Κομοτηνή: Αφήνουν κάτω το τηλεκοντρόλ κι επιστρέφουν στην άσκηση για λόγους υγείας

Αφήνουν κάτω το τηλεκοντρόλ που τους συντρόφεψε για μακρύ χρονικό διάστημα και κυρίως τα χρόνια της πανδημίας του κορονοϊού κι επιστρέφουν στην άσκηση για λόγους υγείας.

Το καθημερινό περπάτημα, το τρέξιμο, το ελαφρύ τζόκινγκ, αλλά και η ενασχόληση με άλλου είδους αθλήματα επιστρέφει για τους κατοίκους της Ροδόπης, καθώς η παχυσαρκία από τη μια και η καθιστική ζωή μπροστά από μια οθόνη από την άλλη οδήγησε πολλούς σε περιπέτειες, επεμβάσεις, νοσηλείες, φαρμακευτικές αγωγές κ.α..

«Μαζί με τους ασκούμενους για λόγους υγείας που αποτελούν το 80% των αθλουμένων στη Ροδόπη επέστρεψε και η αναζήτηση της σωστής διατροφής» δήλωσε σήμερα Τρίτη, 22-11-22 στο www.ertnews.gr ο εργοφυσιολόγος , Κώστας Νικολαϊδης. Παράλληλα σημείωσε ότι αυτή η επιστροφή στην άσκηση διακρίνει και μάλιστα σε μεγαλύτερο βαθμό τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

Από την άλλη έντονη είναι και η παρουσία των νέων αθλουμένων. Νέοι και νέες, μαθητές και μαθήτριες που ωθούνται στην εντατική άσκηση λόγω της έναρξης των σχολικών τους πρωταθλημάτων, αλλά και των συλλογικών τους υποχρεώσεων. «Είναι πράγματι μεγάλος ο αριθμός των ασχολουμένων και πιο ποιοτικές οι προπονήσείς τους» σημείωσε ο κος Νικολαϊδης. Παράλληλα τόνισε ότι έτσι αφήνεται πίσω ο «εγκλεισμός» του εγκεφάλου στις διαστάσεις μιας οθόνης, υπολογιστή, τηλεόρασης, κινητού κ.α. που όταν διαρκεί το μόνο, που, όπως είπε προσφέρει, ιδιαίτερα σε αυτές τις πολύ νεαρές ηλικίες, είναι «ψυχοσωματική κούραση». Ανέφερε δε χαρακτηριστικά «νεκρώνει ο εγκέφαλος, δέχεται χωρίς να αντιδρά».

Ένα ιδιαίτερο επίσης χαρακτηριστικό των τελευταίων χρόνων είναι η στροφή στην αναζήτηση επιστημονικής υποστήριξης στην ενασχόληση με τον αθλητισμό. Έτσι απαντήσεις σε ερωτήματα του τύπου: Χάνουμε μυική μάζα ή μυικό λίπος; Η φυσική κατάσταση ή το μυοσκελετικό μας σύστημα μαρτυρά τις αντοχές ενός αθλητή; Πόσα γεύματα την ημέρα μπορεί να έχει ένας αθλητής που κάνει πρωταθλητισμό; Ποιες επιστημονικές αναλύσεις μπορούν να χρησιμεύουν έναν αθλητή 13 – 14 και 15 ετών; Τις αναζητούν πιο συχνά γονείς και προπονητές από τους ειδικούς. Στο πλευρό των αθλητών παιδιών τους στρέφονται προς την επιστημονική υποστήριξη θέλοντας να συμβάλλουν ουσιαστικά θετικά στην προσπάθειά τους. «Με αυτό τον τρόπο είναι βέβαιο πως η σκληρή δουλειά θα φέρει και τις υψηλότερες επιδόσεις» σημείωσε ο Κομοτηναίος εργοφυσιολόγος – αθλητής – δρομέας με διακρίσεις και ο ίδιος.
Φώτο: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος