Δ. Λιουλιάκη: Οι μαθητές ρωτούν – “Θα γίνει πόλεμος και σε μας κυρία;”

Την αγανάκτησή της για όλα αυτά που συμβαίνουν στην Ουκρανία εξέφρασε η κα Δήμητρα Λιουλιάκη, εκπρόσωπος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ροδόπης «Οι Τρεις Ιεράρχες». «Φαινόμενα που έχουμε δει ξανά στη μακροχρόνια ιστορία μας να συμβαίνουν» παρατήρησε για τον εφιάλτη του πολέμου που επέστρεψε για τα καλά στην Ευρώπη μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες» (8-3-2022).

Όπως είπε τις ημέρες αυτές που εικόνες πολέμου και καταστροφών και ξεριζωμένων προσφύγων περνούν μέσα από τους τηλεοπτικούς δέκτες τα παιδιά θέτουν συνέχεια το ίδιο ερώτημα: «Θα γίνει πόλεμος και σε εμάς κυρία;» «Αυτό που προσπαθούμε να πούμε , να μεταπαλαμπαδεύσουμε στα παιδιά είναι ότι ο πόλεμος είναι μόνο καταστροφικός, είναι μια ιστορία των οικονομικά ισχυρών για να μπορέσουν να ελέγξουν τις ζωές μας. Αυτό προσπαθούμε να πούμε στα παιδιά. Ότι κάθε τι δίπλα τους είναι βομβαρδισμός. Βομβαρδισμός απέναντι στη συνείδησή τους , στην ψυχή τους, στην οικογένειά τους, βομβαρδισμός απέναντι στην ανθρωπιά μας» είπε η κα Λιουλιάκη.
Περιγράφοντας την ανησυχία των παιδιών παρατήρησε, ότι αυτή είναι «μεγάλη» γιατί, όπως είπε, «δεν ξέρει κανείς αν θα συμβεί αύριο και στο δικό του σπίτι» έτσι το πιο σύνηθες ερώτημα των μικρών μαθητών και των μαθητριών της είναι το: Θα γίνει πόλεμος και σε εμάς κυρία; «Είναι μια ερώτηση που μας βρίσκει κι εμάς τους δασκάλους να μην ξέρουμε τι να απαντήσουμε, γιατί δεν ξέρουμε τι σχεδιάζουν και τι όχι οι μεγάλοι. Γι’ αυτό λέμε, ότι θα πρέπει πάντα να υψώνουν το ανάστημά τους. Να έχουν την ελπίδα ζωντανή μέσα τους και να ξέρουν, ότι όταν αγωνίζονται τα πράγματα γίνονται καλύτερα“. Όπως είπε η κα Λιουλιάκη «θέλουν δεν θέλουν τα παιδιά, όταν έχουν ανοιχτή την τηλεόραση απέναντί τους βομβαρδίζονται από εικόνες συνεχόμενες και δεν μπορούν να τις φιλτράρουν όπως πρέπει».
Σύμφωνα με την κα Λιουλιάκη η αγωνία των παιδιών με αφορμή τον πόλεμο διαδέχεται τον φωλιασμένο φόβο για την πανδημία και τώρα ο φόβος αυτός μεγαλώνει.
Τέλος, δεν παραλείπει να προτρέψει τους γονείς να κρατούν ζεστή την αισιοδοξία στην καρδούλα των παιδιών, την αγάπη. «Να την νιώσουν αυτοί πρώτα και θα την βγάλουν τα παιδιά δεν υπάρχει περίπτωση».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος