Κέρκυρα: Με λαμπρότητα η λιτανεία του Αγίου Σπυρίδωνος για την απόκρουση των Οθωμανών

Με λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Κέρκυρα η λιτάνευση του Ιερού Σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος, εις ανάμνηση της λύσης της πολιορκίας των Οθωμανών στις 11 Αυγούστου του 1716 που αποδόθηκε σε θαυματουργική παρέμβαση. Ντόπιοι και επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν τις φιλαρμονικές του νησιού στην πρώτη τους Αυγουστιάτικη έξοδο μετά την καραντίνα.

Κέρκυρα: Με λαμπρότητα η λιτανεία του Αγίου Σπυρίδωνος για την απόκρουση των Οθωμανών

Το 1716,  περίπου 6.000 ευρωπαίοι, κερκυραίοι και επτανήσιοι αμυνόμενοι κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν επί ένα μήνα την πολιορκία 30.000 Αγαρηνών. Υπό την καθοδήγηση του στρατάρχη Σούλεμπουργκ, δημιουργήθηκαν οχυρώσεις στους λόφους έξω από τα τείχη, με αποτέλεσμα να αποδυναμωθούν οι δυνάμεις των επιτιθέμενων. Στις  11  Αυγούστου ισχυρή καταιγίδα που αποδόθηκε στον Άγιο Σπυρίδωνα, δημιούργησε μεγάλη αναστάτωση στο στρατόπεδο των Τούρκων, γέμισε νερό  τις θέσεις των τηλεβόλων αλλά και των λαγουμιών με την πυρίτιδα που μόλις είχαν τοποθετήσει κοντά στα τείχη. Οι Αγαρηνοί έφυγαν εσπευσμένα, αφήνοντας πίσω τους οπλισμό, τραυματίες και οχυρωμένες θέσεις. Μαζί με την παράλληλη νίκη των Αυστριακών στο Πετροβαραντίν, η λύση της πολιορκίας της Κέρκυρας, αποτέλεσε το κύκνειο άσμα των Οθωμανών στην προσπάθειά τους να επεκταθούν στην Ευρώπη αφού η πορεία της αυτοκρατορίας τους θα είναι πλέον συρικνούμενη. Να θυμίσουμε ότι μέχρι τότε είχαν φθάσει ακόμη και έξω από τη Βιέννη την οποία είχαν πολιορκήσει δύο φορές.

Από την επόμενη χρονιά, το 1716, η Ενετική Διοίκηση θεσμοθετεί τη λιτάνευση του Ιερού Σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος που από τότε πραγματοποιείται ανελλιπώς κατά μήκος της οριοθέτησης των τειχών της πόλης Κέρκυρας, με μόνη εξαίρεση τα τελευταία δύο χρόνια της καραντίνας που η λιτάνευση έγινε εσωτερικά του ναού.Κέρκυρα: Με λαμπρότητα η λιτανεία του Αγίου Σπυρίδωνος για την απόκρουση των Οθωμανών

Φώτο: Πίνακας του Nicolò Bambini που παριστά τον Δόγη Ιωάννη Β’ Κορνέρ ή Κορνάρο (1709-22) να ευχαριστεί γονυπετής την Παναγία και τους Αγίους Μάρκο και Σπυρίδωνα για την λύση της οθωμανικής πολιορκίας της Κέρκυρας τον Αύγουστο του 1716. Αίθουσα Liagò του Παλατιού των Δόγηδων (Palazzo Ducale) της Βενετίας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος