Καλαμάτα: Τολμά, καινοτομεί και διεκδικεί την ένταξη της στις 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις της Ευρώπης (βίντεο)

Πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στο Μέγαρο Χορού, η παρουσίαση της υποψηφιότητας της Καλαμάτας για ένταξή της στο Δίκτυο των 100 Κλιματικά Ουδέτερων και Έξυπνων πόλεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης έως το 2030.

«Η Καλαμάτα διεκδικεί το μέλλον της. Η Καλαμάτα διεκδικεί το μέλλον που της ανήκει. Δώσαμε τον λόγο στους Καλαματιανούς και το σχέδιο που σήμερα καταθέτουμε αποτυπώνει το όραμα της πόλης και των κατοίκων της. Συνεχίζουμε δυναμικά. Διεκδικούμε για τα παιδιά μας και τις επόμενες γενιές. Για μία Καλαμάτα σύγχρονη και Ευρωπαϊκή. Για την Καλαμάτα που αξίζουμε. Καλή μας επιτυχία!». Με αυτά τα λόγια ο Δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, υπογράμμισε τη σημαντικότητα αυτής της υποψηφιότητας.

Αμέσως μετά το χαιρετισμό του δημάρχου Καλαμάτας, προβλήθηκε βίντεο από την πορεία μηνών της ομαδικής προσπάθειας του Δήμου Καλαμάτας για τη σύνταξη της πρότασης και κυρίως, όπως χαρακτηριστικά είπε ο Θανάσης Βασιλόπουλος, «το αφήγημα της πόλης για τις επόμενες δεκαετίες».

Μέσω διαδικτύου, μίλησε η κυρία Laura Helet, υπεύθυνη γραφείου του Τμήματος Έρευνας και Καινοτομίας – Μελλοντικά Αστικά Συστήματα, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία σημείωσε ότι εκτιμάται πολύ η προσπάθεια που έχει καταβληθεί από την Καλαμάτα. «Να είστε σίγουροι ότι η πόλη σας θα επωφεληθεί και περαιτέρω από τη διαδικασία αυτή καθώς, μέσα από αυτήν θα κατανοήσει καλύτερα ποιοι είμαστε, τα επιμέρους χαρακτηριστικά της, τις ανάγκες της. Ακόμη κι αν δεν επιλεγείτε πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν θα είστε μόνοι. Είμαστε μια ομάδα που θα σταθεί στο πλάι σας», τόνισε η κυρία Helet, ευχόμενη «καλή επιτυχία στην Καλαμάτα».

Ακολούθως μίλησε η κυρία Κωνσταντίνα Σιούντρη, αρχιτέκτων μηχανικός, συνεργάτιδα του Γενικού Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Ενέργειας, Ευθύμιου Μπακογιάννη, η οποία αναφέρθηκε στο ιστορικό και τις ενέργειες που έχουν γίνει σχετικά με το πρόγραμμα. Σημείωσε δε ότι το τελικό επιστέγασμα των προσπαθειών ήταν η υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ 21 υποψήφιων Δήμων (και της Καλαμάτας) για την Ευρωπαϊκή Αποστολή των 100 Κλιματικά Ουδέτερων Πόλεων και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ, την Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου 2022.

Ο αναπληρωτής Γενικό Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Κινητικότητας και Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Διευθυντής του Προγράμματος, κ. Matthew Baldwin, που δήλωσε αρχικά ότι θα ήθελε πολύ να βρίσκεται στην Καλαμάτα, χαρακτήρισε «πολύ σημαντική» την παρουσίαση της πρότασης της Καλαμάτας στην ΕΕ, «εγκαίρως και πολύ πριν λήξει η προθεσμία». Σημείωσε ότι οι υποψηφιότητες είναι πολύ περισσότερες από 100 που τελικά θα επιλεγούν προσθέτοντας ότι αυτό είναι θετικό αφού έχουν κατανοήσει ότι χρειάζονται αλλαγές για να επιτευχθεί ο στόχος της κλιματικής ουδετερότητας. Τέλος, ο κ. Baldwin ευχήθηκε «καλή επιτυχία στην Καλαμάτα» ενώ υποσχέθηκε ότι η ΕΕ «θα βρίσκεται δίπλα σας στα επόμενα βήματα».

Στη συνέχεια της εκδήλωσης, μίλησε το μέλος της Αποστολής, κα Μαρία Βασιλάκου, που έχει διατελέσει Αντιδήμαρχος και αναπληρώτρια κυβερνήτης της Βιέννης, η οποία δήλωσε υπερήφανη για την Καλαμάτα η οποία, ευθύς εξ αρχής αγκάλιασε το πνεύμα και τον σωστό τρόπο προετοιμασίας αυτής της Αποστολής, με αφοσίωση και εξαιρετική σοβαρότητα, στην ουσία, και με στενή συνεργασία, με ολιστική προσέγγιση και καθολική συμμετοχή.

Ο Δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος ευχαρίστησε, εκ μέρους του Δήμου Καλαμάτας, τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «για την πολύτιμη συνεργασία και την αμέριστη συμπαράστασή τους στην προσπάθειά μας», καθώς και τα στελέχη των Υπουργείων της χώρας μας. Επίσης, ευχαρίστησε όλους όσοι υποστήριξαν με κάθε τρόπο την προσπάθεια της Καλαμάτας με στόχο τη συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή Αποστολή και έδωσε τον λόγο στον συντονιστή της εκδήλωσης, Αντιδήμαρχο Νίκο Μπασακίδη, στο πρόσωπο του οποίου ευχαρίστησε όλη την ομάδα του Δήμου για τη σκληρή δουλειά που υπήρξε καθ’ όλη τη διάρκεια προετοιμασίας σύνταξης του φακέλου υποψηφιότητας.

«Ο Δήμος Καλαμάτας έχει στραμμένο το βλέμμα στο μέλλον. Στόχος μας να καταστήσουμε την Καλαμάτα φιλική και ανθεκτική, μέσα από μία ισόρροπη ανάπτυξη με όρους βιωσιμότητας. Καινοτομώντας και επενδύοντας στην ψηφιακή μετεξέλιξη και στην πράσινη ανάπτυξη», τόνισε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Νίκος Μπασακίδης.

ΟΙ ΑΞΟΝΕΣ

Καλαμάτα: Τολμά, καινοτομεί και διεκδικεί την ένταξη της στις 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις της Ευρώπης (βίντεο)

Οι άξονες των παρεμβάσεων που περιλαμβάνει η πρόταση της Καλαμάτας και οι οποίες παρουσιάστηκαν από τους συντονιστές, είναι:

Μεταφορές και Αστική Κινητικότητα
: Συντονιστής ο πολιτικός μηχανικός, με μεταπτυχιακές σπουδές στην Αρχιτεκτονική και Πολεοδομία και στον Περιβαλλοντικό Σχεδιασμό Πόλεων και Κτηρίων, υποψήφιος διδάκτορας Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ, Βασίλης Παπαευσταθίου.

Κτήρια – Εγκαταστάσεις:
Συντονιστής ο Ηλεκτρολόγος Μηχανικός της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Ε.Μ.Π. με μεταπτυχιακό στη Διαχείριση Τεχνικών Έργων, αναπληρωτής προϊστάμενος του Τμήματος Συντήρησης και Αυτεπιστασίας της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Καλαμάτας, Θεοφύλακτος Κουφοσωτήρης.

Ενέργεια – Περιβάλλον: Συντονιστής ο πολιτικός μηχανικός, κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης στον Περιβαλλοντικό Σχεδιασμό Πόλεων και κτηρίων, μέλος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδας, Γεώργιος Μπουγάς.

Πολεοδομικός Σχεδιασμός & Αστικό Περιβάλλον: Συντονίστρια η πολιτική μηχανικός με μεταπτυχιακές σπουδές σε πολεοδομία και χωροταξία και στην Οργάνωση και Διοίκηση Δημοσίων Υπηρεσιών και Οργανισμών, γενική διευθύντρια του Δήμου Καλαμάτας Σταυρούλα Αγρίου).

Κυκλική Οικονομία & Διαχείριση Αποβλήτων: Συντονιστής ο Φυσικός του ΑΠΘ, με σπουδές στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα Βιοοικονομίας, Κυκλικής Οικονομίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Πειραιά, Περιβαλλοντικός Διευθυντής στην επιχείρηση «ΚΛΗΜΗΣ», Νάσος Μάκιος.

Ανθεκτικότητα της Πόλης και Σχετικές Υποδομές: Συντονιστής ο πολιτικός μηχανικός με μεταπτυχιακές σπουδές στο πρόγραμμα Οργάνωση και Διοίκηση Δημοσίων Υπηρεσιών, Δημοσίων Οργανισμών και Επιχειρήσεων, προϊστάμενος της διεύθυνσης τεχνικών υπηρεσιών της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Καλαμάτας, Βασίλης Διαμαντόπουλος.

Οικονομία & Κοινωνία: Συντονιστής ο οικονομολόγος, εξειδικευμένος σε θέματα δημόσιας λογιστικής, πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Πελοποννήσου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Παναγιώτης Κρητικός.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος