Κ. Κατσιμίγας: Θα πρέπει να γίνει μια πιο στοχευμένη διαχείριση της ενέργειας

Την απεξάρτηση τους από τη χρήση του πετρελαίου επιχειρούν τα τελευταία χρόνια οι κάτοικοι της Ροδόπης επιλέγοντας άλλους τρόπους θέρμανσης αντικαθιστώντας για παράδειγμα τη θέρμανση τους από πετρέλαιο με αντλίες θερμότητας, με αντλίες λέβητες Φυσικού Αερίου κ.α.

“Θα πρέπει να γίνει μια πιο στοχευμένη διαχείριση της ενέργειας, αυτή που διέρχεται από τις δικές μας πηγές” είπε ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας, ο κος Κώστας Κατσιμίγας και εξήγησε ότι έτσι μπορεί να μην καλυφθούν στο 100% οι ανάγκες, ωστόσο, μπορεί να γίνουν πολύ μεγάλα βήματα στην αξιοποίηση των φυσικών πόρων της χώρας.

«Μέχρι πριν από λίγα χρόνια η παραγωγή ενέργειας στην Ελλάδα στηριζόταν στα λιγνιτικά αποθέματα τα οποία αφθονούσαν στη χώρα μας. Αυτή τη στιγμή η χώρα μας έχει αποφασίσει την απολιγνιτοποίηση η οποία όντως επιβαρύνει το περιβάλλον αρκετά και αντικαθιστά τα εργοστάσια αυτά με τα εργοστάσια που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια με Φυσικό Αέριο, ωστόσο, το Φυσικό Αέριο είναι μια εισαγόμενη ενέργεια, είναι ένα προϊόν το οποίο εισάγεται από τη Ρωσία κυρίως και από το Αζερμπαϊτζάν δευτερευόντως, δύο περιοχές όπου η μεν Ρωσία δεν ανήκει στο δικό μας συμμαχικό στρατόπεδο, το δε Αζερμπαϊτζάν είναι μια χώρα δορυφόρος της Τουρκίας, η οποία όπως έχουμε δει τις τελευταίες δεκαετίες κάνει αρκετά παιχνίδια με εμάς» δήλωσε ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας, ο κος Κώστας Κατσιμίγας.

Όπως είπε θα πρέπει στη χώρα μας να αξιοποιηθεί περισσότερο ό,τι νερό υπάρχει. «Η υδροηλεκτρική ενέργεια είναι η μόνη ενέργεια η οποία δεν επηρεάζεται από καιρικές συνθήκες, παρά μόνο αν έχουμε μεγάλες ξηρασίες» είπε και εξήγησε πως η Ελλάδα έχει τεράστιες ποσότητες νερών που, όμως, δεν αξιοποιούνται ούτε για άρδευση, ούτε για παραγωγή ενέργειας.

«Η χώρα μας είναι από τις τελευταίες στην Ευρώπη στον τομέα αυτό» ανέφερε χαρακτηριστικά τονίζοντας «Αυτό θα έπρεπε να το εκμεταλλευτούμε ενδεχομένως να χρησιμοποιούμε την ενέργεια που προκύπτει από τα φωτοβολταϊκά ώστε τη νύχτα να μεταφέρουμε νερό το οποίο στη συνέχεια πέφτοντας θα δημιουργεί ηλεκτρική ενέργεια. Σε άλλες περιοχές χρησιμοποιούν τη Βιομάζα για παράδειγμα».

Αναγκαία η κατασκευή του φράγματος στον Κομψάτο

Στην σημαντικότητα της κατασκευής του έργου του Κομψάτου αναφέρθηκε ο Κώστας Κατσιμίγας. Σημείωσε ότι είναι άστοχο να επικαλείται το κόστος κατασκευής, δηλαδή τα 230 εκατομμύρια ευρώ που απαιτούνται, όταν με μικρές παρεμβάσεις στις υποδομές θα μπορούσε να λειτουργεί και ως υδροηλεκτρικό.

«Η χωρητικότητά του είναι τεράστια» ανέφερε και εξήγησε ότι μπορεί να φιλοξενήσει 250 εκ. κυβικά μέτρα νερό, «μισό Ιβαήλογκραντ», όπως είπε , ποσότητα ικανή να αρδεύσει 200.000 στρέμματα. Τόνισε μάλιστα σε αυτό το σημείο ότι είναι νερά τα οποία προέρχονται από την Ελλάδα και όχι από τη Βουλγαρία, καθώς τώρα, σε μια μεγάλη αχτίνα, από τη Θεσσαλονίκη μέχρι και τη Θράκη, οι κάμποι αρδεύονται από τον Στρυμόνα, το Νέστο και τον Έβρο.

Ο κος Κατσιμίγας στάθηκε και στην επιλογή κατασκευής του Κάθετου Άξονα της Ξάνθης, υποστηρίζοντας πως τα οφέλη, που θα προκύψουν για την περιοχή θα είναι ελάχιστα. «Θα οδηγήσει τουρίστες στο Παμπόροβο της Βουλγαρίας, από τη Βουλγαρία σε εμάς δεν πρόκειται να φέρει τίποτα» είπε σημειώνοντας ότι το κόστος κατασκευής ανέρχεται στα 400 εκ. ευρώ.

Λένε ότι είναι «φαραωνικό» ένα έργο 200 εκ. με το οποίο θα ποτίσεις 50.000 στρέμματα από νερά του Νέστου και επίσης δεν είναι «φαραωνικό» να γίνει ο Κάθετος Άξονας της Ξάνθης ο οποίος ουσιαστικά διευκολύνει το χιονοδρομικό κέντρο του Παμπόροβο και τίποτα περισσότερο, δεν πρόκειται από τον Κ.Α. της Ξάνθης να σημειωθεί καμία απολύτως άφιξη στην περιοχή» είπε μην κρύβοντας έντονο προβληματισμό του.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος