Κέρκυρα: Ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του 2022 στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Κατά πλειοψηφία ψηφίστηκε στην ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου την Τρίτη 28 Δεκεμβρίου, η κατανομή πιστώσεων ΚΑΠ για το 2022, η έγκριση του προσχεδίου δράσης και ο προϋπολογισμός του 2022.

Υπέρ ψήφισαν οι παρατάξεις Κράτσα, Σπύρου και ο κ. Αλεξάκης ενώ κατά τάχθηκαν οι παρατάξεις ΑΝΑΣΑ, ΛΑΣΥ και Λαϊκή Ενότητα. Λευκό ψήφισε ο κ. Παναγιώτης Ποζίδης ενώ οι κ.κ. Σκούρτης και Δουβίτσας απείχαν κατά την ψηφοφορία της κατανομής ΚΑΠ και του Προσχεδίου Δράσης της Περιφέρειας για την επόμενη χρονιά.

Την εισήγηση του προϋπολογισμού έκανε η κυρία Μοθωναίου, χαρακτηρίζοντας τον ισοβαρή ενώ ανέφερε ότι τα αποθεματικά των ΠΕ θα είναι ικανά να καλύψουν τις όποιες ανάγκες προκύψουν. Ο Αντιπεριφερειάρχης ΤΥ Μανώλης Ορφανουδάκης οριοθετώντας την πρόοδο των τεχνικών έργων τη χρονιά που πέρασε ανέφερε ότι οι δημοπρατήσεις ανήλθαν στα 51,2 εκ ευρώ με την Κέρκυρα να δημοπρατεί έργα 28,5 εκ, η Λευκάδα 6,7, η Κεφαλονιά 3,5 και η Ζάκυνθος 12,4. Παράλληλα υπήρξαν συμβασιοποιήσεις ύψους 18 εκ. ευρώ με την Κέρκυρα να συμβασιοποιεί παρεμβάσεις 10,1 εκ, τη Λευκάδα 3,2, την Κεφαλονιά 2,2 και τη Ζάκυνθο 2,8 εκ. ευρώ.

Κριτική άσκησε ο επικεφαλής της ΑΝΑΣΑ Θόδωρος Γαλιατσάτος, τονίζονας ότι οι απορροφήσεις βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο, δεσμεύονται 5 εκ ευρώ για δημόσιες σχέσεις και Συμβούλους ενώ υπολόγισε τη μηνιαία δαπάνη χρηματοδότησης του στενού πυρήνα της περιφερειακής Αρχής στις 10 χιλιάδες ευρώ. Την ίδια στιγμή, όπως είπε, οι χρηματοδοτήσεις υπολείπονται των αναγκών, ακολουθείται πολιτική απευθείας αναθέσεων ενώ δεν εκταμιεύτηκαν τα απαραίτητα χρήματα στήριξης των επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον covid αλλά ούτε και από τη θεομηνία του Μπάλου.

Κριτική άσκησε και ο κ. Σπύρου ο οποίος χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό ως συρραφή προτάσεων, χωρίς πολιτικό όραμα ανάπτυξης. Τα έργα της Περιφέρειας είναι βραδυκίνητα, όπως είπε, αναρωτήθηκε αν υλοποιείται κάποιο μεγάλο έργο ενώ το οδικό δίκτυο βρίσκεται σε κακή κατάσταση. Ωστόσο κατέληξε καλώντας τα μέλη της παράταξής του να υπερψηφίσουν τον προϋπολογισμό προκειμένου να μην δημιουργηθεί πρόβλημα στην υλοποίησή του.

Η επικεφαλής της ΛΑΣΥ Αλεξάνδρα Μπαλού επέμεινε στον ταξικό χαρακτήρα του προϋπολογισμού, κάνοντας λόγο για μείωση της κρατικής χρηματοδότησης με παράλληλη προώθηση της επιχειρηματικής δράσης στους τομείς του δημοσίου συμφέροντος. Δεν υπάρχουν προβλέψεις για κοινωνικές υποδομές, τόνισε, ενώ είναι έντονη η προσπάθεια εμπορευματοποίησης δομών και υπηρεσιών.

Ο Αλέξανδρος Αλεξάκης ανέφερε πέντε κριτήρια με βάση τα οποία ο προϋπολογισμός καλύπτει τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, δηλώνοντας ότι θα τον υπερψηφίσει ενώ η κυρία Όλγα Τσιλιμπάρη εκ μέρους της Λαϊκής Ενότητας αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους οι παρεμβάσεις από το πρόγραμμα δράσης και τον προϋπολογισμό δεν καλύπτουν τις ανάγκες των εργαζόμενων, της νεολαίας και των τοπικών κοινωνιών.

Η Περιφερειάρχης Ρόδη Κράτσα, κλείνοντας τη συζήτηση, δήλωσε ότι ανάμενε κριτική από την μειοψηφία με χαρακτηρισμούς του προϋπολογισμού ως πλασματικού, αντιλαϊκού και αντιπαραγωγικού αλλά δεν είδε μια βαθύτερη συζήτηση για τις δυσκολίες σε εθνικό και διεθνές επίπεδο και εξεπλάγην όταν άκουσε τις μικρότητες  περί αυξημένης χρηματοδότησης δημοσίων σχέσεων ή μετακινήσεων της ιδίας και των Αντιπεριφερειαρχών. Όπως σημείωσε, θα ανέμενε το Περιφερειακό Συμβούλιο να ωθεί τα μέλη της Περιφερειακής Αρχής να κινούνται περισσότερο, προκειμένου να λύνουν ζητήματα με την κεντρική διοίκηση στην Αθήνα αλλά και να προωθούν τα Ιόνια Νησιά σε εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ακολουθούμε, κατέληξε, μια πολιτική εξωστρέφειας και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε προς όφελος του τόπου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος