Κομοτηνή – ΑμεΑ: “Τίποτα για εμάς χωρίς εμάς”

Με σύνθημα «Τίποτα για εμάς χωρίς εμάς» το αναπηρικό κίνημα στη χώρα με οδηγό την Εθνική Συνομοσπονδία ΑμεΑ κατάφερε να συμμετέχει στη διαδικασία διαμόρφωσης των πολιτικών που την αφορούν. «Δεν προήλθε επειδή κάποιος μας την έδωσε τη συμμετοχή, αλλά επειδή αγωνιστήκαμε για δεκαετίες για να το πετύχουμε και να το κατακτήσουμε και είναι κάτι για το οποίο θα αγωνίζεσαι κάθε μέρα -δεν είναι δεδομένο» ανέφερε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας ΑμεΑ κος Ιωάννης Βαρδακαστάνης σημειώνοντας με νόημα: «Εκεί που σήμερα συμμετέχεις αύριο μπορεί να βρεθείς εκτός».

Κομοτηνή – ΑμεΑ: “Τίποτα για εμάς χωρίς εμάς”Ένα τέτοιο παράδειγμα από την επικαιρότητα είναι το Σχέδιο Νόμου που εισάγεται στη Βουλή σήμερα από το Υπουργείο Ναυτιλίας για το μεταφορικό ισοδύναμο, χωρίς να συμμετέχει στο Συμβούλιο Νησιωτικής Πολιτικής εκπρόσωπος της Συνομοσπονδίας, ενώ στο προηγούμενο είχε συμμετοχή -με ό,τι συνεπάγεται αυτός ο αποκλεισμός.

«Η νησιωτικότητα και η αναπηρία είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα που δεν έχει αντιμετωπιστεί, όπως θα έπρεπε και δεν έχουν στηριχθεί τα ΑμεΑ και οι συνάνθρωποι μας με χρόνιες παθήσεις στα νησιά όπως θα έπρεπε» ανέφερε ο κος Βαρδακαστάνης, σημειώνοντας με νόημα ότι το γνωρίζουν καλύτερα άνθρωποι που ζουν στα μικρότερα νησιά, στο Αιγαίο, στο Ιόνιο, άνθρωποι που είναι σε άγονες γραμμές, προσθέτοντας ότι «το ίδιο ισχύει και σε απομακρυσμένες ορεινές περιοχές, σε μικρά χωριά».

Με αφορμή μάλιστα την παρουσία του στην ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, προσκεκλημένος ως πρόεδρος της Συνομοσπονδίας -σημείωσε πως το ίδιο θα κάνει και στην ομιλία του κ. Τσίπρα- δεν παρέλειψε να στείλει το μήνυμά του στο Μέγαρο Μαξίμου, αποκαλύπτοντας ότι είχαν στείλει στον πρωθυπουργό μια σειρά από θέματα που απασχολούν τον χώρο ζητώντας να υπάρχουν και απαντήσεις στην ομιλία του. «Δεν υπήρξαν. Λυπάμαι πολύ, αλλά δεν υπήρξαν. Κι αυτό το είδαμε σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας, όπου δεν υπήρξε καμία στοχευμένη, καμία στήριξη των ΑμεΑ. Ασφαλώς μπορεί να πει κάποιος ότι υπάρχει το Εθνικό Σχέδιο Δράσης, αλλά κι αυτό πάει ‘σαν χελώνα’» είπε ο κος Βαρδακαστάνης μην κρύβοντας την πικρία του.

Σημείωσε βέβαια πως δημιουργήθηκε η Εθνική Αρχή Προσβασιμότητας, «βεβαίως τα τιμούμε, τα στηρίζουμε και αγωνιζόμαστε, ήταν και στις προτάσεις μας και γι’ αυτό έχουμε εκφράσει την ικανοποίηση μας. Αλλά σε επίπεδο της οικονομικής στήριξης δεν έχει υπάρξει κανένα μέτρο».
Για να καταλήξει λέγοντας «και νομίζω ότι θα έπρεπε να γίνει πιο σαφές, πιο αντιληπτό. Αφού έχει δυνατότητες η ελληνική οικονομία να λάβει υπόψιν της ότι και η οικογένεια των αναπήρων έχει πληρώσει κόστος».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος