Ιατρικός Σύλλογος: Τι να προσέχουμε με τα παιδιά, το νοσοκομείο, τους επισκέπτες από Ιταλία

Επιτροπή λοιμώξεων για τη διαχείριση ζητημάτων γύρω από τον κορονοϊό, συνέστησε ο Ιατρικός Σύλλογος Κέρκυρας. Στην πενταμελή επιτροπή συμμετέχουν οι: Ηλίας Παπανικολάου Διευθυντής της Πνευμονολογικής κλινικής του Νοσοκομείου, Χρύσα Μαραγκού παιδίατρος στο Νοσοκομείο, Γιώργος Μιλιός επιστημονικός συνεργάτης της Περιφέρειας, Κώστας Σπίγγος νευρολόγος και Χριστίνα Σπυρίδου παιδίατρος με εξειδίκευση στις λοιμώξεις. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Δημήτρης Καλούδης κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε από κοινού με την παραπάνω επιτροπή, στόχος είναι η διασφάλιση υλοποίησης των οδηγιών πρόληψης του κορονοϊού και η αποφυγή πανικού.

Ο κ. Καλούδης τόνισε ότι στα πρώτα στάδια η επικοινωνία θα πρέπει να γίνεται τηλεφωνικά στο 1135 με τον ΕΟΔΥ ή με τους ιδιώτες γιατρούς. Ο Ιατρικός Σύλλογος βρίσκεται σε επαφή με τη Διοίκηση του Νοσοκομείου, την 6η ΔΥΠΕ, τα ΚΥ και τον Αντιπεριφερειάρχη Κώστα Ζορμπά. Στόχος είναι να μεταφερθεί η αντιμετώπιση των κρουσμάτων χρονικά ώστε να μην συμπέσουν με την κοινή γρίπη και καταρρεύσει το δημόσιο σύστημα υγείας.

Νοσοκομείο

Η Επιμελήτρια της Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου, Χρύσα Μαραγκού επισήμανε ότι στο Γενικό Νοσοκομείο της Κέρκυρας έχει απαγορευτεί το επισκεπτήριο και μόνο ένας συνοδός για παιδιά ή ενήλικα που δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί. Όποιος νοσεί ή έχει συμπτώματα λοίμωξης όπως βήχα, πυρετό, ρινίτιδα, κόπωση, θα πρέπει να απομονώνεται στο σπίτι του και να επικοινωνεί τηλεφωνικά με τους γιατρούς ή τις δημόσιες δομές για συγκεκριμένες οδηγίες. Σε περίπτωση που χρειαστεί η μετάβασή του στο νοσοκομείο, αυτό θα πρέπει να γίνεται με συντεταγμένο τρόπο. Αυτή τη στιγμή υπάρχει στο ίδρυμα διαδικασία προδιαλογής και μέσω μια μικρής συνέντευξης λαμβάνεται το ιστορικό του ασθενούς ώστε να διαπιστωθεί αν μπορεί να χαρακτηριστεί ύποπτο κρούσμα. Ακολουθείται συγκεκριμένο πρωτόκολλο με μεταφορά του ασθενούς σε απομονωμένο χώρο ώστε να μην γίνει διασπορά. Η νοσήλια, αν αυτή χρειαστεί, θα γίνει σε νοσοκομείο αναφοράς. Το κλείσιμο των σχολείων, κατέληξε, έγινε προκειμένου να μην υπάρξει ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων που θα οδηγούσε σε κατάρρευση του δημόσιου συστήματος υγείας.

Γενικές οδηγίες

Ο κ. Γιώργος Μιλιός αναφερόμενος στην εφαρμογή των μέτρων δημόσιας υγείας σημείωσε ότι θα πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας με σαπούνι ή αντισηπτικό τζέλ ενώ σε λίγες ημέρες θα αναρτηθούν φυλλάδια του ιατρικού συλλόγου με επιμέρους οδηγίες. Στις δημόσιες δομές θα πρέπει να μην υπάρχει συγκέντρωση ατόμων και να προτιμούνται οι διαδικτυακές υπηρεσίες.  Το μεγάλο πρόβλημα είναι οι ευπαθείς ομάδες η ζωή των οποίων κινδυνεύει άμεσα αν νοσήσουν. Οι περισσότεροι (εννέα στους δέκα) δεν θα αντιληφθούν ότι νοσούν. Στην Ιταλία, κατέληξε, το πρόβλημα ξέφυγε γιατί δεν υπάκουσαν στις οδηγίες.

Σχολεία

Η παιδίατρος Χρύσα Σπυρίδου επισήμανε ότι τα σχολεία έκλεισαν για να μην υπάρξει διασπορά του ιού. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει τα παιδιά να παραμείνουν στο σπίτι, δεν είναι ευκαιρία να κάνουμε πάρτι ή να βρεθούμε σε παιδότοπους ή άλλους χώρους με μεγάλη συγκέντρωση ατόμων. Στα ιατρεία θα πρέπει να αποφεύγεται ο συνωστισμός και  να κλείνονται ακριβή ραντεβού με έναν μόνο συνοδό όταν αυτό απαιτείται.

Δικτύωση με… σοβαρότητα

Ο νευρολόγος Κώστας Σπίγγος τόνισε ότι τα μέτρα είναι περιοριστικά και στόχος είναι να επιβραδύνουν την εξάπλωση του προβλήματος. Τα απλά μέτρα έχουν ελάχιστο κόστος και θα πρέπει να τηρούνται απαράκλητα, όπως το συχνό πλύσιμο χεριών, η αποφυγή χειραψίας, ο αερισμός των κλειστών χώρων. Ο κ. Σπίγγος μάλιστα έκανε έκκληση ώστε εκτός από τον ιό να αποφεύγουμε και τη διασπορά ψευδών ειδήσεων αφού  η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης θα πρέπει να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή και σοβαρότητα.

Τουρισμός

Ο πρόεδρος του ΙΣΚ Δημήτρης Καλούδης ανέφερε ότι χθες ελήφθησαν μέτρα στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας ενώ υπό εποπτεία θα πρέπει να είναι τόσο ο δημόσιος όσο και ο ιδιωτικός χώρος εργασίας. Το κρουαζιερόπλοιο το οποίο τέθηκε σε καραντίνα, όπως είπε, μας έδωσε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά για τη μετάδοση της νόσου. Αποδείχτηκε ότι από τα 3000 άτομα που επέβαιναν σε αυτό, νόσησαν 733 και πέθαναν 7, δηλαδή το 1%, θνησιμότητα που αποδεικνύει ότι δεν πρόκειται για εξαιρετικά βαριά ασθένεια αλλά για μια νόσο που δεν θα πρέπει να συμπέσει με την αντιμετώπιση της γρίπης στα νοσοκομεία μας.

Απαντώντας σε ερώτηση για τον τρόπο αντιμετώπισης των τουριστών από χώρες αναφοράς όπως η Ιταλία, δήλωσε ότι υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες στα καταλύματα αλλά αυτή τη στιγμή η γειτονική χώρα βρίσκεται σε lock out άρα δεν θα πρέπει να περιμένουμε κρουαζιερόπλοια με home porting από την Ιταλία, ούτε γκρουπ τουριστών από εκεί.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος