Οι Δήμαρχοι Βόρειας και Νότιας Κέρκυρας σε σύσκεψη για τους νεοσύστατους Δήμους

Τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε με τους Δημάρχους των νεοσύστατων το 2019 Δήμων εν όψει της επικείμενης συνάντησης τους με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών για θέματα αυτοδιοίκησης, Στέλιο Πέτσα, και τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Δήμαρχο Τρικκαίων, Δημήτρη Παπαστεργίου, την Πέμπτη 22 Απριλίου.

Συμμετείχαν οι δήμαρχοι, Εμμανουήλ Στεργίου Βελβεντού, Κων/νος Λέσσης Νότιας Κέρκυρας, Γιώργος Κατσιβέλης Ληξουρίου, Ταξιάρχης Βέρρος Δυτικής Λέσβου, Γεράσιμος Μονιάς – Νέτης Σάμης, Αλέξανδρος Λυμπέρης Δυτικής Σάμου, και Γεώργιος Μαχειμάρης Βόρειας Κέρκυρας.

Κατά τη διάρκεια του διαλόγου – όπως αναφέρεται – έγινε καταφανής ο προβληματισμός και η αγωνία όλων εξ αιτίας του ότι η διοικητική διαίρεση ικανοποίησε αφενός το δίκαιο αίτημα των τοπικών κοινωνιών αλλά δεν καλύφθηκαν από την αρχή όλες εκείνες οι παράμετροι για την εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία των Δήμων.

Οι Δήμαρχοι στάθηκαν μεταξύ άλλων στα προβλήματα – τροχοπέδη, αλλά και στις άμεσες ενέργειες που επιβάλλεται να προχωρήσουν για την αποτελεσματική  λειτουργία των Δήμων Ειδικότερα: 

-Άμεση αντιμετώπιση της υποστελέχωση των υπηρεσιών των Δήμων σε όλες τις βαθμίδες  με νομοθετική ρύθμιση.

-Ομαλοποίηση με νομοθετική ρύθμιση της εμπλοκής που έχει δημιουργηθεί με το θέμα της λύσης και εκκαθάρισης των Διαδημοτικών Νομικών Προσώπων και επιχειρήσεων. Να δίνεται η δυνατότητα ακόμα και με μονομερή απόφαση του Δήμου εταίρου να λύεται η Επιχείρηση ή το Νομικό πρόσωπο για τη σύσταση αυτόνομων οργανισμών, χωρίς ν απαιτείται να παρθεί απόφαση απ’ όλους τους συμμετέχοντες που σημαίνει καθυστέρηση.

-Στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» να ληφθεί υπόψη αυτό που δήλωσε ο Πρωθυπουργός από τη Σάμο την περίοδο του σεισμού, για προτεραιότητα των πληγέντων Δήμων στην αξιολόγηση και να γίνει το ίδιο και με τους 7 νέους Δήμους. Ταυτόχρονα να εξαιρεθούν από το πλαφόν των 12.000.000 € τα 2.000.000 της έκτακτης ενίσχυσης από το πρόγραμμα Φιλόδημος που δόθηκαν στους νεοσύστατους Δήμους. 

-Να υιοθετηθεί η ομόφωνη απόφαση της ΠΕΔΙΝ για το θέμα των Δασικών χαρτών και να εξαιρεθούν άμεσα από τη διαδικασία οι εκτάσεις που ανήκουν στους Δήμους με τίτλους ιδιοκτησίας διότι μπλοκάρουν ενταγμένα έργα.

-Ανακατανομή ΚΑΠ για την κάλυψη των έκτακτων και επιτακτικών αναγκών που προκληθήκαν από την εμφάνιση του κορονοϊού.

-Τα έργα οδοποιίας, ύδρευσης, αποχέτευσης και διαχείρισης των απορριμμάτων είναι ύψιστης σημασίας για όλους. Τη νέα προγραμματική περίοδο ‘21 – ’27 πρέπει να προετοιμαστούν και να υλοποιηθούν έργα για αυτά τα ζωτικής σημασίας θέματα. Σ αυτή την κατεύθυνση να δοθεί η δυνατότητα στους μικρούς Δήμους  χρηματοδότησης για τεχνική βοήθεια προετοιμασίας των προτάσεων, μελετών, υποβολής και δημοπράτησης των έργων από το Δίκτυο που θα ιδρυθεί.

-Η ενίσχυση της χρηματοδότησης για δαπάνες πολιτικής προστασίας

-Δραστική μείωση των αποφάσεων που θα πρέπει να ελεγχθούν από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση για νομιμότητα και μετά να εφαρμοστούν με δεδομένο ότι ο έλεγχος  ουδόλως προσδίδει σε διαφάνεια , καθυστερεί όμως δραματικά και αποτελεί τροχοπέδη τόσο για τους Δήμους στην εφαρμογή των αποφάσεων και της πολιτικής τους όσο και στο ίδιο το κράτος και την Κυβέρνηση που είναι πολλές φορές δέσμιοι της υποστελέχωσης των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και του όγκου των αποφάσεων που φτάνουν σε αυτές.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος