Κομοτηνή: Α. Μητσάκου & Ε. Μπερετζίκη άνοιξαν παράθυρο με θέα στον κόσμο των παιδιών

Μια πολύτιμη εμπειρία είναι η συμμετοχή για δύο επιστήμονες από την Κομοτηνή και την Ξάνθη, την Αφροδίτη Μητσάκου και την Ευαγγελία Μπερετζίκη, ψυχολόγος και κοινωνιολόγος αντίστοιχα, η συμμετοχή τους σε πρόγραμμα του ΕΣΠΑ. Πρόγραμμα, που τις έδωσε τη δυνατότητα να εργαστούν στο Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας της Π.Ε. Ροδόπης.

Κομοτηνή: Α. Μητσάκου & Ε. Μπερετζίκη άνοιξαν παράθυρο με θέα στον κόσμο των παιδιών«Ήταν μια πάρα πολύ μεγάλη ευκαιρία για εμάς» είπε η κα Αφροδίτη Μητσάκου μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες» (22-6-2022) και εξήγησε: «ενταχθήκαμε στο Δυναμικό του Κέντρου το Μάρτιο του 2021, δυστυχώς η συγκυρία δεν ευνόησε λόγω των πολλών περιορισμών να μπούμε στις αίθουσες την περσινή χρονιά. Φέτος όμως είχαμε την ευκαιρία αυτή, η οποία μας έδωσε τη δυνατότητα να παρατηρήσουμε μέσα στο πλαίσιο του σχολικού περιβάλλοντος όλα αυτά που κάνουν μια σχολική αίθουσα να ξεχωρίζει, η αλληλεπίδραση με τα παιδιά είναι πάντα μια ευκαιρία να μάθουμε κι εμείς πράγματα. Γίνεται ένας ανοιχτός διάλογος και είναι μια ευκαιρία να ακούσουμε το πώς τα παιδιά αντιδρούν στις δύσκολες αυτές συνθήκες» είπε.

Όπως ανέφερε η κα Μητσάκου, η πανδημία του κορονοϊού, μέσω των περιορισμών της, δημιούργησε πολλές δυσκολίες στα παιδιά. «Μέσα από τον διάλογο και την επικοινωνία μαζί τους, ακούσαμε, αφουγκραστήκαμε τι συνέβαινε» είπε αποκαλύπτοντας ότι υπήρξαν πολλοί προβληματισμοί, καθώς επρόκειτο για μια μετάβαση, από την καραντίνα στο σχολείο ξανά, με δυσκολίες προσαρμογής στο σχολικό περιβάλλον. «Μας δόθηκε ξανά η ευκαιρία, μέσω του προγράμματος, να εκπαιδευτούμε στο σχολικό περιβάλλον, να μπούμε στις σχολικές αίθουσες, να δούμε πώς είναι, πώς λειτουργούν, ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία για εκπαίδευση».

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα διάρκειας δύο ετών, ήδη “τρέχει” το δεύτερο έτος. Σκοπός του είναι η στελεχιακή ενδυνάμωση των Κέντρων με εστίαση στην πρόληψη. «Μέσα από αυτή τη συνεργασία με το Κέντρο, το οποίο μας υποδέχτηκε πραγματικά και μας ενσωμάτωσε , συμπράξαμε σε όλες αυτές τις παρεμβάσεις και μας έδωσε την εποπτεία και ένα περιβάλλον να μπορέσουμε να αποκτήσουμε αυτή την εξειδίκευση, ήταν για εμάς κάτι πολύ πολύτιμο» είπε.

Κομοτηνή: Α. Μητσάκου & Ε. Μπερετζίκη άνοιξαν παράθυρο με θέα στον κόσμο των παιδιώνΗ κα Ευαγγελία Μπερετζίκη, Κοινωνιολόγος μιλώντας για τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα σημείωσε ότι για την ίδια ήταν μια θετική εξέλιξη η εργασία της στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ που έβαλε σε εφαρμογή τον τελευταίο 1,5 χρόνο ο ΟΚΑΝΑ. Ικανοποιημένη από την εργασία της στο Κέντρο Πρόληψης «ΟΡΦΕΑΣ», ένα Κέντρο « με μεγάλη δυναμική, πολλά στελέχη και πάρα πολύ αξιόλογο δυναμικό», όπως είπε, σημείωσε ότι «Έχουν παράξει πολύ δουλειά όλα αυτά τα χρόνια».
«Χαίρομαι που μας δόθηκε η ευκαιρία και μπήκαμε σε σχολεία, ήρθαμε σε επαφή με την εκπαιδευτική κοινότητα, ένα πάρα πολύ σημαντικό «κομμάτι»» εξήγησε σημειώνοντας ότι: «Το να έρθεις σε επαφή άμεσα με τον ωφελούμενο και να τον ακούσεις, να αφουγκραστείς όλες του τις ανησυχίες και ενδεχομένως να του περάσεις και ένα μήνυμα από τη θέση που είσαι, με έναν ήπιο τρόπο, καθώς δεν μπαίνουμε για να κάνουμε μάθημα στους μαθητές, είναι πολύ θετικό. Ήμασταν εκεί με έναν ήπιο τρόπο για να κάνουμε μια εποικοδομητικής συζήτηση».
Με την πίστη ότι η πρόληψη είναι πάρα πολύ μεγάλη στόχευση, αξία και υπόθεση όλων. «Είναι η καλύτερη θεραπεία» όπως είπε η κα Μπερετζίκη τονίζοντας την αναγκαιότητα οι δήμοι στο πλαίσιο των δικών τους κοινοτήτων να μπορούν να προωθήσουν την πρόληψη. «Είναι κάτι σημαντικό ώστε να αποφευχθούν αρνητικές συνέπειες στο μέλλον» είπε σημειώνοντας την ανάγκη: «Να αφήσουμε μια κοινωνία καλύτερη για τους νεότερους και για τους επόμενους που θα έρθουν». Αποκάλυψε δε πως αυτό που ανησυχούσε πολύ περισσότερο τους μαθητές και τις μαθήτριες ήταν το αν θα επανέλθουν ξανά στην προηγούμενη κατάσταση του εγκλεισμού. «Η επάνοδός στα σχολεία τους ικανοποίησε σε πολύ μεγάλο βαθμό» σημείωσε.
Μάλιστα, οι δύο επιστήμονες αξιοποιώντας την πείρα που απέκτησαν υλοποίησαν δράση στη δημοτική βιβλιοθήκη Κομοτηνής . «Επρόκειτο για δύο θεματικές και ήταν μια ευκαιρία να μεταδοθούν μηνύματα πρόληψης μέσα από τα βιβλία» είπε η κα Μητσάκου και σημείωσε ότι τίτλος ήταν: «Πού πήγαν οι οθόνες;» με αντικείμενο τη διαπραγμάτευση της ικανότητας των παιδιών να λένε όχι. Με την κα Μπερετζίκη να σημειώνει ότι είναι «Ανοικτοί σε συνεργασία, με στόχο τη μετάδοση των μηνυμάτων πρόληψης».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος