Κομοτηνή – Δ. Αναστασόπουλος: Τα παιδιά με αυτισμό και αναπτυξιακή διαταραχή χρειάζονται αποδοχή

Το μήνυμα της αποδοχής και της συνύπαρξης επέλεξε να περάσει ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων, Παιδιών και Ενηλίκων με Διάχυτη Αναπτυξιακή Διαταραχή, Αυτισμό και Asperger – ΔΑΔΑΑ, Δημήτρης Αναστασόπουλος μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής για τις προσπάθειες του συλλόγου, των ενενήντα (90) δηλαδή μελών του, που παλεύουν για ένα καλύτερο «σήμερα», αλλά και «αύριο» των παιδιών τους.

«Αποδοχή. Βάλτε τα παιδιά σας να έρθουν σε επαφή με τα δικά μας παιδιά, μόνο να κερδίσουν έχουν» είπε χαρακτηριστικά παραδεχόμενος παράλληλα πως υπάρχουν ακόμη γονείς που δεν έχουν κάνει το βήμα της εξωστρέφειας δίνοντας μόνοι τους τον αγώνα στήριξης των παιδιών τους.

«Προσπαθούμε όσο μπορούμε να τους φέρουμε κοντά μας, αλλά ο καθένας έχει άλλο χρόνο να συμμετάσχει και να διεκδικήσει πράγματα στο κοινωνικό σύνολο και το σεβόμαστε» είπε ο κος Αναστασόπουλος και πρόσθεσε «Ο καθένας θα έρθει στο χρόνο του. Εμείς έχουμε το Σύλλογο, είναι δραστήριος κάνουμε πράγματα, όπως για παράδειγμα τα rapid test, όταν προέκυψε η ανάγκη λόγω της Πανδημίας. Κάνουμε απλά, καθημερινά πράγματα, χωρίς να αναστατώνουμε τις ζωές των άλλων» είπε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας για τα οφέλη που έχουν προκύψει από τη δραστηριοποίηση του Συλλόγου  σημείωσε: «Καταρχάς φαινόμαστε. Υπάρχουμε. Είναι κάτι πολύ σημαντικό και στην τοπική κοινωνία και πανελλαδικά. Δίνουμε αγώνες. Πέρα από τη συμμετοχή στα προγράμματα και τη γνώση που παράγεται».
Ως αποτέλεσμα αγώνα ανέφερε το παράδειγμα του προσωπικού βοηθού, δράση που τη χαρακτήρισε «μεγάλο στοίχημα». Όπως είπε: «Έχει εξαγγελθεί, είναι να λειτουργήσει το πιλοτικό πρόγραμμα σε πέντε Περιφέρειες και έχουμε καταφέρει να βάλουμε και τον αυτισμό μέσα στην πρόβλεψη για προσωπικό βοηθό, ενώ στις αρχές δεν προβλεπόταν». Σημείωσε πως η θετική αυτή εξέλιξη ήταν αποτέλεσμα κοινού αγώνα με Συλλόγους από όλη την Ελλάδα. «Δεν ήμασταν μόνο εμείς. Αλλά και άλλοι Σύλλογοι, ενεργοί γονείς, ενεργοί φορείς. Η κα Μιχαηλίδου, η αρμόδια υφυπουργός, δεσμεύτηκε γι αυτό και θέλουμε να λειτουργήσει γιατί όσο τα παιδιά είναι μικρά, μέχρι την ηλικία των 18 ετών, υπάρχουν δράσεις για να κάνουν: Στα σχολεία, στα ειδικά σχολεία κ.α. Αμέσως μετά, όμως, τα παιδιά, τα οποία ακόμη κι αν έχουν σπουδάσει κλείνονται στο σπίτι. Φανταστείτε να κλείσει κανείς ένα 20χρονο μέσα στο σπίτι» είπε ο κος Αναστασόπουλος .
Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως αυτό που ζητάνε είναι να δίνονται ευκαιρίες σε όλα τα παιδιά και στους ενήλικες που ανήκουν στο αυτιστικό φάσμα να συμμετέχουν μέσα στην κοινωνία, να μπορούν να εργάζονται, να επαν-εκπαιδεύονται δηλαδή να κάνουν πράγματα τα οποία για τους άλλους είναι αυτονόητα.
Τέλος, σημείωσε ότι για το λόγο αυτό γίνονται εκπαιδεύσεις και σε γονείς, σε εκπαιδευτικούς, «όπου μπορούμε να περάσουμε το μήνυμα», μήνυμα που δεν είναι άλλο από το: «Είναι αυτονόητο δικαίωμα να συμμετέχουν μέσα στα κοινωνικά δρώμενα».
ΦΏΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος