Χ. Τάσσης: Το ΠΑΣΟΚ το ’81 κατάφερε να εκφράσει τον ριζοσπαστισμό της εποχής

Μια ιστορική αναδρομή με αφορμή τη σημερινή επέτειο από τη  νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές της 18ης Οκτωβρίου του 1981, αλλά και τις διαδικασίες διαδοχής που έχουν ξεκινήσει στον πολιτικό αυτό  χώρο, έκανε σήμερα ο Επίκουρος Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης, Χρύσανθος Τάσσης.

Σαράντα χρόνια μετά ο κ. Τάσσης σημείωσε πως είναι όντως μια πολύ σημαντική στιγμή στην ιστορία του ελληνικού κομματικού συστήματος, καθώς τα συνθήματα εκείνης της εποχής, «Λαός ΠΑΣΟΚ στην εξουσία» και «Ραντεβού με την ιστορία» έγιναν πράξη, μια που  40 χρόνια μετά συζητείται τόσο το ίδιο το κόμμα, όσο και η νίκη του 1981.

Όπως τόνισε μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή “Καθημερινές Ιστορίες”, “παρά τις αντιφάσεις και το γεγονός ότι σήμερα είναι ένα πολύ διαφορετικό κόμμα. Ένα ΠΑΣΟΚ σήμερα πολύ διαφορετικό που δεν έχει σχέση ούτε ιδεολογικά ούτε οργανωτικά με το ΠΑΣΟΚ των αρχών της δεκαετίας του 80».
Το ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τον Επίκουρο Καθηγητή του ΔΠΘ, έφερε σημαντικές καινοτομίες στο Ελληνικό κομματικό σύστημα γιατί κατάφερε να εκφράσει τον ριζοσπαστισμό της εποχής που κυριαρχούσε στην Ελλάδα την δεκαετία του ’70 ύστερα από την πτώση της Δικτατορίας.

Όπως είπε ο κος Τάσσης το ΠΑΣΟΚ ανέδειξε στελέχη τα οποία έχουν αναφορά στην κοινωνία και δεν έχουν ούτε οικογενειακούς δεσμούς με την πολιτική, ούτε είναι επαγγελματίες πολιτικοί, ούτε τεχνοκράτες. «Το ΠΑΣΟΚ δημιούργησε μια νέα πολιτική ελίτ μέσα από την κοινωνία από ανθρώπους που ήταν στο χώρο εργασίας, στο φοιτητικό κίνημα στα μαζικά κινήματα. Δεν είχαν προηγούμενη σχέση με την πολιτική, ούτε η γενιά τους, ούτε ήταν πλούσιοι, ούτε ήταν γιοί βουλευτών ή πολιτευτών και αυτό ήταν μια από τις πολύ σημαντικές συνεισφορές του ΠΑΣΟΚ στο Ελληνικό Κομματικό Σύστημα» ανέφερε.. Σημειώνοντας ότι σήμερα παρατηρείται το αντίθετο. «Ασχολούνται με την πολιτική άνθρωποι οι οποίοι έχουν κάποια σχέση, τεχνοκρατική, κομματική, γιοί βουλευτών. Κι αυτό δείχνει την αδυναμία του κόμματος να ανανεωθεί από την κοινωνία» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά στην ιδεολογική του ταυτότητα σημείωσε ότι: «Το ΠΑΣΟΚ ποτέ δεν παρουσιάστηκε ως κόμμα του Κέντρου. Ποτέ δεν παρουσιάστηκε ως συνέχεια της Πολιτικής Παράδοσης του Ελευθέριου Βενιζέλου, ποτέ δεν παρουσιάστηκε ως συνέχεια της πολιτικής παράδοσης προδικτατορικής Ένωσης Κέντρου. Το ΠΑΣΟΚ αυτο-προσδιορίστηκε στην Αριστερά με Μαρξιστικές αναλύσεις με βάση τη θεωρία της εξάρτησης κι αυτό είχε στόχο να εκφράσει τις τρεις Γενιές οι οποίες ήταν αποκλεισμένες από το μετεμφυλιακό κράτος και τη δικτατορία: Τη Γενιά της Εθνικής Αντίστασης (που την αναγνώρισε), τη Γενιά του 114 και τη Γενιά του Πολυτεχνείου. Μπόρεσε να εκφράσει αυτόν τον κόσμο, να τους δώσει βήμα και φωνή. Κι αυτό συμπυκνώνεται στο σύστημα «Λαός ΠΑΣΟΚ στην εξουσία».» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τέλος, μιλώντας για το σήμερα υποστήριξε πως «είναι ένα εντελώς διαφορετικό κόμμα και οργανωτικά και πολιτικά» και το περιέγραψε ως εξής: «Ένα κόμμα μη κόμμα. Χωρίς Τοπικές Οργανώσεις, χωρίς εκλογή μελών και φίλων, η εκλογή του προέδρου γίνεται πρώτα από το συνέδριο με μια ανοιχτή διαδικασία εκλογής, αυτό παραπέμπει σε κόμμα του τύπου Δημοκρατικού Κόμματος της Αμερικής». Μάλιστα σημείωσε ότι και «ιδεολογικά το ΠΑΣΟΚ δεν έχει καμία σχέση με τη σοσιαλιστική αριστερά και τη σοσιαλδημοκρατία. Έχει να κάνει κυρίως με το χώρο του Κέντρου», είπε προσθέτοντας ότι « Το ΚΙΝΑΛ ήταν προσανατολισμένο στο φιλελευθερισμό και με βάση την οργανωτική του δομή, αλλά και με βάση την ιδεολογία του, γιατί αποδέχεται τα βασικά γνωρίσματα: τις ιδιωτικοποιήσεις, τον φετιχισμό του ευρώ και τον μονόδρομο της ΕΕ, είναι η ΕΔΗΚ του 2021». Σημειώνοντας πως το ΠΑΣΟΚ του 2009 κέρδισε τις εκλογές με ένα εντυπωσιακό ποσοστό αλλά έκανε μια πολιτική ήττα, γιατί κλήθηκε να εφαρμόσει πολιτικές πολύ μακριά από την ιδεολογική του παράδοση και από τις ανάγκες της κοινωνίας. «Μέχρι το 2011 ήταν το πιο συνεπές αντιδεξιό κόμμα, με τη συγκυβέρνηση του ΛΑΟΣ, τον Παπαδήμο και τον Σαμαρά έχασε την ιδεολογική του αναφορά».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος