Κομοτηνή – Αλ. Γκεμιτζή: Πρέπει να γίνουμε όλοι λιγότερο απαιτητικοί σε ενέργεια

«Η γη πάντα άλλαζε και συνεχίζει να αλλάζει γι αυτό και την παρακολουθούμε με τόση λεπτομέρεια καταγράφοντας τις αλλαγές» δήλωσε η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος, κα Αλεξάνδρα Γκεμιτζή, προσθέτοντας «όπως αλλάζει και η δική μας συμπεριφορά ανάλογα με το τι συμβαίνει γύρω μας».

Κομοτηνή – Αλ. Γκεμιτζή: Πρέπει να γίνουμε όλοι λιγότερο απαιτητικοί σε ενέργεια
Η κα Αλεξάνδρα Γκεμιτζή

Ένα τέτοιο παράδειγμα αλλαγής συμπεριφοράς σημειώθηκε και τα χρόνια της πανδημίας, μιας πανδημίας, που όπως είπε, μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή Καθημερινές Ιστορίες (19-10-2021) άλλαξε εντελώς τις συμπεριφορές των ανθρώπων. Αναφερόμενη στην κλιματική αλλαγή τόνισε πως είναι σημαντικό να αλλάζουν οι συμπεριφορές των ανθρώπων ανάλογα με το τι συμβαίνει στον πλανήτη γιατί «ναι», όπως είπε, «μπορεί να είμαστε κάτοικοι του, αλλά αν εξαφανιστεί η ζωή στον πλανήτη, αν δε μπορεί να την υποστηρίξει, μάλλον θα τελειώσουμε κι εμείς».

Όπως τόνισε η κα Γκεμιτζή πρέπει να αλλάξει ο τρόπος ζωής, να γίνουμε όλοι λιγότερο απαιτητικοί σε ενέργεια. «Η υπερκατανάλωση ενέργειας έχει οδηγήσει τον πλανήτη σε αυτό το σημείο» ανέφερε σημειώνοντας ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: «Πριν τον κορονοϊό απαιτούσαμε να βρισκόμαστε το πρωί στην Αμερική, την άλλη μέρα στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας μετά στο Πεκίνο. Ήμασταν υπερδραστήριοι σε ό,τι αφορά στο θέμα των ταξιδιών, υπερκαταναλωτικοί σε ενέργεια, σε αγαθά. Νομίζω ότι ο Covid μας έφερε στον σωστό δρόμο και ήταν από τα θετικά της πανδημίας». Μάλιστα προέτρεψε να «ξανασκεφτούμε το θέμα ταξίδια, το life style γενικότερα, τον τρόπο ζωής μας, τον τρόπο κατανάλωσής μας και τον τρόπο χρήσης της ενέργειας».

Αναφερόμενη στην κλιματική κρίση σημείωσε  ότι η πολιτεία θα πρέπει να φροντίσει οι νέες γενιές να διδάσκονται το αντικείμενο της κλιματικής αλλαγής, της κλιματικής κρίσης. «Δυστυχώς υπάρχει μεγάλη έλλειψη μετάδοσης της πληροφορίας στα παιδιά με αυτό το θέμα» σημείωσε με λύπη. Παράλληλα, τόνισε «Ναι μεν ακούω τους πολιτικούς να διαρρηγνύουν τα ιμάτια τους, όλοι αναφέρονται σε αυτό αλλά δεν το είδα να μετουσιώνεται στα προγράμματα σπουδών γυμνασίων και λυκείων, 85 φυσικοί διορίστηκαν ως μόνιμοι εκπαιδευτικοί. Από ποιους θα καλυφθεί το αντικείμενο της κλιματικής αλλαγής;» αναρωτήθηκε. Και πρόσθεσε «αν θέλουμε να καλύψουμε αυτό το αντικείμενο θα πρέπει να δώσουμε βάρος σε αυτό το θέμα, πρέπει οπωσδήποτε να εκπαιδεύσουμε ανθρώπους που θα μεταδώσουν στις νέες γενιές το μήνυμά αυτό».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος