Κέρκυρα: Μείωση του χρέους που δημιούργησε το clowback ζητούν οι εργαστηριακοί ιατροί

Τους λόγους για τους οποίους συνεχίζεται έως και την Παρασκευή η κινητοποίηση των εργαστηριακών ιατρών, οι οποίοι έχουν αναστείλει τη λειτουργία των εργαστηρίων τους, ανέπτυξε ο εκπρόσωπός τους και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κέρκυρας, Δημήτρης Καλούδης, κατά τη διάρκεια σημερινής συνέντευξης τύπου.

Ο κ. Καλούδης ανέφερε ότι ο κλάδος του αντιμετωπίζει το φάσμα της χρεωκοπίας, εξαιτίας της δυσμενούς κατάστασης που δημιούργησε το τεχνητό χρέος του ΕΟΠΥΥ που έχει συσσωρευτεί τα προηγούμενα έτη, μέσω της εφαρμογής των μέτρων του κλιμακούμενου rebate και του οριζόντιου claw back. Για την ανατροπή της κατάστασης, ζητούν σειρά μέτρων, μεταξύ των οποίων διαγραφή του χρέους και μείωση του claw back στο 5% που ισχύει στην ΕΕ καθώς και θέσπιση πλαφόν ανά ασθενή.

Το σύνολο των προτάσεών τους, όπως οι εκπρόσωποι των εργαστηριακών γιατρών αναφέρουν, έχει ως εξής:

“1. Διαγραφή του τεχνητού χρέους που έχουν επιβαρυνθεί οι εργαστηριακοί συνάδελφοι και που απειλεί άμεσα τη βιωσιμότητα των εργαστηρίων τους
2. Άμεση εφαρμογή της υπ’ αριθμό.Υ9/οικ.70521(ΦΕΚ.2243/τ.Β/18-8-2014) Υπουργική Απόφαση του Υπουργού Υγείας (Μαυρουδής Βορίδης) πού κατένειμε τη δαπάνη του clawback ανά Νομό και ανά Ιδιώτη Πάροχο.
3. Να κυμανθεί το claw back στα επίπεδα που κυμαίνεται στις χώρες της ΕΕ για το 2023 και το οποίο δεν ξεπερνά το 5% με συνυπευθυνότητα του κράτους και προοπτική μηδενισμού του από το 2024. Αυτή τη στιγμή το άθροισμα των claw back και Rebate μπορεί να φτάσει μηνιαίως και το ποσοστό του 60%
4. Εφαρμογή των ήδη ψηφισμένων διαγνωστικών πρωτοκόλλων που θα συμβάλουν στον έλεγχο της προκλητής συνταγογράφησης
5. Real time έλεγχο που θα αποτρέψει την πλασματική συνταγογράφηση .
6. Θέσπιση πλαφόν ανά ασθενή που θα καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ, ανάλογα με την ηλικία, το φύλο και τα συνοδά νοσήματα, προκειμένου να ελεγχθούν οι ασφαλιστικές δαπάνες.
7. Αύξηση του προϋπολογισμού για την υγεία καθώς ο παρόν προϋπολογισμός δεν αντικατοπτρίζει τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών
8. Πάγιο και δίκαιο αίτημα αποτελεί η καθιέρωση αμοιβής ιατρικής επίσκεψης στον εργαστηριακό ιατρό, καθότι έως σήμερα αποζημιώνεται μόνο το κόστος της εξέτασης, αλλά όχι το κόστος της ιατρικής πράξης.
9. Συλλογικές συμβάσεις για όλους τους ιατρούς
10. Αναστολή εφαρμογής και επαναδιαπραγμάτευση των υφιστάμενων “ποιοτικών” κριτηρίων για τη λειτουργία των αξονικών και μαγνητικών τομογράφων που δεν έχουν καμία σχέση με την επιστήμη αλλά με τεχνικά χαρακτηριστικά και χρονολογίες κατασκευής που τα καθιστούν όχι ποιοτικά, αλλά εμπορικά και εκπτωτικά. Μέχρι τότε αποδοχή εκ μέρους του ΕΟΠΥΥ όλων των πιστοποιητικών και όχι μόνο των κατασκευαστικών οίκων και αντικατάσταση της 5ετίας από 10ετία. Αναστολή της φημολογούμενης πρόθεσης για άμεση εφαρμογή επενδυτικού clawback και της διαπίστευσης ISO 15189 στα εργαστήρια, κάτι που θα σημάνει το “ξαφνικό θανατο” εκατοντάδων εργαστηρίων ανά τη χώρα και περαιτέρω φτωχοποίηση της Περιφέρειας, λόγω της υποβάθμισης των υπηρεσιών υγείας και της απώλειας θέσεων εργασίας.”

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος