Ε.Στυλιανίδης: Ο λαός της Ροδόπης πρέπει να ψηφίσει την ισχυρή εκπροσώπηση

Κύριε Υπουργέ επανήλθε στην συζήτηση το θέμα της εξόρυξης χρυσού. Θα ήθελα να ξεκινήσουμε από εκεί την κουβέντα μας και να μου πείτε ποια είναι η άποψή σας;
Ε.Σ.
Η άποψη μου είναι δεδομένη και δεν έχει μεταβληθεί και είναι η άποψη του συνόλου της τοπικής κοινωνίας. Έχουμε διατυπώσει και ευθέως και με κόστος πολιτικό προτάσσοντας την υγεία, την προστασία του περιβάλλοντος και το συμφέρον της τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής έναντι οποιασδήποτε άλλης λογικής. Ωστόσο, αυτοί οι οποίοι εργαλείο- ποιούν το θέμα του χρυσού για να μπορέσουν να αποσπάσουν προεκλογικά οφέλη θεωρώντας ότι διχάζοντας την τοπική κοινωνία μπορούν να περιφρουρήσουν ένα ποσοστό που κάποτε τους έδωσε ο Ελληνικός Λαός κι ο Λαός της περιοχής το οποίο τώρα κλονίζεται από τα δικά τους σφάλματα και τη δική τους αδιαφορία για την Ροδόπη θα πρέπει να ξέρουν ότι μ’ αυτή την τακτική επί της ουσίας στρέφονται κατά των συμφερόντων της τοπικής κοινωνίας γιατί σ’ αυτά τα θέματα η κοινωνία πρέπει να είναι ενωμένη κι αυτά τα θέματα δεν πρέπει να αποτελούν πεδίο αντιπαράθεσης.

Το θέμα ήρθε στο προσκήνιο μετά τις δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ στις Σκουριές
Ε.Σ.:
Για μένα υπάρχει σκοπιμότητα πίσω από αυτό που γίνεται. Ξαφνικά θυμήθηκαν το θέμα και το ανοίγουν μόνοι τους για να μπορέσουν να δημιουργήσουν κόστος πολιτικός στους αντιπάλους. Ήταν το νούμερο ένα θέμα των τοπικών παραγόντων του ΣΥΡΙΖΑ. Η τοπική κοινωνία έχει τοποθετηθεί σχεδόν ενιαία για το θέμα και θέμα εθεωρείτο κλειστό πολιτικά, έρχονται και το ανοίγουν σκόπιμα την παραμονή των εκλογών γιατί θεωρούν ότι είναι ένα εύκολο θέμα από το οποίο πιθανόν να πάρουν πέντε ψήφους παραπάνω.
Ποια δηλαδή είναι η άποψη της ΝΔ;
Ε.Σ.:
Είμαι τοπικός βουλευτής, βουλευτής της Ροδόπης. Δεν απολογούμαι για κανένα κόμμα χρεώνομαι το Νομό που με ψηφίζει και με εμπιστεύεται. Τα δικά του συμφέροντα υπερασπίζουμε. Πετύχαμε στο θέμα αυτό τα προηγούμενα χρόνια να υπάρχει ενότητα, δημιουργήθηκε ένα κίνημα υπέρ της περιοχής, του περιβάλλοντος, της υγείας, υπέρ μιας ποιοτικής ανάπτυξης. Λέγαμε κάποτε η Ροδόπη να γίνει πρότυπο μιας οικολογικής ανάπτυξης. Δεν έχει αλλάξει κάτι από όλα αυτά, αυτό το οποίο εμένα με προβληματίζει είναι ότι κάποιοι εργαλειοποιούν το θέμα και το κάνουν προεκλογικό επιχείρημα για να μπορέσουν να αποσπάσουν πέντε ψήφους παραπάνω. Από την στιγμή που έχεις διασφαλισμένη την τοπική κοινότητα, γιατί δημιουργείς ρήγματα για να κερδίσεις πέντε ψήφους; Αυτό υπονομεύει ουσιαστικά το μέτωπο που πάμε να χτίσουμε. Η θέση μου είναι καθαρή και αμετακίνητη σ’ αυτά που πίστευα πάντα με την διαφορά ότι εγώ πολιτικά τα πλήρωσα αυτά και δεν δίστασα να βγω και από την Κυβέρνηση Σαμαρά κάποτε για να υπερασπιστώ τα συμφέροντα της περιοχής μου, όλοι οι άλλοι μιλούν θεωρητικά.

Να θυμίσω ότι και στο παρελθόν είχαν έρθει πρωτοκλασάτα στελέχη της Ν.Δ. στην περιοχή, όπως ο κος Σταϊκούρας, ο κος Μηταράκης και τοποθετήθηκαν θετικά για την εξόρυξη
Ε.Σ.:
Αυτή είναι μια «μάχη» που δίνεται σε όλα τα επίπεδα. Άνθρωποι που υπερασπίζονται την επένδυση και άνθρωποι οι οποίοι διαφωνούν. Εγώ εκπροσωπώ την τοπική κοινωνία κι διαφωνώ. Όταν χρειάστηκε στο υψηλότατο δυνατό επίπεδο και στην κυβέρνηση και στην βουλή, εγώ πήρα θέση με κόστος, όχι με κομματικό όφελος.

Ο κος Ευριπίδης Στυλιανίδης

Είπατε στην κεντρική ομιλία σας κ. Στυλιανίδη ότι η σχέση του πολιτικού με τον πολίτη πρέπει να είναι άμεση , χωρίς ενδιάμεσους, αμφίδρομη, ό,τι, όπως είπατε, κάνατε τα προηγούμενα χρόνια, όμως, η ΝΔ είχε αποδοκιμαστεί γι αυτό που έκανε τα προηγούμενα χρόνια.
Ε.Σ.
Δεν αποδοκιμάστηκε η δική μου στάση. Όσα χρόνια πολιτεύομαι βγαίνω πρώτος βουλευτής της ΝΔ και τις περισσότερες φορές και πρώτος βουλευτής του Νομού. Ενδεχομένως αυτό το οποίο είχε αποδοκιμαστεί ήταν κάποιες πολιτικές του Κέντρου, οι οποίες κατά την γνώμη μου έχουν αναθεωρηθεί. Η καινούργια ΝΔ έρχεται να προτείνει την εναλλακτική της πρόταση. Η πιο πρόσφατη αποδοκιμασία είναι της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ που άλλα έλεγε κι άλλα έκανε. Και βλέπετε αυτό το φαινόμενο να αποτυπώνεται στην κάλπης στις τελευταίες εκλογές. Πιστεύω στην αμφίδρομη σχέση. Πολλές φορές μου κάνει εντύπωση που κάποιοι πολιτευόμενοι εδώ στην περιοχή, ακόμη και συνυποψήφιοι μου, προσπαθούν να μου επιρρίψουν κριτική πάνω σ’ αυτό το θέμα. Εγώ έχω επισκεφτεί πάνω από 200 φορές τα χωριά της Ροδόπης, έχω συνομιλήσει με ανθρώπους, έχω φτάσει να γνωρίζω όχι μόνο τα τοπικά προβλήματα, αλλά και τα οικογενειακά προβλήματα του καθενός κι αυτό να είναι οδηγός και πυξίδα στις αποφάσεις που θα πάρω προκειμένου να στηρίξω την τοπική κοινωνία η οποία με εμπιστεύεται. Αυτό δεν είναι κάτι μακρινό. Από το Σεπτέμβριο μέχρι τώρα επικοινώνησα με όλα τα σπίτια του Νομού, άλλου άμεσα, αλλού τηλεφωνικά. Διαπίστωσα μια φοβερή απερήμωση στην περιοχή.
Κι εσείς τι το διαφορετικό υπόσχεστε;
Ε.Σ.:
Πρέπει να ανατάξουμε το τοπίο. Το τοπίο έχει υποστεί φοβερές ζημιές. 1600 νέα παιδιά έφυγαν από το Νομό Ροδόπης, νέα παιδιά, κυρίως λόγω ανεργίας. Η ανεργία έχει εκτιναχθεί από το 8% στο 30%. Η αποβιομηχάνιση είναι χαρακτηριστικό πλέον του Νομού μας. Έχουν κλείσει πάνω από 2.500 ΜΜΕ και έχει κλονιστεί η αγροτική παραγωγή λόγω της υπερ φορολόγησης των αγροτών, του κόστους καλλιέργειας και του πολυτεμαχισμού του κλήρου. Έχει διαλυθεί ο σκληρός πυρήνας του ιερού δικαιώματος της ιδιοκτησίας και στα χωριά και στην πόλη διότι σήμερα κάποιος πολίτης της περιοχής μας για να πληρώσει Κτηματολόγιο, ΕΝΦΙΑ, τους φόρους μεταβίβασης , να τακτοποιήσει της Πολεοδομικές Παρανομίες καλείται να εισφέρει στο δημόσιο ποσό μεγαλύτερο από την αξία της περιουσίας του, αγοράζουμε ξανά δύο φορές κατά τη διάρκεια της ζωής μας την περιουσία που κληρονομήσαμε από τους πατεράδες και τους παππούδες μας. Αυτά όλα δημιουργούν ένα τοπίο τραγικό.
Μου περιγράφετε θέματα που τα αναδεικνύω καθημερινά στις εκπομπές μου, εγώ εδώ ζω έχω εικόνα. Εσείς περιοδεύοντας στο Νομό τι είπατε στους κατοίκους της περιοχής μας ότι πρέπει να γίνει;
Ε.Σ.:
Τι πρέπει να γίνει: Το αν θα ανέβει το κατά κεφαλήν εισόδημα του καθενός θα εξαρτηθεί βεβαίως από την οικονομική πολιτική και την επιτυχία της. Αυτό που μπορούμε όμως εμείς να επιδιώξουμε είναι να διευρύνουμε το καταναλωτικό κοινό του Νομού μας προσθέτοντας πληθυσμό. Αυτό μπορεί να γίνει με δύο τρόπους: Ο ένας είναι να ξαναπάμε το Πανεπιστήμιο μας εκεί που ήτανε. Σήμερα σας λέω ότι έχουμε 4.000 φοιτητές στην Κομοτηνή από τους οποίους οι 2.000 μένουν εδώ επί των ημερών μου είχαμε 8.500 φοιτητές με προσωπική μου απόφαση. Νοικιάζονταν 6000 σπίτια στην Κομοτηνή και τζίραρε το χρόνο 64 εκ. ο Νόμος μόνο από αυτό. Το δε Πανεπιστήμιο είχε ανέλθει στην 3η καλύτερη θέση της Ελλάδος, σήμερα είναι στην 8η και υπεχρηματοδοτείται . Οι μετέγραφες, η μείωση εισακτέων, η απελευθέρωση μετεγγραφών και των καθηγητών , η δημιουργία 4ης Νομικής Σχολής στην Πάτρα είναι βήματα που καταστρέφουν και δεν δημιουργούν. Το πρώτον που πρέπει να κάνουμε είναι να ανατάξουμε το Πανεπιστήμιο μας, να το διεθνοποιήσουμε , να το ενισχύσουμε με προσωπικό, με φοιτητές, με χρηματοδότηση. Επίσης, να εφαρμόσουν επιτέλους συμπληρωματικές πολιτικές που συνόδευαν την κατασκευή του δρόμου, του Κάθετου Άξονα της Κομοτηνής της Νυμφαίας οι οποίες διεκόπησαν από τις επόμενες κυβερνήσεις. Να προσπαθήσουμε να βάλουμε μέσα στο Νομό μας κάποιους από τα 1.900.000 ΙΧ που διέρχονται από την Νυμφαία και φεύγουν και κάνουν πλούσιες τη Θάσο και την Καβάλα. Είναι κάτι που θέλει συγκεκριμένες πολιτικές.
Μπορείτε να γίνετε πιο συγκεκριμένος;
Ε.Σ.:
Πρέπει να αρθεί η ρηματική διακοίνωση στα σύνορα για να μπορούν να έρχονται λεωφορεία. Πρέπει να περιέλθει στη διαχείριση του δήμου Κομοτηνής ένας σταθμός διοδίων με 8 και 10 ευρώ Βινιέτα που θα αποφέρει περίπου 17 εκ. ετησίως οφέλη, τα πέντε θα πηγαίνουν για συντήρηση του δρόμου και τα υπόλοιπα θα δαπανώνται στο ΚΤΕΛ Κομοτηνής για να μπορεί να μεταφέρει οργανωμένες στοχευόμενες εκδρομές από τα Βαλκάνια για να τονωθεί η τοπική αγορά. Πρέπει να βάλουμε τελωνείο στα σύνορά μας για να γίνονται έλεγχοι προκειμένου να χτυπηθεί το παραεμπόριο και αστυνόμευση σωστή και να μετατρέψουμε αυτό το εργαλείο το οποίο τώρα αιμορραγεί , την τοπική αγορά σε εργαλείο από το οποίο θα ωφεληθεί η τοπική αγορά.
Έχετε υπάρξει Υφυπουργός Εξωτερικών θα ξέρετε να μου πείτε αν είναι εύκολο να υλοποιηθεί η ρηματική διακοίνωση για παράδειγμα;
Ε.Σ.
Δεν είναι καθόλου δύσκολο να υλοποιηθούν όλα αυτά. Το δύσκολο ήταν να γίνει αυτό που έγινε, να βρούμε δηλαδή τα 124 εκατομμύρια για να φτιάξουμε το δρόμο, αυτό το κάναμε εμείς, το 2006 ξεκίνησε το 2010 τελείωσε. Αυτό πρέπει να στηριχθεί με κάποιες πολιτικές που υπήρχαν αυτές οι δεσμεύσεις και δυστυχώς οι επόμενες κινήσεις δεν παρακολούθησαν αυτό το σχεδιασμό , όπως και σε πολλά άλλα θέματα με αποτέλεσμα να κάνουμε ένα τρομερό έργο το οποίο αποδίδει και κάνει πλούσιους τους κατοίκους της Θάσου, της Κεραμωτής, της Καβάλας, αλλά δεν κάνει πλούσιους τους κατοίκους της Ροδόπης, τους κάνει φτωχότερους γιατί όλοι φεύγουν έξω για να βρουν φθηνότερα προϊόντα. Ενώ οι υπεραξίες που θα έμεναν εδώ από μια τέτοιου είδους ανάπτυξη θα ήταν μεγάλες.
Ο Πρωτογενής Τομέας στηρίζει, παρά τα προβλήματα του, την τοπική οικονομία. Ποιες είναι προτεραιότητες που θέτετε;
Ε.Σ.:Υπήρξε και παραμένει η δεύτερη πηγή χρηματοδότησης από το ΑΕΠ της Ροδόπης . (Πρώτη ήταν το Πανεπιστήμιο. Η Βιομηχανία δυστυχώς έχει πάθει μεγάλη ζημιά.) Ο πολυτεμαχισμός του κλήρου ανεβάζει κατακόρυφα το κόστος παραγωγής. Η μικρή γη δεν είναι βιώσιμη. Έχουν καθυστερήσει απαράδεκτα οι αναδασμοί. Έχει παγώσει το Φράγμα του Ιάσμου για το οποίο εμείς προ-εντάξαμε το έργο στο Εθνικό Σκέλος το 2009 και μετά απεντάχθηκε αυτό είναι ώριμο να προχωρήσει για να μπορέσουμε να γλυτώσουμε από την υφαλμύρωση την δυτική πλευρά του Νομού μας. «Πάγωσε» το φράγμα του Ιασίου. Όλα αυτά τα έργα είναι προτεραιότητα. Προβλήματα που πρέπει να υπερκεράσουμε είναι η υπερ-φορολόγηση των αγροτών, η άδικη κατανομή της νίτρο-ρύπανσης , η γραφειοκρατία και φυσικά να πετύχουμε την οργανωμένη αναδιάρθρωση της παραγωγής.
Πέντε οι υποψήφιοι στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ. Τρεις χριστιανοί και δύο μουσουλμάνοι επιλογές του Προέδρου, των οργάνων του κόμματος. Ωστόσο, πολλοί σας καταλογίζουν ότι καθ όλη την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου επιλέξατε ένα διχαστικό δίλημμα κάνοντας τον διαχωρισμό Χριστιανού και Μουσουλμάνου, έναν λόγο που εξυπηρετεί βεβαίως τη δική σας εκλογή, αλλά όχι αυτό που έχουμε πετύχει, την ενίσχυση της ειρηνικής συμβίωσης. Συνάδει το «ψηφίστε χριστιανό» με όσα πρεσβεύει ο πρόεδρος σας ο Κυριάκος Μητσοτάκης;
Ε.Σ.:
Δεν το λέω αυτό επ ουδενί. Δεν χρησιμοποιώ το θρήσκευμα ή την καταγωγή ή τη γλώσσα σε αποκλειστικό κριτήριο επιλογής κυρίως πολιτικών προσώπων ή πολιτικών. Εγώ λέω ψηφίστε την ισχυρή εκπροσώπηση. Κι όποιος θέλει να αυτό -τοποθετείται στα μικρά κόμματα ή στην αδύναμη εκπροσώπηση, δικαίωμα δικό του. Εγώ λέω στο λαό της Ροδόπης ότι για να έχει βουλευτή πρέπει να ψηφίσει την ισχυρή εκπροσώπηση , και υποστηρίζω ότι κάθε ψήφος που δίνεται σε αδύναμο υποψήφιο ή σε μικρό κόμμα είναι μια χαμένη ψήφος. Εγώ αυτό τοποθετούμε στην θέση της ισχυρής εκπροσώπησης και ποιοτικά και δυναμικά. Η εμπειρία μου, η γνώση μου, η διαδρομή μου μέχρι σήμερα στην πολιτική μπορούν να εκπροσωπήσουν την ποιότητα και την δυναμική της δικής μου υποψηφιότητας. 8.500 συμπολίτες μας ψήφισαν μικρά κόμματα , χάθηκε η ψήφος τους. Άλλοι αποφάσισαν γι αυτούς. Η σχέση μας με τον πολίτη πρέπει να είναι άμεση, Δεν χρειάζεται να πηγαίνουμε σε εκπροσώπους άλλου κράτους για να αναγκάσουν τους συμπολίτες μας να μας ψηφίσουν όπως κάνουν κάποιοι. Θεωρώ ότι αυτές οι παρεμβάσεις κλονίζουν το μοντέλο ανοικτής δημοκρατίας που χτίσαμε όλοι μαζί, Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι. Και γι αυτό και απευθύνομαι ευθέως και πιο έντονα αυτή τη φορά στους συμπολίτες μου μουσουλμάνους να με ψηφίσουν. Δεν το έχω κάνει στο παρελθόν από σεβασμό έναντι των συνυποψήφιων μου από την μειονότητα, ήθελα να μην τους ενοχλήσω στον αγώνα που κάνουν αυτοί, διαπίστωσα ότι μερικές φορές είναι λάθος ιδιαίτερα όταν κάποιοι για να πάρουν ψήφο στρέφονται σε μηχανισμούς και κέντρα τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με την δημοκρατική λειτουργία της τοπικής κοινωνίας.
Φώτο: Ε. Στυλιανίδης συνέντευξη κείμενο φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ