Κ. Ζαφείρης, Λέκτορας ΔΠΘ: Το πρόβλημα της υπογεννητικότητας στη Ροδόπη είναι μεγαλύτερο σε σχέση με άλλες ΠΕ της χώρας

Το πρόβλημα της Υπογεννητικότητας στη Ροδόπη είναι μεγαλύτερο σε σχέση με άλλες ΠΕ της χώρας υποστήριξε σήμερα Τετάρτη μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο κος Κώστας Ζαφείρης, αναπληρωτής καθηγητής Ιστορίας του ΔΠΘ.

“ Είναι πολύ μεγαλύτερο τα τελευταία δέκα χρόνια” είπε σημειώνοντας ότι “σε κάθε γυναίκα αναπαραγωγικής ηλικίας αντιστοιχεί ένα παιδί”. Αναφέροντας παραδείγματα σημείωσε ότι:« Στη Δράμα και στον Έβρο 1,3 , στη Θάσο και στην Καβάλα 1,4 και στην Ξάνθη 1,5. Δεν είναι καλά τα νούμερα πουθενά” ανέφερε ο καθηγητής , σημειώνοντας όμως πώς τόσο άσχημα, όσο στη Ροδόπη είναι μόνο στην Φθιώτιδα και στη Φωκίδα.
Τόνισε ότι «Το πρόβλημα αυτό δεν αφορά μόνο τη Θράκη , τη Ροδόπη, αλλά αφορά όλη την Ελλάδα, απλά στη Ροδόπη τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα».
Γονιμότητα «πάρα πολύ χαμηλή», η οποία «παραμένει πάρα πολύ χαμηλή» τα τελευταία 10 χρόνια. «Είμαστε αυτή τη στιγμή στο 1,7 παιδιά ανά γυναίκα» ανέφερε χαρακτηριστικά. «Δηλαδή σε κάθε γυναίκα αναπαραγωγικής ηλικίας αντιστοιχεί ένα παιδί» είπε. Παράλληλα, σημείωσε ανάλογα μεγέθη στατιστικά έχουν καταγραφεί σε χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, όταν κατέρρευσε η Σοβιετική Ένωση.
Στην υπόλοιπη Περιφέρεια αν.Μ.Θ. τα πράγματα είναι ελαφρώς καλύτερα: Στη Δράμα και στον Έβρο 1,3 , στη Θάσο και στην Καβάλα 1,4 και στην Ξάνθη 1,5. «Δεν είναι πουθενά καλά τα νούμερα. Ίσως στην Ξάνθη να είναι λίγο καλύτερα, αλλά τόσο άσχημα πουθενά, όσο στη Ροδόπη. Η Φθιώτιδα και η Φωκίδα είναι σε χειρότερη θέση από τη Ροδόπη» είπε χαρακτηριστικά.
Γηράσκει ο πληθυσμός
Όπως εξήγησε ο κος Ζαφείρης όταν οι γυναίκες γεννούν λίγα παιδιά, αυτό σημαίνει ότι δεν ανανεώνεται ο πληθυσμός με νέο αίμα.  «Χρόνο το χρόνο, μέρα τη μέρα, θα γίνεται και γηραιότερος . Θα δούμε και τα αποτελέσματα της απογραφής της ΕΛΣΤΑΤ , αλλά η κατάσταση είναι μάλλον άσχημη για την περιοχή γεγονός που δεν θέλει να το δει κανένας» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον κο Ζαφείρη η πορεία δεν χαρακτηρίζεται «αναστρέψιμη», εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα. «Πρέπει να αναπτυχθεί μια ευρεία στρατηγική η οποία θα περιλαμβάνει όλες τις όψεις της ζωής του ανθρώπου. Πρώτα από όλα την εργασία των νέων, την υψηλή ανεργία. Πρέπει να δημιουργηθούν υποστηρικτικοί μηχανισμοί της οικογένειας, της μητέρας , καλύτεροι παιδικοί σταθμοί, να υπάρχει δωρεάν παιδεία και δωρεάν εκπαίδευση. Να πάψει το πρόβλημα της παραπαιδείας εξ αιτίας του οποίου οι οικογένειες αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα για να επιβιώσουν. Να πιστέψουν οι ίδιοι οι άνθρωποι, ότι θέλουν περισσότερα παιδιά. Γιατί κάποιος μπορεί να πει: «Εγώ δεν θέλω» κι αυτό είναι δικαίωμά του».
Όπως σημείωσε: «Αυτή τη στιγμή έχουμε να κάνουμε ένα πρόβλημα το οποίο σχετίζεται με την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του τόπου. Δεν μπορεί να υπάρξει κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη σε ένα τόπο, όταν στον τόπο αυτό δεν θα κατοικεί κανείς».
Κάνοντας μάλιστα μια προσπάθεια αιτιολόγησης της χαμηλής γονιμότητας στη Ροδόπη αναφέρθηκε στο τεράστιο πρόβλημα ανεργίας, στο γεγονός ότι ο κόσμος δεν έχει δουλειά, ότι δεν λειτουργούν επαρκώς οι μηχανισμοί στήριξης της οικογένειας. Ότι υπάρχουν σοβαρά κοινωνικά προβλήματα.

Σημείωσε δε ότι: «Δεν ανατρέπεται σύντομα ακόμη κι αν κάτι γίνει σύντομα, ακόμη κι αν αλλάξει αυτή η κεντρική τάση στους πληθυσμούς της περιοχής μας τα αποτελέσματα θα τα δούμε σε είκοσι χρόνια» είπε ο αναπληρωτής καθηγητής.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος