθηματικά κ.α. Στις ώρες αυτές προστίθενται επιπλέον μαθήματα ξένων γλωσσών και ιδιαίτερα στο σπίτι- extra βοήθεια στα φιλολογικά. «Κόστος;» ρωτάμε τις δεκαεξάχρονες για να τις ακούσουμε να απαντούν: 300 ευρώ το μήνα μόνο για τα φροντιστήρια σε ομαδικό τμήμα, χώρια το κόστος των ξένων γλωσσών ή άλλων δραστηριοτήτων. Η αναφορά σε «άλλες δραστηριότητες» φαντάζει μαύρο αστείο αν αναλογιστεί κανείς ότι το διάβασμα για την επόμενη μέρα ξεκινά μετά τις 22:30.
Κι όσον αφορά στη διασκέδαση; Στα διαλείμματα στο σχολείο, σε καμιά εκδρομή του σχολείου, στην επιστροφή από το σχολείο ή από το φροντιστήριο κάποιες κουβέντες στο πόδι και το Σαββατοκύριακο κάποια έξοδος σε café. Το «φόβητρο» της συμμετοχής στις Πανελλήνιες εξετάσεις ήδη «σκεπάζει» τον “ουρανό” των δεκαεξάχρονων κοριτσιών.
φωτο αρχείο ΕΡΤ
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος