Κέρκυρα: Κατά της εισόδου ιδιωτών στην ψυχική υγεία η δημοτική παράταξη ΛΑΣΥ

Την αντίθεσή της στην είσοδο ιδιωτών με τη μορφή ΜΚΟ στην ψυχική υγεία, εκφράζει με ανακοίνωσή της, η δημοτική παραταξή ΛΑΣΥ στο Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων.

Αφορμή στάθηκε η κύρωση από το Δημοτικό Συμβούλιο, του συμφώνου συνεργασίας του Δήμου, της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, της Ψυχιατρικής κλινικής του ΓΝΚ και του Ιονίου Πανεπιστημίου, με την ΜΚΟ ΕΨΕΠ, προκειμένου να αναπτυχτεί από αυτήν οικοτροφείο για την άνοια στην Κέρκυρα. Η δημιουργία της δομής αυτής, εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος ύψους 69 εκατ. ευρώ που ανακοίνωσε πρόσφατα το υπουργείο Υγείας από το Ταμείο Ανάκαμψης, για την ανάπτυξη υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας πανελλαδικά.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, “Η ανάγκη δημιουργίας και ανάπτυξης τέτοιων υπηρεσιών στο νησί μας είναι αδιαπραγμάτευτη. Πάνω σε αυτή την ανάγκη πατάει η ΕΕ, η κυβέρνηση και το Υπουργείο και προωθεί την υλοποίησή τους από ιδιώτες. Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή τη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, μπορούν να την πάρουν μόνο ιδιώτες αποκλείοντας την ανάπτυξη και στήριξη δημόσιων υποδομών… Αντί λοιπόν η Διοίκηση του ίδιου του Νοσοκομείου, ο Δήμος και η Περιφέρεια να διεκδικήσουν να αναπτυχτούν τέτοιες υπηρεσίες στα πλαίσια του δημόσιου συστήματος υγείας έρχονται και γίνονται αρωγοί σε μια ΜΚΟ δίνοντας της τη διασύνδεση με την κοινότητα, έκτακτη χρηματοδότηση αν χρειαστεί κλπ… Προκαλεί πολλά ερωτηματικά το γιατί όλοι αυτοί οι φορείς επέλεξαν να στοιχηθούν στο πλευρό μία συγκεκριμένης ΜΚΟ στον ανταγωνισμό της με τις άλλες που έχουν επίσης καταθέσει φάκελο για το ίδιο πρόγραμμα. Όλοι οι φορείς επέλεξαν, άγνωστο με ποια κριτήρια, να εμπλακούν στον άγριο ανταγωνισμό που έχει ξεσπάσει μεταξύ των ΜΚΟ δίνοντας ένα «προβάδισμα» σε μία από αυτές.  Αβίαστα, προκύπτει το ερώτημα: Αφού η ανάγκη για μία τέτοια δομή υπάρχει, τα χρήματα υπάρχουν, η Ψυχιατρική κλινική μπορεί να δώσει την τεχνογνωσία, την πολυετή εμπειρία, να εκπαιδεύσει το προσωπικό, να ορίσει επιστημονικό υπεύθυνο, ο Δήμος και η Περιφέρεια να βοηθήσουν, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο να υποβοηθήσει με την έρευνα, τελικά γιατί δεν ιδρύεται μια δημόσια δομή αλλά παραχωρείται στους ιδιώτες;… Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η στάση της παράταξης «ΕΚΚΙΝΗΣΗ» που υπερψήφισε τη συνεργασία με τη ΜΚΟ αν και προβάλλεται ως φορέας υπεράσπισης του Δημοσίου χαρακτήρα των υποδομών και των υπηρεσιών υγείαςΩς «Λαϊκή Συσπείρωση» καταψηφίσαμε το σύμφωνο συνεργασίας με την ΜΚΟ. Δεν δεχόμαστε καμία ΜΚΟ και ιδιώτης να αναλάβει την ανάπτυξη υπηρεσιών υγείας, δεν δεχόμαστε να γίνει ο Δήμος εξυπηρετητής της μίας ή της άλλης ΜΚΟ. Παλεύουμε και καλούμε τους υγειονομικούς της Κέρκυρας και τις λαϊκές οικογένειες να απαιτήσουν την ανάπτυξη των αναγκαίων δημόσιων δωρεάν υπηρεσιών ψυχικής υγείας στην Κέρκυρα με ευθύνη του κράτους. Να παλέψουν συνολικά για αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας, με κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης, χωρίς καμία εμπλοκή  επιχειρηματιών και ΜΚΟ”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος