Κέρκυρα: Ημέρα Μνήμης Πεσόντων στην Ναυμαχία Ναυπάκτου καθιερώνεται η 7η Οκτωβρίου

Ως Ημέρα Μνήμης των Πεσόντων στη Ναυμαχία της Ναυπάκτου (Lepanto), που έλαβε χώρα στο Ιόνιο Πέλαγος -συγκεκριμένα στις Εχινάδες Νήσους- το 1571, για την υπεράσπιση των αρχών του Δυτικού Κόσμου ενάντια στον Οθωμανικό Στόλο, καθιερώνεται η 7η Οκτωβρίου.

Με την από 23 Μαΐου 2022 υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο δημοσιεύτηκε στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως στις 6 Ιουνίου 2022 (προεδρικό διάταγμα υπ’ αριθμ.44 ΦΕΚ Α 108/6.6.2022), καρποφόρησαν οι πρωτοβουλίες της Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Ρόδης Κράτσα-Τσαγκαροπούλου για την καθιέρωση δημόσιας εορτής τοπικής σημασίας, κάθε χρόνο στις 7 Οκτωβρίου, ως Ημέρα Μνήμης των Πεσόντων στη Ναυμαχία της Ναυπάκτου.

Σχετική απόφαση είχε ληφθεί ομόφωνα από το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων στις 28 Αυγούστου 2021, έπειτα από εισήγηση της Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Ρόδης Κράτσα-Τσαγκαροπούλου.

Η Ναυμαχία της Ναυπάκτου αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες ναυμαχίες όλων των εποχών, τόσο για τον αριθμό των σκαφών που ενεπλάκησαν, όσο και για την τακτική που εφαρμόστηκε. Αντίπαλοι, τα χριστιανικά κράτη της Δύσης και η Οθωμανική Αυτοκρατορία και έληξε την ίδια μέρα, με θριαμβευτική επικράτηση των Δυτικών. Στο κάλεσμα του Χριστιανικού Στόλου ανταποκρίθηκαν πολλές χιλιάδες Επτανησίων, με την προσφορά τόσο πολεμικών σκαφών γαλερών, όσο και πληρωμάτων.

Η Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου κατάφερε ν’ αναδείξει το 2021, για πρώτη φορά στην πραγματική διάστασή της, τη συμμετοχή των Επτανησίων στην ιστορικής σημασίας ναυμαχία του Lepanto (1571 μ.Χ.) προχωρώντας, με αφορμή τον εορτασμό των 450 χρόνων από τη λαμπρή νίκη των Χριστιανικών Δυνάμεων επί της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, σε μια σειρά από εορταστικές εκδηλώσεις στην Κέρκυρα και παράλληλα δίνοντας το «παρών» και στις τριήμερες εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα στη Ναύπακτο, τον περασμένο Οκτώβριο παρουσία της Α.Ε. Προέδρου της Δημοκρατίας, Αικατερίνης Σακελλαροπούλου. Σημειώνεται ότι στις εκδηλώσεις της Ναυπάκτου πήρε μέρος, με ειδική συναυλία, η Φιλαρμονική Εταιρεία «Μάντζαρος» της Κέρκυρας, ως ένδειξη της συμμετοχής των Επτανησίων στην ιστορική ναυμαχία του 1571.

«Τιμάμε τους προγόνους μας, οι οποίοι αγωνίστηκαν ως Ακρίτες του Δυτικού κόσμου και παράλληλα τονίζουμε τη σημασία της Ναυμαχίας για την ιστορική μοίρα των Επτανήσων, καθώς απετράπησαν οι Οθωμανοί από τα νησιά μας», τόνιζε χαρακτηριστικά η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, στο περιθώριο των εορταστικών εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν τον Οκτώβριο του 2021 στην Κέρκυρα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος