Κέρκυρα: Οι προτάσεις ακαδημαϊκής και χωρικής αναδιάταξης του Ιονίου Πανεπιστημίου

Τις προτάσεις ακαδημαϊκής και χωρικής αναδιάταξης που κατέθεσαν προς τη Σύγκλητο τα Τμήματα του Ιονίου Πανεπιστημίου, δημοσιοποίησε ο Πρύτανης του ιδρύματος, Ανδρέας Φλώρος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε στην Ιόνιο Ακαδημία την Τρίτη 5 Οκτωβρίου.

Η φετινή ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εισαγωγής στα Πανεπιστήμια της χώρας, σηματοδότησε την έναρξη εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων μιας διαδικασίας εξορθολογισμού και αναδιάρθρωσης του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας. Με βασική παραδοχή και κριτήριο τον αριθμό των εισακτέων, τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της χώρας, καλούνται να υποβάλουν τις προτάσεις επί μετεξελίξεων, συγχωνεύσεων, καταργήσεων ή αλλαγών τμημάτων.

Ο κ. Φλώρος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι “το πλαίσιο που ορίσθηκε από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων για την κατάθεση των προτάσεων των Ιδρυμάτων είναι εξαιρετικά περιορισμένο χρονικά και δεν περιλαμβάνει μέχρι και σήμερα βασικές κατευθυντήριες που αποτυπώνουν τις όποιες εθνικές προτεραιότητες. Παρόλα αυτά, το Ι.Π. έχει εγκαίρως εκκινήσει μια διαδικασία συζήτησης, διερευνώντας και αξιολογώντας πιθανές πτυχές ακαδημαϊκής και χωρικής του αναδιάταξης”. 

Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα που έχουν προκύψει από την ανωτέρω εν εξελίξει διεργασία, οι επιμέρους απόψεις και προτάσεις των ακαδημαϊκών Τμημάτων συνοψίζονται ως εξής:

Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας

Οποιαδήποτε πρόταση / απόφαση για την ταυτότητα του Τμήματος θα πρέπει να βασίζεται αποκλειστικά και μόνο σε ακαδημαϊκά κριτήρια και στο πλαίσιο αλληλοσεβασμού της ταυτότητας των Τμημάτων του ΙΠ. Το Τμήμα επίσης θεωρεί ότι δεν παρέχονται τα απαραίτητα κριτήρια και ο απαιτούμενος χρόνος για να εκφράσει τις απόψεις του για το θέμα.

Τμήμα Εθνομουσικολογίας

Η ίδρυση του Τμήματος δεν συμπεριλαμβανόταν στις προτάσεις που είχαν κατατεθεί από το ΙΠ και δεν συνοδεύτηκε από την απαιτούμενη εκτίμηση της βιωσιμότητας του με βάση ακαδημαϊκά κριτήρια. Η Σύγκλητος, μελετώντας το θέμα διεξοδικά έχει διατυπώσει ομοφώνως την άποψη ότι το πεδίο της Εθνομουσικολογίας, ως υποσύνολο της Μουσικής Επιστήμης, μπορεί να θεραπευτεί στην ολότητά του διδακτικά και ερευνητικά από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών. 

Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων

Το Τμήμα προτείνει την μετεξέλιξή του σε Τμήμα «Επιστήμης Τροφίμων & Βιοιοικονομίας», διαθέτοντας ήδη μέλη ΔΕΠ, αλλά και μαθήματα με γνωστικά αντικείμενα που εντάσσονται στον πυρήνα της βιοοικονομίας. Παράλληλα, το Τμήμα θέτει το θέμα ένταξής του σε μια Σχολή αντιπροσωπευτική του πεδίου των Βιοεπιστημών και Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Τμήμα Ιστορίας

Η σημερινή εικόνα αδικεί το Τμήμα παρόλο που αυτό συμβαδίζει με τις εξελίξεις σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο. Η διατήρηση της φυσιογνωμίας του Τμήματος Ιστορίας, του μοναδικού περιφερειακού αντίστοιχου Τμήματος, είναι δεδομένη, και έχει την ωριμότητα και την εμπειρία να συνδυάζει το υψηλό ακαδημαϊκό επίπεδο με την ανάγκη περαιτέρω επαγγελματικής κατοχύρωσης των αποφοίτων του.

Τμήμα Μουσικών Σπουδών

Το Τμήμα σύμφωνα με πρότασή του δύναται να απορροφήσει το Τμήμα Εθνομουσικολογίας με έδρα το Ληξούρι, μετά την επικείμενη ολοκλήρωση του προγράμματος σπουδών του πρώην ΤΗΜΟ. Η απορρόφηση θα εμπλουτίσει την κατεύθυνση των μουσικών επιστημών του τμήματος. Σε προηγούμενη σχετική διαβούλευση είχε κατατεθεί ομόφωνη πρόταση της Γενικής Συνέλευσης της Σχολής Μουσικών & Οπτικοακουστικών Τεχνών για απορρόφηση του Τμήματος Λαϊκής & Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου (Άρτα) από το ΤΜΣ. Το Τμήμα θεωρεί επίσης ότι χάρη στην ευρύτητα του φάσματος του διδακτικού και επιστημονικού του έργου αλλά και τα ειδικά χαρακτηριστικά του είναι σήμερα κατά μείζονα λόγο σε θέση να υποδεχθεί παρόμοια συγχώνευση άλλων ομοειδών τμημάτων, εφ’ όσον αυτό κριθεί αναγκαίο.

Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας

Αποτελεί το μοναδικό τμήμα παραγωγής ελληνόφωνων μεταφραστών και διερμηνέων, που λειτουργεί ανελλιπώς εδώ και 35 χρόνια. Το Τμήμα καταγράφει υψηλότατες αποδόσεις, με το ποσοστό πρώτης επιλογής των νέων φοιτητών/τριών είναι από τα υψηλότερα πανελληνίως (87%), και τον βαθμό απορρόφησης των πτυχιούχων στην αγορά εργασίας να είναι ιδιαίτερα υψηλός (με το 80% των πτυχιούχων να βρίσκουν εργασία σε συγγενή με τις σπουδές τους πεδία εντός του εξαμήνου).

Τμήμα Περιβάλλοντος

Προτείνεται η προσαρμογή της ονομασίας του Τμήματος σε «Τμήμα Περιβαλλοντικής Επιστήμης και Πολιτικής», προκειμένου αυτή να αντανακλά πιο αναλυτικά το περιεχόμενο του προγράμματος σπουδών και το γνωστικό αντικείμενο ενός σύγχρονου επιστήμονα Περιβαλλοντολόγου, και να συμβαδίζει με το διεθνές ακαδημαϊκό γίγνεσθαι. 

Τμήμα Περιφερειακής Ανάπτυξης

Το ΙΠ έχει καταθέσει και ήδη επικαιροποιήσει φάκελο προς αξιολόγηση της βιωσιμότητάς του από την ΕΘΑΑΕ. Τα μέλη ΔΕΠ του Τμήματος υποστηρίζουν τη λειτουργία του Τμήματος με την υφιστάμενη και μόνο πανεπιστημιακή του μορφή, όπως άλλωστε έκαναν εμπράκτως μέχρι τώρα, ενώ διατίθενται να εργαστούν στην κατεύθυνση της όποιας βελτίωσης και προσαρμογής του υποβληθέντος Προγράμματος Σπουδών Περιφερειακής Ανάπτυξης, με προχωρημένες κατευθύνσεις της Κυκλικής και Ψηφιακής Οικονομίας, έτσι ώστε αυτό να ανταποκρίνεται καλύτερα στις απαιτήσεις της σύγχρονης ακαδημαϊκής εκπαίδευσης.

Τμήμα Πληροφορικής

Τα αποτελέσματα εισαγωγής της φετινής χρονιάς επιβεβαιώνουν τη δυναμική του Τμήματος, τα υψηλής ποιότητας προγράμματα σπουδών και υπηρεσίες που προσφέρει, και την υψηλή στάθμη του προσωπικού του (διδακτικό και ερευνητικό, διοικητικό). Εντούτοις, το Τμήμα αξιολογεί ως ιδιαίτερα σημαντικό το θέμα της αναδιάρθρωσης των ΑΕΙ που προωθείται από την Πολιτεία. 

Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας

Το Τμήμα αποτελεί βασικό πυλώνα ανάπτυξης και διάδοσης των ψηφιακών τεχνών στην χώρα και το ενδιαφέρον των υποψηφίων φοιτητών που δείχνουν διαχρονικά μεγάλη προτίμηση για εισαγωγή επιβεβαιώνει τον ισχυρισμό αυτό. Το Τμήμα δηλώνει ότι είναι ανοικτό στον όποιο ακαδημαϊκό διάλογο πραγματοποιηθεί σε σχέση με την μελλοντική μορφή και ταυτότητα του Ιδρύματος, αρκεί αυτός να πραγματοποιηθεί στην βάση ακαδημαϊκών κριτηρίων και χωρίς ασφυκτική χρονική πίεση. 

Τμήμα Τουρισμού

Στα τρία πρώτα έτη λειτουργίας του, το νεοσύστατο Τμήμα Τουρισμού με έδρα την Κέρκυρα έχει επιδείξει μια σταθερά ανοδική πορεία: συνεχή αύξηση της βάσης εισαγωγής (ποσοστό αύξησης 18%), σημαντικά ποσοστά στις προτιμήσεις των φοιτητών (1η προτίμηση για ποσοστό περίπου 60%), διαρκή αύξηση της βαθμολογίας του πρώτου εισακτέου και πλήρωση των διαθέσεων θέσεων για εισαγωγή σε ποσοστό 100%. Παράλληλα, το Τμήμα κρίνει εύστοχη και επιθυμητή την πιθανή συμμετοχή του στο άμεσο μέλλον σε Σχολή του ΙΠ με έδρα την Κέρκυρα με αλληλοσυμπληρούμενα τμήματα, όπως το Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας ή το Τμήμα Πληροφορικής.

Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας

Είναι το μοναδικό τμήμα του ΙΠ το οποίο έχει ως κύριο αντικείμενο σπουδών την επιστήμη της Επικοινωνίας. Το Τμήμα είναι ανοικτό σε πιθανές νέες συνέργειες με υφιστάμενα ή μελλοντικά Τμήματα του Ιδρύματος, με στόχο την περαιτέρω ενίσχυσή του. Σε περίπτωση όπου το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των Πανεπιστημίων μεταβληθεί και η υλοποίηση των προγραμμάτων σπουδών αποτελέσει αρμοδιότητα της Σχολής, το Τμήμα προσανατολίζεται στην κατάθεση πρότασης για δημιουργία Σχολής στην Κεφαλονιά. 

Το σύνολο των προτάσεων των Τμημάτων του Ιονίου Πανεπιστημίου και το βίντεο της συνέντευξης του Πρύτανη Α. Φλώρου, στο link: https://ionio.gr/gr/news/22401/

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος