Καλαμάτα: Βιωματικές δράσεις για την παγκόσμια ημέρα ελιάς

Δράσεις ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας για τη σημασία της ΠΟΠ Ελιά Καλαμών έχουν προγραμματιστεί από σήμερα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρας της Ελιάς που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 26 Νοεμβρίου.

Η πρωτοβουλία ανήκει στον Πολιτιστικό Οργανισμό “Δρόμοι της Ελιάς”, διαπιστευμένο φορέα από το Συμβούλιο της Ευρώπης και αναγνωρισμένο από την UNESCO ως Παγκόσμια Πολιτιστική Διαδρομή Διαπολιτισμικού Διαλόγου και Βιώσιμης Ανάπτυξης. Οι προγραμματισμένες δράσεις που έχουν τεθεί υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητρόπολης Μεσσηνίας, του Δήμου Καλαμάτας, του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας και την συνεργασία φορέων και οργανώσεων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, την Ακαδημαϊκή & Εκπαιδευτική κοινότητα, Επιστημονικούς φορείς και Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών, περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων κεράσματα από επαγγελματίες της πόλης, μαθήματα γευσιγνωσίας και διανομή συνταγών, ενημέρωση μαθητών σχολείων Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και την ανακοίνωση της διοργάνωσης Μαθητικού διαγωνισμού με θέμα: H Καλαμάτα γαστρονομικός προορισμός με όχημα την ΕΛΙΑ ΚΑΛΑΜΩΝ” Είναι Εφικτό και προώθηση ενημερωτικού και άλλου έντυπου υλικού.

Η Παγκόσμια Ημέρα της Ελιάς είναι μία ακόμη ευκαιρία για την τοπική κοινωνία να κατανοήσει ότι τα τοπικά τρόφιμα αποτελούν το βασικό κίνητρο του γαστρονομικού τουρισμού και συνδέονται με πολλά οφέλη μεταξύ των οποίων, η αύξηση των αγροτικών εισοδημάτων, η μεγαλύτερη κοινωνική ζωτικότητα, οι δραστηριότητες εδαφικής ανάπλασης, η ενίσχυση και η προστασία των παραδοσιακών δραστηριοτήτων, η συγκράτηση του τοπικού πληθυσμού, ο περιορισμός της ερημοποίησης. Η Καλαμάτα έχει την τύχη να διαθέτει καλάθι εκλεκτών αγροτικών προϊόντων μεταξύ των οποίων την ΠΟΠ Ελιά Καλαμών, ένα τοπικό τρόφιμο γνωστό στα πέρατα του κόσμου, και υπό προϋποθέσεις μπορεί να αποτελέσει το βασικό στοιχείο γοητείας και προσέλκυσης φίλων του γαστρονομικού τουρισμού που αναζητούν προορισμούς για να γευτούν τοπικά φαγητά που δημιουργούνται από το κλίμα, τα συστατικά, τον πολιτισμό, τα έθιμα, τις παραδόσεις και την ιστορία της πόλης.

Ένα τριήμερο βιωματικών δράσεων και εκδηλώσεων αφιερωμένων στην ελιά και το λάδι, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ελιά,ς οργανώνεται και από τον Δήμο Καλαμάτας, σε συνεργασία και με την «Ένωση Μεσσηνίας», με φορείς και επαγγελματίες του κλάδου, με στόχο την ανάδειξη του γαστρονομικού τουρισμού και του τουρισμού εμπειρίας. Το τριήμερο των εκδηλώσεων περιλαμβάνει φιλοξενία επαγγελματιών τουρισμού και μέσων επικοινωνίας οι οποίοι θα συμμετάσχουν: • στην εμπειρία της ελαιοσυλλογής και της γευσιγνωσίας του ελαιολάδου,
• στη διαδικασία επεξεργασίας της βρώσιμης ελιάς και της παράγωγης λαδιού, επισκεπτόμενοι ελαιοτριβεία και τυποποιητήρια,
• σε γεύσεις τοπικών φαγητών και κερασμάτων, που συνδέονται άμεσα με την τοπική παραγωγή ελιών και ελαιολάδου,
• στη γνωριμία με τον Μεσσηνιακό Ελαιώνα, βιώνοντας τον τρόπο με τον όποιο η ελιά και το ελαιόλαδο συνέβαλαν στην ιστορία και την διαμόρφωση της ταυτότητας της περιοχής.

Στο μεταξύ, η τελετή ορκωμοσίας των πρώτων αποφοίτων του μεταπτυχιακού «Τεχνολογία και ποιότητα επιτραπέζιας ελιάς και ελαιολάδου» του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων της Σχολής Γεωπονίας και Τροφίμων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, θα γίνει σήμερα στην Καλαμάτα. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στη 1 μ.μ. -διά ζώσης- στο κεντρικό αμφιθέατρο (νέο κτήριο) στον Αντικάλαμο Καλαμάτας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος