Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου της Ελληνο-αρμενικής φιλίας πραγματοποιήθηκαν σήμερα στο προαύλιο της Αρμενικής Εκκλησίας Κομοτηνής παρουσία μελών της Αρμενικής Κοινότητας, νέων και ηλικιωμένων, του Αρχιεπισκόπου των Αρμενίων στην Ελλάδα Kegam Xachesian, εκπροσώπου της Ιεράς Μητροπόλεως Μαρωνείας και Κομοτηνής, (ο Μητροπολίτης Παντελεήμονας συμμετέχει στην ορκωμοσία των νέων Μητροπολιτών) και του Σοφολογιότατου Μουφτή, Δρ. Τζιχάτ Χαλίτ.
Το γλυπτό είναι κατασκευασμένο με πρώτη ύλη την Σταυρόπετρα από τη γη της Αρμενίας, μια κατασκευή δωρεά ενός ζευγαριού φίλων της πόλης και της Αρμενικής Κοινότητας.
Το Μνημείο, που όπως είπε ο πρόεδρος της Αρμενικής Κοινότητας, ο κος Στεπάν Ματεοσιάν συμβολίζει τη φιλία μεταξύ των δύο λαών. «Είμαστε τυχεροί που ζούμε σε μια όμορφη, δημοκρατική και φιλόξενη χώρα», είπε εκπρόσωπος της Νέας Γενιάς Αρμενίων καλωσορίζοντας τους επισήμους και τους παρευρισκόμενους με την ευχή να πάψουν τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».
Κατά την έναρξη της εκδήλωσης διαβάστηκε χαιρετισμός τόσο του Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής, όσο και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου μεταφέροντας συγχαρητήρια για την εμπνευσμένη πρωτοβουλία.
Σημαντικό γεγονός χαρακτήρισε τα σημερινά αποκαλυπτήρια του μνημείου ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης των Αρμενίων, σημειώνοντας την ικανοποίησή του για το γεγονός και τονίζοντας ότι «ενώνει» τον Ελληνικό και τον Αρμενικό Πολιτισμό αναφερόμενος παράλληλα στα κοινά της διαδρομής των δύο λαών και τις ισχυρές μεταξύ τους σχέσεις. Αφού έκανε αναφορά στον πολιτισμό, στον Μοναστικό Πλούτο της Αρμενίας τόνισε «Γιορτάζουμε το παρόν και ανυπομονούμε να ζήσουμε ένα καλύτερο μέλλον».
Το μήνυμα του Πρέσβη των Αρμενίων στην Ελλάδα μετέφερε ο Πρόξενος Ατούρ Αχανιάν. Παρόντες ήταν εκπρόσωποι του Δήμου, η πρόεδρος κ. Κ. Στογιαννίδου που εκπροσωπώντας τον δήμαρχο Γιάννη Γκαράνη που απουσιάζει στην Κύπρο δήλωσε οτι «το μνημείο συμβολίζει τη φιλία που αναγεννιέται στους αιώνες και το δέσιμο που έχουν οι δύο λαοί». «Εύχομαι και ελπίζω το μνημείο αυτό να συμβολίζει την ελπίδα και την αλληλεγγύη» ανέφερε εκπρόσωπος του βουλευτή Ροδόπης της ΝΔ, Ε. Στυλιανίδη. Παρόντες στην εκδήλωση ήταν εκπρόσωποι της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης δια του Αστυνομικού Διευθυντή Ροδόπης Μ. Σεβδυνίδης) κ.α.
Όπως ειπώθηκε κατα την διάρκεια της εκδήλωσης, οι Σταυρόπετρες απαντώνται σε κάθε γωνιά της Αρμενίας, σε πλατείες και δρόμους, στις αυλές των Εκκλησιών και συμβολίζουν μαζί με την συνέχεια του πολιτισμού των Αρμενίων και τον εκτοπισμό τους, την προσφυγιά και την μετανάστευση τους σε όλο τον κόσμο. Μια υπενθύμιση για την επικράτηση των Αρχών του Δικαίου στη Διεθνή Σκηνή.
Η αρμενική εκκλησία κατασκευάστηκε το 1834 στη θέση μια προϋπάρχουσας ξύλινης κατασκευής. «Οι Αρμένιοι έχουν το χώρο λατρείας τους στην Κομοτηνή δύο (2) αιώνες τώρα με την Εκκλησία να αποτελεί σταθερή αναφορά των δύο στοιχείων, τονώνοντας τους πιστούς και το φρόνημά τους», ανέφερε ο κος Στεπάν Ματεοσιάν υποσχόμενος τη συνέχιση της παρουσίας τους.
Να σημειωθεί ότι σημερινή ημέρα είναι ξεχωριστή για τους Αρμένιους της Θράκης και της Κομοτηνής, «194 χρόνια από τη σύσταση της Αρμενικής Κοινότητας με την παρουσία των Αρμενίων στον τόπο να «χάνεται»|, όπως ειπώθηκε , «στα βάθη των αιώνων». Τα αποκαλυπτήρια ενός μνημείου, υπόμνησης της αδελφικής συμβίωσης όλων των κατοίκων στην πόλη της Κομοτηνής, συνόδευσαν μουσικές και ψαλμωδίες που συγκίνησαν παρευρισκομένους και περαστικούς.
Μαρία Νικολάου
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος