Συνεχίζεται η έξαρση της επιδημίας στην Κέρκυρα, λέει το παρατηρητήριο για την covid 19

Στη δημοσιότητα δόθηκε σήμερα το μεσημέρι η νέα έκθεση του παρατηρητηρίου για την νόσο covid 19,  από την οποία προκύπτει ότι συνεχίζεται η έξαρση της επιδημίας στην Κέρκυρα. Συνολικά τον Μάιο τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στο νησί ήταν πολύ περισσότερα από κάθε άλλο μήνα από την έναρξη της επιδημίας ενώ και οι εισαγωγές στη Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων του Νοσοκομείου ήταν περισσότερες αλλά και τα ποσοστά θετικότητας στις διενεργούμενες εξετάσεις παρουσίασαν επίσης μεγάλη αύξηση.

Σύμφωνα με την νέα έκθεση του παρατηρητηρίου, παρά τη συνεχιζόμενη έξαρση της επιδημίας η διασπορά του ιού δεν φαίνεται να επιταχύνεται περισσότερο, η επιδημική καμπύλη έχει αρχίσει να παρουσιάζει σημάδια σταθεροποίησης, οι πολλές εστίες μετάδοσης και οι συρροές κρουσμάτων που εμφανίστηκαν σε διαφορετικές περιοχές του νησιού, και στην πόλη της Κέρκυρας, σταδιακά περιορίζονται. Οι νοσηλείες επίσης αρχίζουν να σταθεροποιούνται, παρ’ ότι η πίεση στο Νοσοκομείο παραμένει.

Όπως εκτιμά το παρατηρητήριο, στη διάρκεια του Ιουνίου αναμένεται μια σταδιακή υποχώρηση της επιδημίας και στην Κέρκυρα, όπως συμβαίνει και συνολικά στη χώρα. Αυτή η εξέλιξη αναμένεται κυρίως ως αποτέλεσμα του εμβολιαστικού προγράμματος, που επιταχύνθηκε σημαντικά τον Μάιο. Παράλληλα και παρά την πλημμελή εφαρμογή των μέτρων προφύλαξης, δεν εμφανίζονται τα ακραία φαινόμενα συγχρωτισμού, που ευνοούν την υπερμετάδοση και ήταν σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνα για την απότομη έξαρση της επιδημίας, αμέσως μετά το Πάσχα.

“Το άνοιγμα των κοινωνικών, εκπαιδευτικών και οικονομικών δραστηριοτήτων, δεν φαίνεται να αυξάνει επικίνδυνα την περαιτέρω διασπορά του ιού. Οι εμβολιασμοί συνιστούν ήδη σημαντικό παράγοντα για τον έλεγχο της επιδημίας. Η μερική εμβολιαστική κάλυψη που έχει επιτευχθεί στις μεγαλύτερες ηλικίες συμβάλει στον περιορισμό των βαριών περιστατικών και της αντίστοιχης επιβάρυνσης του Νοσοκομείου της Κέρκυρας, και έχει επίσης περιορίσει τον αριθμό των θανάτων, που θα ήταν σημαντικά μεγαλύτερος με βάση τα επίπεδα διασποράς του ιού που υπήρξαν στη διάρκεια του Μαΐου.”

Το εμβολιαστικό πρόγραμμα εξελίχθηκε τον Μάιο με γρήγορους ρυθμούς. Σταθερά γίνονταν καθημερινά περισσότεροι από χίλιοι εμβολιασμοί στην Κέρκυρα. Ο αριθμός των ατόμων που έχουν κάνει ήδη μια τουλάχιστον δόση εμβολίου φθάνει το 40 % του συνολικού πληθυσμού, ενώ ένα 25% είναι πλήρως εμβολιασμένο.  Αν με τη λειτουργία του Μέγα-εμβολιαστικού κέντρου υπάρξει περαιτέρω επιτάχυνση του προγράμματος, τα επίπεδα εμβολιαστικής κάλυψης θα είναι υψηλά στο τέλος Ιουνίου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος