Κέρκυρα: Πέντε χρόνια λειτουργίας του Μουσείου Ιονίου Πανεπιστημίου

Πέντε έτη λειτουργίας συμπληρώνει το 2013 το Μουσείο του Ιονίου Πανεπιστημίου. Ο καθηγητής του Τμήματος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας Σταύρος Βλίζος, Διευθυντής του Μουσείου, μίλησε στην ΕΡΤ Κέρκυρας για τις τρεις κύριες συλλογές του, που αφορούν την ιστορία του βιβλίου και της τυπογραφίας, το σχολικό μουσείο στο Σκριπερό και τη συλλογή ψηφιακής αναπαράστασης κτηρίων που κάνουν το μουσείο να ξεχωρίζει.

Κέρκυρα: Πέντε χρόνια λειτουργίας του Μουσείου Ιονίου Πανεπιστημίου
Σταύρος Βλίζος – Διευθυντής Μουσείου Ιονίου Πανεπιστημίου

Η πρώτη συλλογή αφορά κυρίως μηχανήματα και στοιχεία τυπογραφίας, που «στολίζουν» την κύρια είσοδο και τις μεγαλύτερες αίθουσες του Τμήματος, δίδοντας ένα πραγματικά ξεχωριστό τόνο στη λειτουργικότητά τους.

Η δεύτερη συλλογή στεγάζεται στο παλιό δημοτικό κτήριο του Σκριπερού, ένα από τα νεοκλασικά κτήρια που κτίστηκαν στις αρχές του 1900 για τις εκπαιδευτικές ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας. Εκεί βρίσκεται η συλλογή ιστορίας του σχολείου και της εκπαίδευσης που με μεράκι δημιούργησε ο συνταξιούχος εκπαιδευτικός Κώστας Πρίφτης, συγκεντρώνοντας εκθέματα που καταγράφουν την πορεία του ελληνικού σχολείου τον περασμένο αιώνα.

Η ψηφιακή συλλογή αφορά τις προσπάθειες των τμημάτων Πληροφορικής και Τεχνών Ήχου και Εικόνες που «ξαναζωντανεύουν» παλιά κτήρια και μνημεία της Κέρκυρας που πλέον δεν υπάρχουν, όπως το Δημοτικό Θέατρο, στο οποίο μπορεί ο χρήστης να «ξεναγηθεί» στο εσωτερικό του ή να θαυμάσει το εξωτερικό του αρχιτεκτονικό κάλλος.

Μέσω του Μουσείου του Ιονίου Πανεπιστημίου, έχουν ληφθεί πρωτοβουλίες συνεργασιών με την τοπική κοινωνία όχι μόνο της Κέρκυρας αλλά και όλων των Επτανήσων, όπως η θεσμική πλέον λειτουργία του δικτύου μικρών μουσείων με ενεργές συμπράξεις από το σύνολο των μικρότερων μουσείων αλλά και του παραρτήματος της Εθνικής Πινακοθήκης που λειτουργούν στον Ιόνιο χώρο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος