Δωρεάν γη και ενίσχυση για εξοπλισμό ζητούν οι νέοι στη Ροδόπη για το ξαναζωντάνεμα της υπαίθρου

Παροχή γης-κλήρου και κεφαλαίου για την αγορά του απαραίτητου εξοπλισμού και των πρώτων αγροεφοδίων ζητούν νέοι και νέες της Ροδόπης για να ασχοληθούν με τον Πρωτογενή Τομέα.

Όπως λένε, μιλώντας στο www.ertnews.gr, ένας νέος από την πόλη (πολύ πιο δύσκολα), αλλά και από χωριό ακόμη, εάν δεν έχει την απαραίτητη βοήθεια, δύσκολο να επιλέξει την καλλιέργεια χωραφιών ως κύριο επάγγελμά του.

Στο ξεκίνημα της ζωής τους και έχοντας όπως λένε εικόνα των δυσκολιών της υπαίθρου θεωρούν αδύνατο χωρίς την απαραίτητη συμβολή της πολιτείας την ενασχόληση με τον Πρωτογενή Τομέα. «Η φετινή χρονιά με το κόστος των αγροεφοδίων στα ύψη ήταν ένα πολύ καλό παράδειγμα για τις δυσκολίες και τις απαιτήσεις που σε περιμένουν» δηλώνουν και μιλούν στα 24 και στα 30 τους χρόνια με την εμπειρία εν ενεργεία αγρότη για το κόστος της καλλιέργειας, τις πολλές ώρες δουλειάς, τις δυσκολίες στην προώθηση ή ακόμη και στην μεταποίηση.

Όσον αφορά στη ζωή στο χωριό; «Με οικογένεια και παιδιά δύσκολα λόγω των μετακινήσεων» λένε κι εξηγούν έχοντας την εμπειρία της ζωής σε μια απόστασή στα 30 χιλιόμετρα εκτός Κομοτηνής. «Με το κόστος των καυσίμων στα ύψη, με τις μετακινήσεις περιορισμένες μόνο στα αναγκαία, είναι δύσκολο να αναγκάζεσαι δύο και τρεις φορές την ημέρα να πηγαινοέρχεσαι στην πόλη για τις ανάγκες των παιδιών και όχι μόνο.»
Νέοι και νέες μακριά από τους οικισμούς της Ροδόπης, ακόμη και όσοι/όσες μεγάλωσαν σε αυτούς. Χωριά ολόκληρα που έχουν «απορροφηθεί» και έχουν «χάσει» τον πληθυσμό τους ενώ πριν λίγες δεκαετίες έσφυζαν από τη ζωή.

«Μόνο ένα πρόγραμμα διανομής της αδιάθετης γης στους νέους με παράλληλη στήριξη τους για την αγορά εξοπλισμού και δωρεάν εξασφάλισης στέγης μέσα από προγράμματα ανακαίνισης των εγκαταλειμμένων σπιτιών
των οικισμών θα μπορούσε να έλξει το ενδιαφέρον ξανά»
λένε και προσθέτουν « όχι ενός και δύο, αλλά πολλών για να επιτευχθεί και η αλλαγή της εικόνας από την ερήμωση της υπαίθρου σήμερα, στη ζωή ξανά».
φώτο: αρχείο ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος