Γιάννης Αμανατίδης: Δεν έχουμε άλλο δρόμο από το να υπερασπιστούμε το διεθνές δίκαιο, το δίκαιο της θάλασσας και το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο.

13 διεθνείς υπεράκτιες μονάδες έχουν παραχωρηθεί από τη χώρα μας σε διεθνείς κοινοπραξίες για σκοπούς εξερεύνησης σύμφωνα με αναφορά του πρώην Υφυπουργό Εξωτερικών, τον κ. Γιάννη Αμανατίδη σε εκδήλωση του Οργανισμού Πολιτικών Επιστημών που πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή σημειώνοντας στην ίδια εκδήλωση ότι αναμένεται να είναι μεγάλο το ενδιαφέρον των διεθνών εταιρειών ενέργειας που θα επικεντρωθούν και σ τις επόμενες πέντε μονάδες παραχώρησης στο Ιόνιο Πέλαγος, Νότια της Πελοποννήσου και Νότια της Κρήτης.

«Η Ελλάδα του σήμερα καλείται να αξιοποιήσει στο σύνολο τους τις έμψυχες και ιστορικές της παρακαταθήκες» ανέφερε ο κος Αμανατίδης και σημείωσε ότι « Οι σχέσεις μεταξύ των κρατών αποτελούν μήνυμα πολιτικών συσχετισμών, κοινών στόχων και επιθυμητών αποτελεσμάτων. Άλλωστε, στρατηγός που χάνει είναι είναι αυτός που έχει κάνει τους λιγότερους συλλογισμούς.» Απαντώντας στο ερώτημα τι είναι αυτό που χρειαζόμαστε; Ο κος Αμανατίδης υποστήριξε πως είναι η ενότητα. «Το πεδίο της εξωτερικής πολιτικής είναι κατά βάση το πεδίο εκείνο που οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας έχουν μια ενότητα. Θα πρέπει να προχωρήσουν στη χώρα μας πλέον σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο οι συνεννοήσεις και εννοώ το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών. Η Εθνική Συννενόηση έχει μεγάλη σημασία, η ενότητα είναι η δύναμή μας και αυτό νομίζω ότι είναι το πιο αποτελεσματικό όπλο σε οποιαδήποτε απειλή και δεν αναφέρομαι αποκλειστικά στην Τουρκία.»

Όπως τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τα θέματα τα οποία υπάρχουν στην ατζέντα είναι: το μεταναστευτικό, η συμφωνία σύνδεσης , η Κύπρος, η ΑΟΖ και το Κυπριακό Πρόβλημα, η πολιτική που ασκείται στην Αφρική, στην Ενέργεια και στα ζητήματα της Συρίας. Μιλώντας για το πού εμπλεκόμαστε με την Τουρκία; Υποστήριξε πως θα πρέπει να δούμε τι προσπαθεί α κάνει το ΝΑΤΟ; Και ποια πρέπει να είναι η στάση η δική μας; Έτσι ώστε όπου υπάρχει αναβάθμιση παραβατικών συμπεριφορών να αντιμετωπίζεται. «Δεύτερο, είναι η ΕΕ, στην ΕΕ είναι γνωστό ότι υπάρχει μια διαδικασία ένταξης η οποία δεν μπορεί να αντικατασταθεί με κάποια ειδική συμφωνία. Ήταν πάγια εξωτερική πολιτική της Ελλάδος.

“Το θέλει αυτό η ίδια η Τουρκία. Έχει μόνο να ωφεληθεί η γειτονική χώρα. Η κατεύθυνση της σε μια προοπτική όπου θα σέβεται το Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας και το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο.» υποστήριξε ο πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών προσθέτοντας πως η χώρας εμπλέκεται στην σχέση που έχει αναπτύξει η ΕΕ σε σχέση με την Κοινή Πολιτική Άμυνας και Ασφάλειας. «Θα επιμείνω στην ανάπτυξη της θετικής ατζέντας. Ωστόσο, απέναντι και σε συμπεριφορές που δεν λειτουργούν με το κριτήριο του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της θάλασσας, δεν έχουμε άλλο δρόμο από το να υπερασπιστούμε το διεθνές δίκαιο, το δίκαιο της θάλασσας και το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο. Είναι ο σύμμαχος μας.» τόνισε εξηγώντας πώς η πολιτική της χώρας μας θα πρέπει να είναι με επισημάνσεις πάνω στην πορεία, την οποία πρέπει να ακολουθήσει η χώρα. Σε ζητήματα, όμως, υπεράσπισης κυριαρχικών δικαιωμάτων δεν υπάρχει καμία παραφωνία από καμία πολιτική δύναμη αυτή τη στιγμή που υπάρχει στο ελληνικό κοινοβούλιο, όπως είπε. Για να καταλήξει λέγοντας «Επιμένω στην ειρήνη, στην αλληλεγγύη, αξίες που διέπουν και πρέπει να μας διέπουν όλους σαν ανθρώπους πρώρα από όλα. Πιστεύω ότι και οι Έλληνες και η χώρα μας έχουν να επιδείξουν σ’ αυτό τον τομέα πλούσια θετική δράση.»
Φώτο: Ο κος Γιάννης Αμανατίδης ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφίες:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος