Υποστηρίζουν ότι παράγουν το πιο νόστιμο ρύζι. Από τον κάμπο των Σερρών με τα υφάλμυρα εδάφη που ποτίζει με τα άφθονα νερά του ο ποταμός Στρυμώνας, προέρχονται σίγουρα εξαιρετικές ποικιλίες ρυζιού. Την δική τους παράδοση στο χώρο έχουν δημιουργήσει και οι παραγωγοί από το Μητρούσι Σερρών. Μια στραγγιστική τάφρος χωρίζει το χωριό, μια τάφρος από την οποία αρδεύονται 14.000 περίπου στρέμματα, όπου καλλιεργούνται κριθάρι, αραβόσιτο, βαμβάκι, ρύζι, ζαχαρότευτλα και τριφύλλι. 67 χρόνια τώρα έχουν να περηφανεύονται για το εξαιρετικό ρύζι που παράγουν.

«Το ρύζι για να το καλλιεργήσεις έχει 30 λεπτά έξοδα. Πώς το αγοράζουν 12 λεπτά το κιλό;» αναρωτιέται εξηγώντας πως ένα φροντισμένο χωράφι δίνει πεντακόσια κιλά το στρέμμα. Οι φροντίδες συνεχίζονται και από το χωράφι στην αποθήκη, καθώς η έγνοια είναι μεγάλη, «μην ζεσταθεί, μην ανάψει, μην χαλάσει.»
Καμαρώνουν για το ελληνικό ρύζι, μα κυρίως για το ρύζι του τόπου τους. Στεναχωριούνται που οι νέοι εγκαταλείπουν αυτή την παραγωγή, όπως εγκαταλείπουν την ενασχόληση με τη γεωργία. «Δεν έχει μέλλον καμία καλλιέργεια. Καμιά καλλιέργεια δεν έχει μέλλον.» επαναλαμβάνει ο κος Καραδήμος απογοητευμένος σημειώνοντας πως κανένα αγροτικό προϊόν δεν έχει αξία, αποκτά αξία στα χέρια της βιομηχανίας και των εμπόρων «ο παραγωγός μένει αδικημένος».
Φώτο:Ο ρυζοπαραγωγός Τριαντάφυλλος Καραδήμος Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
