Κομοτηνή: Γιαγιάδες στο θρανίο

Παρακολουθούν με προσοχή την καθηγήτρια τους. Σηκώνουν το χέρι και απαντούν στις ερωτήσεις της, κρατούν σημειώσεις, συνομιλούν με τους διπλανούς τους και χαίρονται όταν χτυπά το κουδούνι. Είναι γιαγιάδες στα θρανία της γνώσης.

Η Σόνια Λαζαρίδου 53 ετών είναι από τις Σάπες, μητέρα 4 παιδιών και γιαγιά εγγονιών έκατσε και πάλι στα θρανία με στόχο να πάρει απολυτήριο Γυμνασίου. «Νομίζω ότι το απολυτήριο θα με βοηθήσει. Όπου υπέβαλα τα χαρτιά μου για να βρω μια δουλειά, δεν γινόταν δεκτά γιατί δεν είχα απολυτήριο Γυμνασίου. Μετά από οκτώ χρόνια εργασίας στο Νοσοκομείο έμεινα και πάλι άνεργη» δηλώνει μην κρύβοντας πως από όλο το πρόγραμμα του Σχολείου αυτό που την ενθουσιάζει περισσότερο είναι η συμμετοχή στις εκδρομές, η παρέα με τους συμμαθητές της και η αγάπη των δασκάλων της.

Πιο εκεί η Ανούσα Γκαμποζίδου μετανάστρια από την Αρμενία, μητέρα τριών παιδιών και γιαγιά οκτώ εγγονιών κάθεται και πάλι στα θρανία της γνώσης. Μαθήτρια στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Σαπών έχει πολλά να διηγηθεί στους νεότερους σε ηλικία συμμαθητές της. «Λόγω του πολέμου κι ενός μεγάλου σεισμού εκεί ήρθαμε στην Ελλάδα. Τα προβλήματα της Ελλάδας δυσκολεύουν καθημερινά τη ζωή μας. Τίποτα δεν είναι όπως τα περιμέναμε» λέει η κα Ανούσα που δηλώνει ενθουσιασμένη από το περιβάλλον του σχολείου.

«Περνάμε πολύ καλά. Είμαστε με τους δασκάλους, τους διευθυντές και τους συμμαθητές μας σαν μια οικογένεια. Δεν λέμε «αυτός είναι μουσουλμάνος» ή «αυτός είναι πόντιος» δεν κάνουμε διαχωρισμούς και περνάμε πάρα πολύ καλά» δηλώνει και σπεύδει να προσθέσει ότι η ηλικία δεν έχει σημασία. «Ό,τι ξέρουμε, μπορούμε να το απαντήσουμε, αν δεν ξέρουμε δεν απαντάμε» δηλώνει σημειώνοντας ότι τα παιδιά της και τα εγγόνια της είδαν με πολύ μεγάλο ενθουσιασμό την απόφασή της να πάει στο σχολείο. «Ας κάνει ό,τι θέλει η μαμά» είπαν. «Διαβάζουμε και γράφουμε όσο μπορούμε» δηλώνει και πάλι και χαμογέλα στη θέα του θρανίου της.
Φώτο: Η Σόνια και η Ανούσα στα θρανία της γνώσης Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος