Κέρκυρα- ΦΟΣΔΑ: Καμία επιβάρυνση των Δήμων σε σχέση με το 2021

Ολοκληρώθηκε η πρώτη για το 2022 Γενική Συνέλευση του ΦοΔΣΑ Ιονίων Νήσων ΑΕ. Η Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης, Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου, και ο Γενικός Διευθυντής Βασίλης Αναλυτής ενημέρωσαν για την πορεία διαφόρων θεμάτων λειτουργίας και τομέων στρατηγικής.

Ομόφωνα εγκρίθηκαν οι οικονομικές καταστάσεις της 1ης οικονομικής χρήσης του φορέα. Έγινε απολογισμός πεπραγμένων των βασικότερων σημείων στους ακόλουθους άξονες: θεσμικών παρεμβάσεων και λειτουργίας της Εταιρείας της διαφάνειας και της λογοδοσίας στον άξονα των υποδομών. Παράλληλα παρουσιάστηκαν οι ενέργειες εύρεσης και άντλησης πόρων από πηγές που μέχρι σήμερα ο ΦοΔΣΑ και οι προηγούμενοι φορείς δεν είχαν συστηματικά προσεγγίσει, της εξωστρέφειας του ΦοΔΣΑ και της ενημέρωσης των τοπικών κοινωνιών. 

Η έγκριση με πλειοψηφία του προϋπολογισμού έτους 2022 του ΦοΔΣΑ Ιονίων Νήσων, κινήθηκε στα ίδια περίπου οικονομικά πλαίσια με τον προϋπολογισμό του 2021 – χωρίς παραπάνω οικονομική επιβάρυνση των Δήμων μελών και στον οποίο αποτυπώνεται επακριβώς για όλους τους δήμους οι δαπάνες που υποχρεούται να πληρώσει ο ΦοΔΣΑ για την σωστή λειτουργία των χώρων εναπόθεσης και διαλογής των απορριμμάτων. Προς ενημέρωση αναφέρουμε οτι οι φετινές τιμές χρέωσης είναι σε σχέση με πέρυσι είναι: Δήμος Αργοστολίου 397.478,05 ευρώ (398.973,52 ευρώ το 2021), Δήμος Ληξουρίου 94.450 ευρώ (94.445 ευρώ το 2021), Δήμος Σάμης 83.900 ευρώ (83.870 ευρώ το 2021), Δήμος Ιθάκης 43.305,66 ευρώ (43.000 ευρώ το 2021), Δήμος Ζακύνθου 2.089.170,14 ευρώ (2.318.000 ευρώ το 2021), Δήμος Λευκάδας 28.125 ευρώ (28.908,84 ευρώ το 2021).

Για την Κέρκυρα ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει την συνέχιση δεσμεύσεων του ΣΥΔΙΣΑ ενώ τα ακριβή ποσά θα αποτυπωθούν όταν ολοκληρωθεί η επεξεργασία και η τιμολόγηση των υποχρεώσεων του ΣΥΔΙΣΑ προς τρίτους και οι υποχρεώσεις τρίτων προς τον ΣΥΔΙΣΑ.

Τέθηκαν οι βραχυπρόθεσμοι και μεσοπρόθεσμοι στόχοι αναφορικά με την στρατηγική που θα ακολουθηθεί στην κατεύθυνση της ακόμα στενότερης συνεργασίας του ΦοΔΣΑ και των Δήμων – μετόχων του για την επίτευξη:

  • υψηλότερων πραγματικών ποσοστών ανακύκλωσης, 
  • πραγματικής Διαλογής στην Πηγή στα περισσότερα δυνατά ρεύματα, 
  • πραγματικής εφαρμογής των αρχών της Κυκλικής Οικονομίας και 
  • ολοκλήρωση των αναγκαίων υποδομών για την τελική διαχείριση

Ιδιαίτερη συζήτηση έλαβε χώρα αναφορικά με την πρωτοβουλία του ΦοΔΣΑ για την ίδρυση και λειτουργία της πρώτης πανελλαδικά περιφερειακής επιτελικής δομής κυκλικής οικονομίας, για τα ευρωπαϊκά προγράμματα που ο φορέας έχει ήδη υποβάλλει πρόταση και άλλων που σχεδιάζει να υποβάλει στο προσεχές μέλλον.

Τέλος, ειδική αναφορα έγινε για την κάθε Περιφερειακή Ενότητα, τις ειδικές συνθήκες που επικρατούν, με ιδιαίτερη αναφορά στην Κέρκυρα λόγω των πολύ δύσκολων οικονομικών δεδομένων που οι Δήμαρχοι Νότιας και Βόρειας Κέρκυρας επικαλέστηκαν για τους Δήμους τους και την μεγάλη επιβάρυνση που επιφέρει η μεταφορά απορριμμάτων και θα επιφέρει επιπλέον η εφαρμογή του νόμου για το “τέλος ταφής”Η Πρόεδρος και τα μέλη δεσμεύτηκαν να διεκδικήσουν υποστήριξη από την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση αυτής της νέας επιβάρυνσης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος