Κράτσα – Ιωάννου για “Δημόκριτο”, ΦΟΣΔΑ, Επιχειρηματικό Πάρκο

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε η Περιφερειάρχης Ρόδη Κράτσα από κοινού με τον Αντιπεριφερειάρχη Σπύρο Ιωάννου. Αναφέρθηκαν στις συνεχιζόμενες έρευνες του “Δημόκριτου” για την επιβάρυνση της ευρύτερης περιοχής του Τεμπλονίου, στα χρέη των Δήμων προς το ΦΟΣΔΑ καθώς και στην εκκίνηση της διαδικασίας δημιουργίας Επιχειρηματικού Πάρκου.

ΔΗΜΟΚΡΤΙΤΟΣ

Σε εξέλιξη βρίσκεται η μελέτη του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» για τη διερεύνηση και παρακολούθηση της ποιότητας της ατμόσφαιρας, των υπογείων υδάτων, των κτηνοτροφικών και των ελαιουργικών προϊόντων στην ευρύτερη περιοχή του Τεμπλονίου,  μετά από την προγραμματική με την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων που έχει ξεκινήσει να υλοποιείται με παραδομένες τις δύο πρώτες από τις έξι συνολικά τομεακές έρευνες. Γίνεται διενέργεια εξειδικευμένων χημικών αναλύσεων και τη χρήση υπολογιστικών εργαλείων προσομοίωσης διασποράς ρύπων και με χρονική διάρκεια 3 χρόνια, με την ολοκλήρωση αυτής να πραγματοποιείται το καλοκαίρι του 2024. Χθες το απόγευμα κατέφτασε εξειδικευμένη ερευνητική ομάδα για την εκπόνηση του 4ου κύκλου της έρευνας δειγματοληψιών και χημικών αναλύσεων υπογείων υδάτων και εδαφών, ενώ με το νέο χρόνο θα ακολουθήσουν οι αντίστοιχες εκθέσεις που αφορούν στην ποιότητα κτηνοτροφικών και ελαιουργικών προϊόντων. Ο αντιπεριφερειάρχης Σπύρος Ιωάννου δήλωσε χθες ότι για την 1η περίοδο δειγματοληψιών και χημικών αναλύσεων αέρα στην ευρύτερη περιοχή του Τεμπλονίου Κέρκυρας, με τις τιμές των μετρούμενων παραμέτρων να μην υπερβαίνουν τα επιτρεπόμενα όρια, όπως άλλωστε είχε ανακοινώσει ο Δημόκριτος από τον Ιούλιο.

ΦΟΣΔΑ 

Η Περιφερειάρχης Ρόδη Κράτσα δήλωσε ότι οι δήμοι θα πρέπει να καταβάλλουν τη συμμετοχή τους στον ΦΟΣΔΑ, προκειμένου να λειτουργεί αποτελεσματικά προς όφελος όλων. Σύμφωνα με την Περιφερειάρχη, τα χρέη των δήμων της Κέρκυρας φτάνουν σήμερα τα 2 εκατομμύρια ευρώ, αναφέροντας ότι το Υπουργείο θα κάνει σαφές προς τους δήμους για τη ανάγκη να δείχνουν συνεπή συμπεριφορά, διότι διαφορετικά δεν μπορούν να λειτουργήσουν και οι ΦΟΔΣΑ που έχουν μπροστά τους μεγάλο έργο. Από εδώ και πέρα, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση θα απορρίπτει τους προϋπολογισμούς που θα καταθέτουν οι Δήμοι αν μέσα σε αυτούς δεν είναι προϋπολογισμένη η καταβολή της συμμετοχής και των ληξιπρόθεσμων οφειλών στους περιφερειακούς ΦΟΔΣΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ

Προχωράνε οι διαδικασίες για τη δημιουργία Επιχειρηματικού Πάρκου στην Κέρκυρα, όπως ανακοίνωσαν η Περιφερειάρχης Ρόδη Κράτσα και ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Σπύρος Ιωάννου με τη χρηματοδότηση να προέρχεται μέσα από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης. Οι δύο χώροι που είναι μέχρι στιγμής διαθέσιμοι είναι μία έκταση 130 στρεμμάτων στην περιοχή των Αλυκών και μία έκταση 160 περίπου στρεμμάτων στην περιοχή των Πουλάδων. Η Περιφέρεια θα πρέπει να καταθέσει πρόταση ένταξης χρηματοδότησης στο Ταμείο Ανάπτυξης με καταληκτική ημερομηνία τις 23 Ιανουαρίου και, για το λόγο αυτό, τρέχουν δύο προκηρύξεις, η μία για τον εκσυγχρονισμό και σχεδιασμό – υλοποίηση του σχεδίου, η άλλη για εξεύρεση των χώρων.

Ρεπορτάζ: Γιάννης Ανδριώτης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος