ΕΡΤ Κομοτηνής – Αργ. Πλέσιας: Αναγκαία η καταγραφή και αποκατάσταση των επικίνδυνων για κατάρρευση κτιρίων

«Η γνώση προχωράει, οι Έλληνες μηχανικοί προσλαμβάνουν αυτή τη γνώση και ήδη θεωρώ ότι κατά κοινή τουλάχιστον ομολογία έχουμε ασφαλέστερες κατασκευές» δήλωσε σήμερα στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές ιστορίες» (28-9-2021) ο κος Αργύρης Πλέσιας, πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Μελετητών.

Μιλώντας με αφορμή τον καταστροφικό σεισμό στην Κρήτη σημείωσε ότι «γνωρίζουμε περισσότερα πράγματα και για τη φύση του σεισμού και για όλους τους παράγοντες με τους οποίους θα πρέπει να θωρακιστούν οι κατασκευές μας». Παράλληλα, τόνισε ότι θα «πρέπει να ξέρουμε ότι τα πιο σύγχρονα θεσμικά πλαίσια έχουν ενσωματωθεί μετά το 1995 στην μελετητική ουσιαστικά πραγματικότητα της χώρας, κατά συνέπεια, ένα αρκετά πλέον μεγάλο ποσοστό κατασκευών είναι με πιο σύγχρονους κανονισμούς, ίσως, το 25-30%, αλλά υπάρχει πάντοτε και ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό το οποίο βαίνει μειούμενο το οποίο είναι χτισμένο με χαμηλότερη γνώση».

Σύμφωνα με τον κο Πλέσια, η μέση κατάσταση του ελληνικού δομικού πλούτου είναι αυτή. «Βρισκόμαστε σε μια περιοχή όπου εκλύεται πάρα πολύ μεγάλο ποσοστό σεισμικής ενέργειας και θεωρώ ότι η γνώση που υπάρχει και που έχει ενσωματωθεί στις κατασκευές, αλλά και η παλαιότερη γνώση με τις παλαιότερες κατασκευές με τις παλαιότερες τεχνικές που είχαν οι μάστορες, έχουν ένα καλό επίπεδο για τη χώρα μας.
Όταν σε μια χώρα εκλύεται το 50% της σεισμικής ενέργειας της Ευρώπης και έχουμε μόνο τις συγκεκριμένες ζημιές θεωρώ ότι είναι επιτυχία των μηχανικών της χώρας»
είπε.
Παράλληλα, τόνισε πως χρειάζεται μια πιο οργανωμένη αντιμετώπιση σε κάποια πράγματα. «Με τον καθηγητή Θεοδόση Τάσιο είχαμε ξεκινήσει την καταγραφή των κτιρίων που χρήζουν παρέμβασης. Δυστυχώς δεν ολοκληρώθηκαν σύμφωνα με τα σχέδια αυτά τα προγράμματα. Αρκετά από τα συμπεράσματα και τις οδηγίες ενσωματώθηκαν σε κανονισμούς και γνώση του Επιμελητηρίου» είπε.
Παράλληλα, προέτρεψε να δούνε οι υπεύθυνοι τα προβληματικά κτίρια, τα περισσότερο τρωτά. «Το χρήσιμο θα ήταν να τα κατατάξουμε βαθμολογώντας τα» σημείωσε ο κος Πλέσιας. «Με επεμβάσεις στα δύο χειρότερα σε ετήσια βάση σε μικρό διάστημα θα έχουμε αντιμετωπίσει τα πιο επικίνδυνα. Αυτό είναι ένας σχεδιασμός συνολικός. Δεν έχουμε πετύχει αυτό τον σχεδιασμό» είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας: «Υπάρχουν αρκετά που πρέπει να γίνουν: εκπαίδευση του πληθυσμού, έλεγχος κτιρίων τα οποία εμφανίζουν βλάβες, έλεγχος γεφυρών που έχουν αντίστοιχα θέματα».
Σημείωσε μάλιστα πως η ΠΕ Ξάνθης ξεκίνησε πρόγραμμα τεχνικού ελέγχου και έσπευσε για μια ακόμη φορά να τονίσει ότι απαιτείται εκπαίδευση και γνώση για να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτά τα οποία έρχονται.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος