Καλαμάτα: Μεγάλη ευκαιρία αλλά και πρόκληση η ένταξη στις 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις στην Ευρώπη έως το 2030

«Οραματιστήκαμε, προγραμματίσαμε, σχεδιάσαμε, συνεργαστήκαμε, διεκδικήσαμε και πετύχαμε κάτι πολύ σπουδαίο. Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που εντάσσει την Καλαμάτα στην Ευρωπαϊκή Αποστολή των 100 Κλιματικά Ουδέτερων και Έξυπνων Πόλεων έως το 2030, αποτελεί για το Δήμο μας μια απόφαση ιστορική και ταυτόχρονα μια μεγάλη πρόκληση για το μέλλον. Ένα μέλλον που πιστέψαμε και που είμαστε βέβαιοι ότι η Καλαμάτα και αξίζει και θα το έχει. Μεθοδικά, στοχευμένα, με σχέδιο και πρόγραμμα, αφήνοντας στην άκρη τη μιζέρια, συνεργαζόμενοι με όλους εκείνους που πιστεύουν ότι η Καλαμάτα έχει τις δυνατότητες και μπορεί». Αυτό τόνισε στην αρχή της συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε χθες το βράδυ στο Ιστορικό Δημαρχείο Καλαμάτας, ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος, πλαισιωμένος από τα μέλη της ομάδας στρατηγικού σχεδιασμού.

Ο κ. Βασιλόπουλος μίλησε για την ευκαιρία αλλά και την πρόκληση που η Καλαμάτα έχει μπροστά της, αναφέροντας τα εξής: «Κατά την προετοιμασία της πόλης για τη σύνταξη του φακέλου, της πρότασης για την υποψηφιότητά μας στην Ευρωπαϊκή Αποστολή, είχα τονίσει ότι υπάρχουν αποφάσεις που ορίζουν την πορεία, το χαρακτήρα και την προοπτική τους. Που διαμορφώνουν για χρόνια πολλά την ποιότητα της ζωής των κατοίκων τους. Που καθορίζουν τη θέση τους στο χάρτη των πόλεων, σε ολόκληρο τον κόσμο. Μια τέτοια σπουδαία απόφαση ελήφθη για την πόλη μας. Μια πρόκληση που ανοίγει το δρόμο στο αύριο”.

“Πλέον, μαζί με 99 ακόμα πόλεις της Ευρώπης καλούμαστε να ακολουθήσουμε τον οδικό χάρτη που θα μας καταστήσει πόλεις – πρότυπο. Πόλεις που θα επιτύχουν έως το 2030 αυτό που θα ακολουθήσει για όλη την υπόλοιπη Ευρώπη έως το 2050”, σημείωσε ο Δήμαρχος και πρόσθεσε: “Τις επόμενες εβδομάδες θα ακολουθήσει μία πρώτη συνάντηση των 100 πόλεων, ένα workshop όπου θα τεθούν οι άξονες εντός των οποίων θα κινηθούμε στα πρώτα βήματα προς την κλιματική ουδετερότητα. Στις 13 Ιουνίου είναι η ημέρα όπου στις Βρυξέλλες θα υπογραφεί το κλιματικό μνημόνιο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή”.

Συνεχίζοντας ο κ. Βασιλόπουλος ανέφερε: “Άμεσα, θα εκκινήσει η διαδικασία της ενημέρωσης πολιτών και επιχειρήσεων. Και το τονίζω αυτό καθώς η βασική στόχευση των χρηματοδοτήσεων, έχει στο επίκεντρο επιχειρήσεις και ιδιώτες. Χρήματα που, μέσω του Δήμου, θα κατευθυνθούν – επενδυθούν σε άξονες, δράσεις και προτάσεις με στόχο την κλιματική ουδετερότητα. Για όλα αυτά θα υπάρξει αναλυτική ενημέρωση, ώστε ο καθένας να γνωρίζει το τι ακριβώς θα συμβεί.

Προτεραιότητα σε αυτή τη φάση έχει ο σχεδιασμός μας. Σχεδιασμός που θα υποστηριχθεί από τη δημιουργία πλατφόρμας για τις 100 πόλεις. Μιας πλατφόρμα που θα προσφέρει μια σειρά από δραστηριότητες, τη χρήση χρηματοοικονομικών και τεχνικών συμβουλευτικών υπηρεσιών για πρόσβαση στη δημόσια και ιδιωτική χρηματοδότηση.

Θα απονεμηθεί δε ένα Σήμα Αποστολής στις επιλεγμένες πόλεις, αναγνωρίζοντας την ποιότητα και τη σκοπιμότητα των δεσμεύσεών τους. Αυτό το σήμα θα διευκολύνει τη δημιουργία στοχευμένων ευκαιριών χρηματοδότησης στα χρηματοδοτικά προγράμματα της ΕΕ, κάνοντας ρητή αναφορά στο σήμα, στις διαδικασίες απονομής τους (προσκλήσεις υποβολής προτάσεων, βραβεία κ.λπ.), δίνοντας π.χ. επιπλέον πόντους στις επιλεγμένες πόλεις στα κριτήρια ανάθεσης στο πλαίσιο της διαδικασίας αξιολόγησης. Αυτά είναι θέματα τεχνικά που θα αναλυθούν σε επόμενο χρόνο.

Η χρηματοδότηση του προγράμματος ανέρχεται συνολικά -ευρωπαϊκοί πόροι, ιδιωτικά κεφάλαια και άλλα- σε 10.000€ ανά κάτοικο. Αντιλαμβάνεστε ότι πρόκειται για ένα τεράστιο χρηματοδοτικό εργαλείο”.

Μερικά από τα οφέλη της Ευρωπαϊκής Αποστολής σύμφωνα με το Δήμαρχο:

-Εξατομικευμένες συμβουλές και βοήθεια από πλατφόρμα αποστολής

-Πρόσβαση σε πρόσθετες ευκαιρίες χρηματοδότησης και μέσω του σήματος της Αποστολής.

-Έρευνα και Καινοτομία.

-Υποστήριξη μέσω εθνικού δικτύου επαφών.

-Ευκαιρίες δικτύωσής, μάθησης και ανταλλαγής εμπειριών μεταξύ των πόλεων.

-Υψηλή προβολή, ελκυστικότητα για επενδύσεις και εξειδικευμένους εργαζόμενους.

“Λοιπόν, θα υπάρξουν αναλυτικά ενημερώσεις για όλα αυτά. Το κρίσιμο, το σημαντικό, το σπουδαίο είναι ότι καταφέραμε και η Καλαμάτα μπήκε στον χάρτη των 100 πόλεων. Σήμερα, οφείλουμε να αξιοποιήσουμε την τεράστια αυτή ευκαιρία. Να διαμορφώσουμε μαζί, μια καλύτερη πορεία για την πόλη. Για μια Καλαμάτα κλιματικά ουδέτερη που θα υπηρετεί την αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής και των κατοίκων της. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά όλες και όλους που συμμετείχαν στη μεγάλη προσπάθεια της διεκδίκησης, ομάδες Συντονισμού, Στρατηγικού σχεδιασμού, Θεματικών ενοτήτων, Πανεπιστήμια, Ερευνητικά κέντρα, εξωτερικοί συνεργάτες, Βουλευτές, Δημάρχους, Περιφέρεια και όλους τους συμμετέχοντες στις διαβουλεύσεις”, τόνισε ο κ. Βασιλόπουλος και κατέληξε: “Θέλω να σας διαβεβαιώσω, ότι γνωρίζω καλά ότι η μεγάλη αυτή επιτυχία, συνιστά μόνο την αφετηρία της μεγάλης πρόσκλησης που ανοίγεται μπροστά μας. Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα. Τώρα απαιτείτε σύνεση, σωστός προγραμματισμός και πολύ σκληρή δουλεία. Δεσμεύομαι, ότι όπως κερδίσαμε το μεγάλο στοίχημα της συμμετοχής μας στις “100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις έως το 2030”, έτσι θα κερδίσουμε και το στοίχημα της αξιοποίησης της ευκαιρίας που ανοίγεται για την πόλη μας και για όλες και όλους εμάς. Στην προσπάθεια αυτή δεν περισσεύει κανείς. Καλώ όλους να εργαστούμε μαζί για μια διαφορετική, κλιματικά ουδέτερη, ισχυρή αναπτυξιακή προοπτική, που θα καταστήσει την Καλαμάτα πόλη – πρωταγωνιστή και θα διασφαλίσει καλύτερη ποιότητα ζωής για εμάς, αλλά κυρίως για τα παιδιά μας, τις γενιές που θα ακολουθήσουν».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος