Παρατηρητήριο Κέρκυρας: Οι εμβολιασμοί ανέκοψαν το τρίτο κύμα της πανδημίας

Το ισχυρό και παρατεταμένο τρίτο κύμα της επιδημίας, έχει ήδη αρχίσει σταδιακά να υποχωρεί στην Κέρκυρα και αυτό οφείλεται στους εμβολιασμούς. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα του Παρατηρητηρίου για τη νοσο covid – 19 που έχει δημιουργηθεί στην Κέρκυρα και στελεχώνεται από άξιους επιστήμονες.Συμφωνα με την  έκθεση του 1ου 15νθημέρου του Ιουνίου, τόσο ο αριθμός των νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, όσο και οι νοσηλείες στη Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας έχουν μειωθεί σε σχέση με το Μάιο. Το ποσοστό θετικότητας στις διενεργούμενες εξετάσεις παρουσίασε επίσης μείωση.
Η υποχώρηση των κρουσμάτων αναμένεται να συνεχισθεί στη διάρκεια του Ιουνίου ακολουθώντας την πορεία της επιδημίας στο σύνολο της χώρας. Αυτή η εξέλιξη προκύπτει κυρίως σαν αποτέλεσμα του εμβολιαστικού προγράμματος, που επιταχύνθηκε σημαντικά τον Μάιο και συνεχίζεται με σχετικά ικανοποιητικούς ρυθμούς, παρά τα πρώτα σημάδια κόπωσης. Στον έλεγχο της επιδημίας έχει συμβάλει επίσης η τήρηση των μέτρων προφύλαξης από σημαντική μερίδα των πολιτών και η αποφυγή ακραίων φαινομένων συγχρωτισμού, όπως αυτά που οδήγησαν στην έξαρση της επιδημίας τον Μάιο. Έτσι, το άνοιγμα των κοινωνικών, εκπαιδευτικών και οικονομικών δραστηριοτήτων, εξελίσσεται χωρίς να αυξάνεται επικίνδυνα η διασπορά του ιού.
Η μερική εμβολιαστική κάλυψη που έχει επιτευχθεί, ανέκοψε την επιδημική έξαρση του Μαΐου. Χωρίς τους εμβολιασμούς ο αριθμός των κρουσμάτων θα ήταν πολύ μεγαλύτερος, οδηγώντας και σε ένα μεγάλο αριθμό θανάτων και απορρύθμιση του Νοσοκομείου και του συνολικού συστήματος υγείας της Κέρκυρας.

Η λειτουργία του Μέγα-εμβολιαστικού κέντρου δεν συνοδεύτηκε από περαιτέρω επιτάχυνση του προγράμματος. Τα επίπεδα εμβολιαστικής κάλυψης είναι ήδη σχετικά υψηλά, αλλά είναι αναγκαία η συνέχιση του προγράμματος στη διάρκεια του καλοκαιριού. Μέχρι σήμερα σχεδόν ένας στους δύο Κερκυραίους έχει κάνει μια τουλάχιστον δόση εμβολίου, ενώ ένας στους τρεις είναι πλήρως εμβολιασμένος.
Με την αποφασιστική συμβολή των εμβολιασμών αναμένεται ύφεση της επιδημίας στη διάρκεια του καλοκαιριού. Προϋπόθεση γι’ αυτή την εξέλιξη είναι να μην εμφανισθούν φαινόμενα ανεξέλεγκτου συγχρωτισμού, που ευνοούν την υπερμετάδοση του ιού, καθώς ο μισός πληθυσμός παραμένει ανεμβολίαστος. Είναι επίσης αναγκαία η αύξηση του ποσοστού εμβολιαστικής κάλυψης, με τη συνέχιση του εμβολιαστικού προγράμματος κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Στις αρχές του φθινοπώρου θα πρέπει τουλάχιστον τα δύο τρίτα των πολιτών να έχουν εμβολιασθεί, με στόχο να μην διαταραχθεί και πάλι η κοινωνική και οικονομική δραστηριότητα, από νέες εξάρσεις της επιδημίας.
Αναλυτική παρουσίαση της επιδημιολογικής εικόνας COVID-19 στην Κέρκυρα μέχρι και την 15/6 υπάρχει σε επικαιροποιημένη έκθεση, που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου.

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ