Ισπανική βοήθεια από τον Ερυθρό Σταυρό στη Σάμο

Επταμελής ομάδα  εθελοντών του ερυθρού σταυρού  από την Ισπανία βρίσκεται στο νησί προκειμένου να βοηθήσει στο δύσκολο έργο των δεκάδων εθελοντών της Σάμου, των μελών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού αλλά   και των σωμάτων ασφαλείας. Συγκεκριμένα δύο γιατροί, ένα άτομο νοσηλευτικού προσωπικού, δύο εκπρόσωποι κοινωνικοψυχολογικών οργανισμών καθώς και δυο τεχνικοί που φροντίζουν  για να λειτουργούν όλα όσο καλύτερα γίνεται αποτελούν , την ομάδα των Ισπανών εθελοντών. Η ισπανική ομάδα θα παραμείνει στο νησί για 2-3 μήνες, αλλά ο ερυθρός Σταυρός θα συνεχίσει τη δράση του στη Σάμο αφού υπάρχει πλέον μόνιμη δομή.

« Είμαστε με τον ελληνικό ερυθρό σταυρό και έχουμε έρθει από την Ισπανία με σκοπό να βοηθήσουμε τους  πρόσφυγες σε συνεργασία με όλους τους φορείς . Από τον Αύγουστο  βοηθάμε με ιατρική και κοινωνικοψυχολογική υποστήριξη τα παιδιά αλλά και  τους ενήλικες.

Η ροή των μεταναστών αλλάζει καθημερινά και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως ο καιρός, αλλά στην κατασκήνωση μας υπάρχει δυνατότητα να δούμε 100-200 άτομα και αν υπάρχει ανάγκη μπορούμε να δουλέψουμε 24 ώρες για να καλυφθούν όλοι. Το σημαντικό όμως είναι να ξέρουν ότι δεν είναι νοσοκομείο αλλά ένας χώρος πρώτων βοηθειών. Έχουμε δύο αυτοκίνητα, κάτι που κάνει την κατασκήνωση μας κινητή, αυτό σημαίνει ότι αν οι πρόσφυγες σταματήσουν να έρχονται εδώ τότε μπορούμε να μεταφέρουμε την κατασκήνωση όπου αλλού υπάρχει ανάγκη. Ο ελληνικός ερυθρός σταυρός έχει ξεκινήσει τη λειτουργία του από τις 27 Αυγούστου και θα συνεχίσει όσο είναι απαραίτητη η παρουσία του. Βιώνουμε μια ανθρωπιστική κρίση και το να βλέπεις όλους αυτούς τους ανθρώπους να έρχονται εδώ είναι δύσκολο,  κάποιοι απ’ αυτούς είναι σε κακή κατάσταση και χρειάζονται  περισσότερη υποστήριξη, πρέπει να είμαστε εδώ και να προσπαθούμε να καλύπτουμε όλα τα κενά που υπάρχουν. Οι άνθρωποι σε όλη την Ευρώπη πρέπει να ξέρουν τι συμβαίνει εδώ και κάθε βοήθεια είναι καλοδεχούμενη και απαραίτητη στις χώρες που δέχονται τις ροές των προσφύγων. Όλοι πρέπει να έχουμε ανθρωπιά σε καταστάσεις όπως αυτή» δήλωσε μεταξύ άλλων η Ισπανίδα εθελόντρια . Στον χώρο του Λιμένα Μαλαγαρίου γίνονται πλέον όλες οι διαδικασίες από τα αρμόδια όργανα για την πλήρη ταυτοποίηση των μεταναστών . Είναι καθημερινές πλέον οι μαρτυρίες των προσφύγων  που αποκαλύπτουν τον τρόπο αλλά και το λόγο που άφησαν την πατρίδα τους για να περάσουν στην Ευρώπη όπως του 20χρονου Σύριου.«Είμαι από την Συρία. Το ταξίδι διήρκεσε περίπου μια βδομάδα, είναι μακρύ το ταξίδι και ακριβό, πάνω από 1.000 δολάρια. Ήρθαμε με μια μικρή βάρκα, και το ταξίδι ήταν επικίνδυνο, αφού κοντέψαμε να πεθάνουμε. Το ελληνικό λιμενικό μας βοήθησε πολύ και τώρα ο Ερυθρός Σταυρός, δίνει φαγητό και νερό στους ανθρώπους . Είναι πολύ ευγενικοί μαζί μας. Και οι Έλληνες βοηθάνε πολύ, και τους ευχαριστούμε γι’ αυτό. Είμαι 20 χρονών και θέλω να φτάσω στην Αγγλία. Οι γονείς μου είναι ακόμα στη χώρα μας, έχω έρθει μόνος μου εδώ, με τους φίλους μου. Ελπίζω κάποια στιγμή να μπορέσω να φέρω και την οικογένεια μου στην Αγγλία, γιατί είναι πολύ επικίνδυνα τα πράγματα στη Συρία, όλοι ξέρουμε τι συνέβη εκεί. Ο θάνατος είναι κάτι που μπορεί να συμβεί σε όλους, και γι’ αυτό παίρνουμε το ρίσκο να  ταξιδέψουμε με τα μικρά βαρκάκια για να φτάσουμε κάπου καλύτερα. Και ευχαριστούμε πολύ το λιμενικό και όλους τους ανθρώπους που μας βοήθησαν» λέει ο 20χρονος στην ΕΡΤ ΑΙΓΑΙΟΥ.

Σάμος: Χάρης Ζαβουδάκης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος