Τιμή στη μνήμη του Ιωάννη Χαραλαμπόπουλου

Τη μνήμη του Μεσσήνιου Υπουργού και Αντιπροέδρου Κυβερνήσεως Ιωάννη Χαραλαμπόπουλου, τίμησε χθες ο Δήμος Καλαμάτας, κάνοντας αποκαλυπτήρια μαρμάρινης πλάκας (επί αναθηματικής στήλης), η οποία φέρει την ονομασία «Πλατεία Ιωάννου Χαραλαμπόπουλου, Υπουργού».

Η στήλη έχει τοποθετηθεί στο σημείο όπου βρισκόταν παλιά η κεντρική πύλη του πρώην στρατοπέδου Παπαφλέσσα, έδρας του ιστορικού 9ου Συντάγματος Πεζικού. Υπενθυμίζεται ότι μετά τους σεισμούς του 1986, ο τότε Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ιωάννης Χαραλαμπόπουλος ενήργησε ώστε το παλιό στρατόπεδο Παπαφλέσσα – Ανατολικό Κέντρο να παραχωρηθεί στο Δήμο Καλαμάτας.

Ο Δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας μιλώντας για τον αείμνηστο Γιάννη Χαραλαμπόπουλο, μεταξύ άλλων τόνισε: “Η σημερινή σεμνή τελετή αποτελεί έκφραση υποχρέωσης προς ένα μεγάλο πολιτικό άνδρα, ο οποίος τίμησε με τις ενέργειές του όλη του τη ζωή την πατρίδα του, τη Μεσσηνία και ιδιαίτερα φρόντισε την πόλη μας, την Καλαμάτα. Υπήρξε στρατιώτης αφιερωμένος στην πατρίδα και αυτή η αφιέρωση στην πατρίδα χαρακτήριζε όλες τις ενέργειές του, σε όλη του τη ζωή. Αγωνιστής για τα συμφέροντα της πατρίδος, αγωνιστής για τη δημοκρατία, πιστός φίλος, πιστός στις ιδεολογικές του απόψεις και στο πολιτικό επίπεδο είχε παντού φίλους. Απέφευγε το λαϊκισμό, τα μεγάλα λόγια, τα ταξίματα, ήταν πολιτικός των πράξεων, ένας ευπατρίδης από κάθε άποψη.
Ιδιαίτερα εδώ στην Καλαμάτα, είναι υπεύθυνος για τη μεγάλη ευεργεσία της παράδοσης του χώρου του στρατοπέδου του ιστορικού 9ου Συντάγματος Πεζικού στην πόλη της Καλαμάτας και της δημιουργίας εδώ των κοινωνικών δράσεων, των αθλητικών χώρων και, γενικότερα, των χώρων αναψυχής της Ανατολικής Πόλης.”
Ο Δημοτικός Σύμβουλος, επικεφαλής της παράταξης «Αλλαγή για το Δήμο Καλαμάτας, Θόδωρος Μπρεδήμας, είπε τα εξής: «Με τα σημερινά αποκαλυπτήρια τιμάμε τον ευθυτενή, υπερήφανο και άψογο Γιάννη Χαραλαμπόπουλο, απόγονο αγωνιστών του Εικοσιένα, των Ντρέδων, τον Μεσσήνιο πατριώτη, που τίμησε με την υπογραφή του την παραχώρηση του πρώην στρατοπέδου του 9ου Συντάγματος στο Δήμο Καλαμάτας και για αυτό, εκτός των άλλων, αισθανόμαστε υπερήφανοι ως παράταξη της Αλλαγής, για την πρόταση που έγινε ασμένως αποδεκτή από τη Δημοτική Αρχή Καλαμάτας και το Δήμαρχο κύριο Νίκα, καθώς και τις Δημοτικές Παρατάξεις.
Τιμάμε σήμερα έναν υπερήφανο Έλληνα, ένα ιστορικό ηγετικό στέλεχος της δημοκρατικής παράταξης, που έλαβε εμβληματικές διαστάσεις”
Ο γιος του Γιώργος Χαραλαμπόπουλος, σε σύντομο χαιρετισμό του ανέφερε τα εξής: «Αισθάνομαι σαν να είμαι πίσω στην οικογένειά μου. Έτσι αισθανόταν και ο πατέρας μου. Ήμουν στην ηλικία της κόρης μου της μικρής και όταν κατεβαίναμε την Τσακώνα τότε, τα παλιά χρόνια, που κάναμε 8 ώρες να έρθουμε, μου έλεγε: «Κοίτα αυτό το χρυσοπράσινο κάμπο, είναι ο κάμπος της Μεσσηνίας, της γης της επαγγελίας. Θέλω να αγαπάς τη Μεσσηνία». Ήταν άνθρωπος που σας αγαπούσε όλους και, επειδή ήταν υψηλών αρχών, έβλεπε πιο ψηλά από πολλούς από μας, τι μας ενώνει και όχι τι μας χωρίζει. Ήταν αδέκαστος, ανέδειξε αξιωματικούς, παρ’ όλο που υπήρχαν το ΄81 όταν έγινε Υπουργός Εξωτερικών και, μετά το ΄85 Υπουργός Άμυνας, άνθρωποι που του έλεγαν «Μα, αυτός ήταν με τη χούντα!». Έλεγε: «Όχι πια, τελείωσε, όλοι θα κριθούν αξιοκρατικά». Μιλάμε για ανθρώπους που ανέδειξε μέχρι το βαθμό του στρατηγού, όταν ήταν στην κυβέρνηση και όχι μόνο.”

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος