Κέρκυρα: Ερίζουν για την ιδιωτικοποίηση της Αλυπας, Εργατικό, ΟΑΣΚ και φορείς της περιοχής

Κινητοποίηση κατά της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού Αλύπα της Παλαιοκαστρίτσας και των περιορισμών που θέτει η εταιρεία διαχείρισής του, οργανώνει το Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Κέρκυρας, το ερχόμενο Σάββατο. Στην πρωτοβουλία αυτή ωστόσο δηλώνουν αντίθετοι, φορείς της περιοχής οι οποίοι συνεδρίασαν με πρωτοβουλία του Προέδρου των Λακώνων.

Εργατικό Κέντρο – ΟΑΣΚ

Καλώντας τους κατοίκους και επαγγελματίες της περιοχής, στην κινητοποίηση του Σαββάτου, το Εργατικό Κέντρο και η ΟΑΣΚ, αναφέρουν:

«Στην Κέρκυρα έχουμε ως ζωντανά παραδείγματα στο “βωμό” της ανάπτυξης, την ιδιωτικοποίηση του Ερημίτη, του Αεροδρομίου, των Λιμανιών Μπενίτσας και Αλύπας Παλαιοκαστρίτσας και τη σχεδιαζόμενη ιδιωτικοποίηση των λιμανιών της Κέρκυρας και της Λευκίμμης» αναφέρει μεταξύ άλλων η σχετική ανακοίνωση.

«Στην Αλύπα, αποφάσισαν να παραχωρήσουν 12 θέσεις ελλιμενισμού σε 12 αλιευτικά σκάφη από τον πρώην Δήμο Παλαιοκαστριτών αφήνοντας ακάλυπτα άλλα 12 αλιευτικά, τα οποία αν αποφασίσουν ελλιμενιστούν στο λιμάνι θα πληρώνουν μεγάλα ποσά.
Η εταιρεία που πήρε το λιμάνι της Αλύπας, με πρόσχημα κάποιες εργασίες, έδιωξε όλα τα σκάφη μαζί και τα αλιευτικά από την 1η Μάρτη 2022 και το κλείδωσε. Μετά από τις διαμαρτυρίες των ψαράδων τα σκάφη ελλιμενίζονται στην παρακείμενη αμμουδιά πράγμα επικίνδυνο για την ασφάλεια τους. Οι ψαράδες υφίστανται μεγάλη ταλαιπωρία γιατί αναγκάζονται να μεταφέρουν με βάρκα (!) αλιευτικά εργαλεία, πάγο, ψάρια, καύσιμα.

Επίσης υφίστανται μεγάλη ζημιά οι ιδιοκτήτες τουριστικών σκαφών αναψυχής και εργαζόμενοι σε αυτά. Με το κλείσιμο του λιμανιού ουσιαστικά τους απαγορεύεται οποιαδήποτε δραστηριότητα. Με τον τρόπο αυτό πετάγονται στην ανεργία πάνω από 200 εργαζόμενοι και ιδιοκτήτες σκαφών.

Καλούμε όλες και όλους να δώσουν το αγωνιστικό παρών στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας, που οργανώνουμε από κοινού το Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Κέρκυρας, το Σάββατο 07-05-2022 στις 6μ.μ στην Αλύπα Παλαιοκαστρίτσας.

Να απαιτήσουμε :
– Το σταμάτημα της ιδιωτικοποίησης των Λιμανιών Κέρκυρας και Λευκίμμης.
– Την ακύρωση της σύμβασης παραχώρησης σε ιδιώτες των λιμανιών Αλύπας και Μπενιτσών

– Να ανοίξει άμεσα το λιμάνι της Αλύπας για όλα τα σκάφη. Να γίνουν όλες οι απαραίτητες εργασίες εκσυγχρονισμού με κρατική ευθύνη και χρηματοδότηση.
– Να αποκατασταθούν με κρατική χρηματοδότηση οι ζημιές και να γίνουν λειτουργικά τα αλιευτικά καταφύγια Αστρακερής, Αυλιωτών, Πεντατίου
– Τα λιμάνια να ικανοποιούν τις λαϊκές ανάγκες και όχι τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

– Ασφαλή και σύγχρονα πλοία που να καλύπτουν τις λαϊκές ανάγκες με φθηνό εισιτήριο και σταθερά δρομολόγια
– Μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα, χωρίς εργολαβικές και ελαστικές σχέσεις εργασίας για τους εργαζόμενους στα καράβια και στις άλλες εργασίες του λιμανιού. Υπογραφή Συλλογικών συμβάσεων εργασίας σε όλους τους κλάδους με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και διεύρυνση δικαιωμάτων. Όχι στο αίσχος των ατομικών συμβάσεων.
– Ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες χωρίς επιχειρηματική και εμπορική δράση, να αναπλαστούν με κρατική χρηματοδότηση για αναβάθμιση της αναψυχής και των διακοπών για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα».

Αντίθετοι στην εκδήλωση, φορείς της περιοχής

Η διοργάνωση της παραπάνω κινητοποίησης βρίσκει αντίθετους, φορείς της περιοχής, οι οποίοι συζήτησαν το θέμα μετά από πρόσκληση του προέδρου της Κοινότητας Λακώνων, Χρήστου Μιχαλά. Πρόκειται για την Επιχειρηματική Ένωση Παλαιοκαστρίτσας, Μισθωτών ΓΚΛ 38, Σωματείο Ιδιοκτητών μικρών Ε/Γ-Τ/Ρ σκαφών Παλαιοκαστρίτσας, Σωματείο Ενοικιαζομένων Δωματίων και του  Πολιτιστικού Συλλόγου Λακώνων που συνυπογράφουν την παρακάτω δήλωση:

“Οι εκπρόσωποι των φορέων που υπογράφουν την κοινή τους ανακοίνωση, δηλώνουν πως συμμετείχαν στη διαβούλευση για την επένδυση και συμφώνησαν στη διακήρυξη παραχώρησης. Στηρίζουν την επένδυση προς όφελος της περιοχής, των ντόπιων και των επισκεπτών της Παλαιοκαστρίτσας.

Θεωρούν άστοχη, αναίτια με αδιαφανή κίνητρα και πολιτικά καιροσκοπική την εξαγγελθείσα διαμαρτυρία, που δεν προσφέρει καμιά θετική υπηρεσία στην Παλαιοκαστρίτσα. Η όλη οργάνωση είναι προσβλητική και απαξιώνει το ενδιαφέρον και τη δράση των φορέων της περιοχής”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ