1ο Μειονοτικό Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής: Μια πρωτιά με πολλά μηνύματα

Μια συνηθισμένη εικόνα: Δύο γονείς, κρατώντας δύο σακούλες στα χέρια ο πατέρας και μια η μητέρα, συνοδεύουν τα παιδιά τους στο 1ο Μειονοτικό Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής. Μια απλή κίνηση, η εμπλοκή της οικογένειας, που κάνει τη διαφορά. «Το «μυστικό» είναι ότι επαναλαμβάνεται κάθε εβδομάδα. Εντός τους βρίσκονται: πλαστικά, χαρτικά και αλουμίνια. Ένα κοινός “βηματισμός” 230 οικογενειών που κάνουν ακριβώς το ίδιο.

«Όταν ήμασταν μικρά παιδιά στο σχολείο δεν υπήρχαν τέτοιες δράσεις» παρατηρεί από το παράθυρο του γραφείου του και χαίρεται, που στη δράση αυτή της ανακύκλωσης έχουν «μπει για τα καλά» οι οικογένειες της σχολικής του μονάδας.

«Όταν πετυχαίνουμε τέτοιες πρωτιές νιώθουμε όλοι μαζί υπερηφάνεια» με τα λόγια αυτά ο δάσκαλος του 1ου Μειονοτικού Δημοτικού Σχολείου Κομοτηνής, ο κος Δελή Χασάν Ριτβάν περιέγραψε στο μικρόφωνο της ΕΡΤ τα συναισθήματα που συντροφεύουν τον ίδιο και τους μαθητές του τις τελευταίες ημέρες. Αφορμή για αυτή την βγαλμένη από την ψυχή του κουβέντα αποτέλεσε η πρόσφατη επίσκεψη του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ ΚινΑλ, του κ Ιλχάν Αχμέτ στο σχολείο όπου εργάζεται, αλλά και η βράβευση από το δήμο Κομοτηνής. Ο στόχος, ωστόσο, είχε επιτευχθεί με προσήλωση και δουλειά καθ’ όλη τη διάρκεια και της φετινής σχολικής χρονιάς στο πλαίσιο του προγράμματος «Πάμε Ανακύκλωση». Ένα πρόγραμμα που τους οδήγησε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στην πρώτη θέση πανελλαδικά (μεταξύ 140 και πλέον σχολείων).

Μια χρονιά (2021-2022), ένας αληθινός «σχολικός μαραθώνιος» εμπλουτισμένος με συνεχείς δράσεις. Οι μικροί μαθητές και οι μαθήτριες του έμοιαζαν με «μυρμηγκάκια» συγκεντρώνοντας στο σπίτι τους ό,τι θα μπορούσε να ανακυκλωθεί και πηγαίνοντας τα –με τη βοήθεια των γονιών πάντα- στο σχολείο και έτσι, φασούλι το φασούλι γέμισαν τους χώρους συλλογής κι εναπόθεσης των ανακυκλώσιμων υλικών κόβοντας πρώτοι το νήμα.
Συλλογή, διαχωρισμός στη πηγή κι εναπόθεση στους κάδους του σχολείου. Αυτό το τρίπτυχο τηρήθηκε σωστά. «Αυτή η διάκριση μας δίνει θάρρος και δύναμη να συνεχίσουμε» σημείωσε στο μικρόφωνο της ΕΡΤ ο κος Δελή Χασάν Ριτβάν προσθέτοντας στηριζόμενος στη μακρά εκπαιδευτική εμπειρία του ότι “κλειδί” της επιτυχίας πάντοτε δεν είναι μόνο η συμμετοχή των παιδιών, αλλά και ο βαθμός συνεργασίας με τους γονείς τους. «Δουλέψαμε θαυμάσια» είπε μην κρύβοντας τη χαρά του γι’ αυτή την άψογη συνεργασία.
Και πριν γυρίσει στην τόσο γνώριμη σε αυτόν σχολική αίθουσα αποκάλυψε: «Περιμένουμε μια ακόμη πρωτιά» προσθέτοντας αλλά και “κρύβοντας λόγια” ταυτόχρονα: «Η συλλογή μπαταριών δεν μας άφησε αδιάφορους…».

Info
Τις δηλώσεις για λογαριασμό της ΕΡΤ Κομοτηνής κατέγραψαν οι: Ε. Τσακίρη -Γ. Δάφνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος