Την Μεσσηνία επισκέπτεται απ’ το πρωί της Παρασκευής ο γ.γ. Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας Γιώργος Σταμάτης, συνοδεία στελεχών του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Πρώτος σταθμός της επίσκεψης του κ. Σταμάτη στη Μεσσηνία ήταν το δημαρχείο της Καλαμάτας, όπου τον υποδέχθηκαν ιδιοκτήτες των καταπατημένων οικοπέδων καθώς και κάτοικοι της περιοχής της Αγ. Τριάδος, όπου αντιμετωπίζουν προβλήματα απ’ τον καταυλισμό των Ρομά.
Σε δηλώσεις του ο νομικός εκπρόσωπος τους, Παναγιώτης Νταής σημείωσε, ότι έχει εξαντληθεί η υπομονή τους και περιμένουν απ’ την πολιτεία να πράξει τα αυτονόητα και να τους αποδώσει τις καταπατημένες, εδώ και 35 χρόνια περιουσίες τους.
Ο κ. Σταμάτης αφού είχε σύσκεψη με τον δήμαρχο Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλου παρουσία και των 3 κυβερνητικών βουλευτών, Γιάννη Λαμπρόπουλου, Μίλτου Χρυσομάλλη, Περικλή Μαντά, παρουσία και αρμόδιων αντιδημάρχων και ακολούθως συναντήθηκε με τους κατοίκους της Αγ. Τριάδος, συμμετέχοντας και στη συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου Παραβατικότητας.
Σε δηλώσεις του ο κ. Σταμάτης δεσμεύτηκε ότι μέχρι το τέλος Ιουλίου θα είναι έτοιμο ολοκληρωμένο σχέδιο λύσης, το οποίο θα δίνει πίσω στους ιδιοκτήτες τους, τα καταπατημένα οικόπεδα ενώ θα εξασφαλίζει και μετεγκατάσταση των Ρομά σε χώρο που θα τους εξασφαλίζει μια ανθρώπινη διαβίωση.
Ανέφερε αναλυτικά:
«Η περίπτωση της Αγίας Τριάδας στο Δήμο Καλαμάτας με τους Ρομά είναι από τις προτεραιότητες της κυβέρνησης, εξ ου και αυτή η συνάντηση σήμερα στο Δήμο με τον Δήμαρχο και τους Βουλευτές της περιοχής αλλά και, προφανώς, με τους κατοίκους της περιοχής. Αυτό που θέλω να πω είναι το εξής: καλούμαστε να δώσουμε λύση σε κάτι που υφίσταται εδώ και πάρα πολλά χρόνια κι αυτό από μόνο του μας λέει κάτι: ότι είναι πολύ περίπλοκο το θέμα, ότι οι συνθήκες που το οδήγησαν στις σημερινή πραγματικότητα να είναι πολύ πιο γενικευμένες και αυτό δείχνει τη δυσκολία, αν θέλετε, της όλης προσπάθειας.
Νομίζω ότι από αυτό θα κριθούμε. Όχι μόνο από τη δυσκολία αλλά και από τη συνεννόηση που θα γίνει και με τους κατοίκους και με τους Ρομά. Δεν ερχόμαστε εδώ για να επιβάλλουμε την άποψή μας ή την όποια θέση εμείς θέλουμε. Όλα πρέπει να γίνουν με βάση τους κανόνες δικαίου που είμαστε, σε μια κοινωνία συμπεριληπτική όπως είμαστε. Αλλά, αυτή τη στιγμή αυτό που προέχει, αυτό που συζητήθηκε και αυτό θα συζητήσουμε και τώρα με τους κατοίκους είναι ότι, σε πρώτη φάση αυτό που εξετάζεται είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει πάρα πολύ άμεσα, να σχεδιαστεί δηλαδή, η μετεγκατάσταση των Ρομά σε χώρο άλλον που θα είναι καλύτερη η ποιότητα ζωής για τους ανθρώπους αυτούς και τις οικογένειές τους και ταυτόχρονα να απελευθερωθούν οι χώροι οι οποίοι είναι καταπατημένοι εδώ και πάρα πολλά χρόνια και να δοθούν στους ιδιοκτήτες τους. Οπότε, οι μεν ιδιοκτήτες θα έχουν τις περιουσίες τους, οι δε Ρομά θα είναι σε έναν πολύ καλύτερο χώρο που θα διέπεται από κανόνες κοινωνικής ένταξης, που θα τους παρέχονται όλα αυτά τα αγαθά, το νερό η αποχέτευση, το ρεύμα. Ταυτόχρονα, είμαστε στη διαδικασία με πολύ συγκεκριμένα προγράμματα τα οποία θα σχεδιάσουμε από κοινού με το Δήμο, να ενδυναμώσουμε αυτούς τους ανθρώπους, ιδίως στο κομμάτι της σχολικής εκπαίδευσης και γενικότερα της όλης ενδυνάμωσης των οικογενειών τους, ώστε ως ισότιμα μέλη της κοινωνίας της Καλαμάτας και της Μεσσηνίας να προχωρήσουμε όλοι μαζί. Αυτό που θέλω να πως είναι ότι πλέον δεν θα γίνονται ανεκτά θέματα παραβατικότητας ή οποιαδήποτε εγκληματικότητας και θα πρέπει πλέον να υπάρξει ο σεβασμός της ιδιοκτησία,ς αλλά και ο σεβασμός των δικαιωμάτων των υπόλοιπων συμπολιτών μας.
Μετά από εδώ θα επισκεφθώ τον καταυλισμό και θα συνομιλήσω με τους ανθρώπους εκεί και νομίζω ότι αυτό που σας λέω και αυτό που κυρίως είναι πολύ θετικό και για την πόλη σας, είναι ότι πλέον του επόμενους δύο μήνες, μέχρι τέλος Ιουλίου, θα υπάρχει ένα πολύ συγκεκριμένο σχέδιο δράσης που θα καταρτιστεί από κοινού με το Δήμο Καλαμάτας και θα αφορά τον πληθυσμό Ρομά και αυτό, ξέρετε, δεν θα έχει να κάνει γενικώς με τον πληθυσμό αλλά θα έχει να κάνει με τις οικογένειες. Πώς θα ενδυναμώσουμε και πώς θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε την κάθε οικογένεια. Από εκεί και πέρα, πρώτος στόχος είναι να βρεθεί – ήδη υπάρχουν κάποια θέματα που συζητάμε τώρα με τον Δήμαρχο- ένας χώρος κοινωνικής ομαλής μετεγκατάστασης για να απελευθερωθούν οι ιδιοκτησίες των ανθρώπων που είναι τόσο καιρό καταπατημένες. Σας ευχαριστώ».
Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, ο πρώην καταυλισμός Ρομά της «Μπιρμπίτας» εξετάζεται απ’ το Υπουργείο για το αν μπορεί να «φιλοξενήσει» ξανά Ρομά.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος