Στους Δήμους Καλαμάτας και Μεσσήνης τα ακίνητα σε Μπιρμπίτα και Μακαρία

Στην κατά χρήση παραχώρηση προς τους Δήμους Καλαμάτας και Μεσσήνης των δύο οικοπέδων, 58.084 τ.μ. στην Μπιρμπίτα και 63.858 τ.μ. στη Μακαρία αντίστοιχα, προτίθεται να προβεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου, όπως έχει ενημερώσει με σχετικό έγγραφό του ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας τους δημάρχους Θανάση Βασιλόπουλο και Γιώργο Αθανασόπουλο.

Την πρόθεση αυτή της Περιφέρειας, ο περιφερειάρχης γνωστοποίησε με έγγραφό του χθες και προς τον γενικό γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας Γιώργο Σταμάτη. Ως γνωστόν, τα ακίνητα αυτά αποκτήθηκαν με απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Μεσσηνίας, το 2001, με πιστώσεις των ΚΑΠ (Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι) προκειμένου σε αυτά να εγκατασταθούν – στεγαστούν Ρομά από τους δύο δήμους. Ο λόγος της παραχώρησης, σημειώνει ο περιφερειάρχης, είναι ότι η Περιφέρεια εκ του νόμου δεν έχει αρμοδιότητα ως προς την υποστήριξη των Ρομά, η οποία -σύμφωνα με τη νομοθεσία ανήκει στους δήμους. “Αυτός ήταν και ο λόγος που ως δήμαρχος είχα ζητήσει από την τότε περιφερειακή Αρχή να προβεί στην παραχώρηση της Μπιρμπίτας κατά χρήση στον Δήμο Καλαμάτας” δήλωσε σχετικά ο περιφερειάρχης, προσθέτοντας ότι με το έγγραφό του προς τους δημάρχους Καλαμάτας και Μεσσήνης τούς καλεί να πάρουν τα 60 στρέμματα ο καθένας και να ασκήσουν την αρμοδιότητα που τους δίνει ο νόμος, δεδομένου ότι Περιφέρεια στερείται παντελώς αρμοδιότητας ως προς τους ρομά. “Αν δεν υπάρξει ενδιαφέρον, οι εκτάσεις αυτές θα επιστραφούν από την Περιφέρεια στην πολιτεία” δήλωσε ο περιφερειάρχης.
Ο Π.Νίκας πρόσθεσε ότι μετά την πρόσφατη ανακοίνωση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη για κατασκευή στην περιοχή της Αγίας Τριάδας, στην Καλαμάτα, αστυνομικού μεγάρου καθιστάται απολύτως αναγκαία η εξεύρεση λύσης για τη στέγαση των ρομα:“Βασική προϋπόθεση για την ανέγερση αστυνομικού μεγάρου στην Αγία Τριάδα είναι να έχει προηγουμένως τακτοποιηθεί το ζήτημα των ρομά, των οποίων ο κύριος πυρήνας του οικισμού τους είναι εγκατεστημένος στα 9 στρέμματα του ΟΑΕΔ” παρατήρησε ο περιφερειάρχης.

Στους Δήμους Καλαμάτας και Μεσσήνης τα ακίνητα σε Μπιρμπίτα και Μακαρία

Την ίδια στιγμή, εν αναμονή της απόφασης για την καταλληλότητα του χώρου στην Μπιρμπίτα, βρίσκεται ο Δήμος Καλαμάτας, σε συνέχεια των όσων έχουν ανακοινωθεί από τον Γενικό Γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Καταπολέμησης της Φτώχειας Γιώργο Σταμάτη, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Μεσσηνιακή πρωτεύουσα. Αυτό, επιβεβαιώθηκε και κατά τη συζήτηση – ενημέρωση που είχε ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος με τον Γενικό Γραμματέα την Δευτέρα, με αφορμή την παρουσία του κ. Σταμάτη στην εκδήλωση «Ενεργός Πολίτης και Προστασία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου» που πραγματοποιήθηκε . στο προαύλιο του 1ου Γυμνασίου Μεσσήνης στη Μεσσήνη.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο των διαδικασιών για την από κοινού κατάρτιση ενός συγκεκριμένου σχεδίου δράσης, υπάρχει συνεργασία μεταξύ υπηρεσιών του Δήμου και της Γενικής Γραμματείας.

Τις προηγούμενες ημέρες δε, πραγματοποιήθηκε στο Δήμο, συνάντηση εργασίας για θέματα Ρομά, με τη συμμετοχή του Αντιδημάρχου Γιώργου Φάβα, στελεχών της Διεύθυνσης Πρόνοιας και κλιμακίου τεχνοκρατών με επικεφαλής την συνεργάτιδα του Γενικού Γραμματέα, κα. Ελευθερία Κουμαλάτσου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος