Θέματα εκλογικού νόμου και στελεχιακής ενίσχυσης στην 5η Ολομέλεια Προέδρων Περιφερειακών Συμβουλίων

Ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων Νίκος Μουζακίτης, εκπροσώπησε την περιφέρειά μας, στην 5η Ολομέλεια προέδρων Περιφερειακών Συμβουλίων που πραγματοποιήθηκε στη Δράμα και στη Θάσο.

Θέματα εκλογικού νόμου και στελεχιακής ενίσχυσης στην 5η Ολομέλεια Προέδρων Περιφερειακών Συμβουλίων

Στη σύσκεψη συζητήθηκε ο νέος εκλογικός νόμος, ο οποίος, όπως ειπώθηκε καταργεί την απλή αναλογική, βάσει της οποίας διεξήχθησαν οι Περιφερειακές Εκλογές του 2019. Τέθηκε επίσης ζητήματα κανονιστικού πλαισίου και η ανάγκη περαιτέρω εκσυγχρονισμού του Κανονισμού Λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου. Διαπιστώθηκε η συνολική δυσλειτουργία των γραμματειών των συλλογικών οργάνων, εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού, φαινόμενο που κυριαρχεί σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας. Αναδείχθηκαν τα κενά που το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο δημιουργεί, όσον αφορά στο θεσμό του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Θέματα εκλογικού νόμου και στελεχιακής ενίσχυσης στην 5η Ολομέλεια Προέδρων Περιφερειακών Συμβουλίων

Επιπλέον, συζητήθηκε η μετάβαση από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στην επιδιωκόμενη Περιφερειακή Διακυβέρνηση. Αποφασίσθηκε να ζητηθεί εκ μέρους των Προέδρων, στη νέα αυτοδιοικητική περίοδο 2024-2029, η επαναφορά στο Περιφερειακό Συμβούλιο των αρμοδιοτήτων που είχαν εκχωρηθεί στην Οικονομική Επιτροπή με τις Τροπολογίες Κυβερνησιμότητας του 2019, η ενίσχυση των Περιφερειών με νέες προσλήψεις προσωπικού και ορισμένες αλλαγές στον Πρότυπο Κανονισμό Λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου, που θα καταστήσουν τα κορυφαία πολιτικά όργανα των Περιφερειών περισσότερο λειτουργικά και ευέλικτα. Τη σύσκεψη απασχόλησε επιπλέον η λειτουργία των γραφείων Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct και οι προοπτικές που αυτή δημιουργεί, τόσο στην Α.Μ.Θ., όσο και στις υπόλοιπες Περιφέρειες της Χώρας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος