Διαδικτυακή διάλεξη με θέμα Εκλείψεις & Επιπροσθήσεις: Παράθυρα στο Σύμπαν, από την Αστρονομική Εταιρεία

Οι μηχανισμοί που διέπουν τις εκλείψεις και τις επιπροσθήσεις, καθώς και ο ρόλος τους στην εξέλιξη της αστρονομίας ως επιστήμη θα αναλυθούν στην διαδικτυακή ημερίδα που διοργανώνει η Αστρονομική Εταιρεία Κέρκυρας. Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα, 19 Φεβρουαρίου στις εννέα το βράδυ και ομιλητής θα είναι ο  Δρ Απόστολος Χρήστου, Αστρονόμος-Ερευνητής Αστεροσκοπείου Armagh.

Οι εκλείψεις του Ηλίου και της Σελήνης είναι από τα πιο θεαματικά φαινόμενα που μπορούμε να απολαύσουμε ως παρατηρητές του ουρανού. Πέρα όμως από την ψυχαγωγική διάσταση, ο μηχανισμός της έκλειψης όσο και του συναφούς φαινομένου της επιπρόσθησης, χρησιμοποιείται κατά κόρον στην αστρονομική έρευνα ως εργαλείο αποκόμισης πολύτιμων δεδομένων σχετικά με τη φύση των πλανητών, δορυφόρων και άλλων σωμάτων του ηλιακού συστήματος όσο και των εξω-πλανητικών συστημάτων τα οποία συνοδεύουν τα άστρα του Γαλαξία μας.

Ειδικά για τον ερασιτέχνη αστρονόμο, εκλείψεις και επιπροσθήσεις αποτελούν παράθυρα ευκαιρίας για μετρήσεις οι οποίες σε κανονικές συνθήκες θα ήταν δυνατές αποκλειστικά και μόνο με εξοπλισμό επαγγελματικών προδιαγραφών ή μόνο με διαστημοσυσκευές.

Η επιστημονική αξία των Ε/Ε καθώς και οι μέθοδοι παρατήρησης θα αναδειχθούν μέσα από παραδείγματα και προσωπικές εμπειρίες. Η ομιλία θα καταλήξει με αναφορά στην απόκρυψη του ερυθρού υπεργίγαντα αστέρα Betelgeuse από τον αστεροειδή Leona τον περασμένο Δεκέμβριο.

Η διάλεξη θα μεταδοθεί  ζωντανά από το κανάλι της Αστρονομικής Εταιρείας Κέρκυρας στο Youtube:

https://youtube.com/live/kuq7T1sgy84

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος