Κέρκυρα: Οι αποζημιώσεις των πληγέντων από το “Μπάλλο” στη Βουλή

Το πρόβλημα της εκταμίευσης των αποζημιώσεων από τις καταστροφές που προξένησε η κακοκαιρία «Μπάλλος», αναδεικνύεται μέσα από τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκου Αυλωνίτη, που έγινε χθες στη Βουλή.

Σύμφωνα με την απάντηση του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, δεν έχουν σταλεί ακόμη από την αυτοδιοίκηση της Κέρκυρας όλοι οι φάκελοι με τις αιτήσεις των πληγέντων.
Σύμφωνα με τον κ. Αυλωνίτη, “οι υποσχέσεις που δόθηκαν για άμεση κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού και τη συνδρομή του στρατού, από το υπουργικό κλιμάκιο που επισκέφτηκε την Κέρκυρα και ειδικότερα τους κυρίους Στυλιανίδη και Τριαντόπουλο, είχαν μόνον την επικοινωνιακή υπόσταση της μέριμνας, ενώ έμειναν στον αέρα”.

Όπως υποστήριξε ο κ. Αυλωνίτης, η εικόνα συνεχίζει σχεδόν η ίδια, από τον Οκτώβρη που σημειώθηκε η κακοκαιρία, ενώ ανέφερε ότι οι μοναδικές παρεμβάσεις που έγιναν ήταν στο γεφύρι της Άφρας και στο ποτάμι της Μεσογγής.

Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. σημείωσε πως δεν υπήρξε επαρκής και αναγκαία βοήθεια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για τη σύνταξη των φακέλων αποζημίωσης, και τόνισε “πως οι Δήμος της Νότιας και Κεντρικής Κέρκυρας έλαβαν 600.000 ευρώ ως οικονομική στήριξη. Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων που έλαβε 218 αιτήσεις, κατάφερε μόνον τις 47 εξ αυτών να ολοκληρώσει τεχνικά και να τις προωθήσει προς αποζημίωση στο Υπουργείο Οικονομικών”. Παράλληλα, ζήτησε να δοθεί σαφής απάντηση για τον ακατάσχετο χαρακτήρα των αποζημιώσεων που θα δοθούν, από πιθανές οφειλές των δικαιούχων στο δημόσιο.

Από την πλευρά του ο κ. Σταϊκούρας υποστήριξε την θεσμική ικανότητα του κράτους να αποζημιώνει τους πολίτες και τις επιχειρήσεις τους, που επλήγησαν από έντονα καιρικά φαινόμενα, υπό τη βασική προϋπόθεση της αρχικής οριοθέτησης των περιοχών σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη διαδικασία έκδοσης των Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων κατόπιν της ολοκλήρωσης του έργου καταγραφής από την εκάστοτε Περιφερειακή διοίκηση, που έχει την υποχρέωση να καταθέσει στο Υπουργείο των Οικονομικών σχετικό συνολικό φάκελο των αιτήσεων αποζημίωσης. Επιπλέον, επισήμανε τον αφορολόγητο, ακατάσχετο και ανεκχώρητο χαρακτήρα των αποζημιώσεων που δεν συμψηφίζονται και δεν υπόκεινται σε οποιοδήποτε τέλος εισφοράς, συμπεριλαμβανομένης της εισφοράς αλληλεγγύης.

Κλείνοντας τη δευτερολογία του ο βουλευτής υπογράμμισε πως οι 300 περίπου τουριστικές επιχειρήσεις που καταστράφηκαν σχεδόν ολοσχερώς, δεν έχουν λάβει ούτε 1 ευρώ κρατικής ενίσχυσης. Επίσης τόνισε ότι προκύπτει και θέμα προθεσμιών δεδομένου ότι σε 1 μήνα λήγει το εξάμηνο που αποτελεί την αποκλειστική προθεσμία για την κατάθεση των αιτήσεων, με πλήρη φάκελο των πληγέντων και σε πολλές περιπτώσεις οι φάκελοι δεν είναι ακόμη έτοιμοι λόγω έλλειψης προσωπικού στην αυτοδιοίκηση.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος