Βραβεύτηκε Κρητικός αστροφυσικός που μελετά τις μαύρες τρύπες του διαστήματος

Τιμητική διάκριση από την Περιφέρεια Κρήτης δέχτηκε σήμερα, Τετάρτη, το πρωί ο 33χρονος ερευνητής του Φινλανδικού Κέντρου Αστρονομίας του Πανεπιστημίου του Τουρκού, Γιάννης Λιοδάκης.

Με καταγωγή από το Ηράκλειο, ο νεαρός αστροφυσικός έχει ήδη διαγράψει μια λαμπρή πορεία στο… σύμπαν της αστροφυσικής, και έχει κατακτήσει μια σειρά από τιμητικές διακρίσεις και υποτροφίες, όπως η κορυφαία υποτροφία Gruber από τη Διεθνή Αστρονομική Ένωση το 2020, που χρηματοδοτείται από το πανεπιστήμιο Γιέηλ των Ηνωμένων Πολιτειών. Επίσης έχει λάβει το βραβείο Καλύτερης Διδακτορικής Διατριβής  “Αιμίλιος Χαρλαύτης”, καθώς και τη διάκριση «Νέου Καλύτερου Ερευνητή» από το Πανεπιστήμιο Κρήτης το 2017.

Η έρευνα του Γιάννη Λιοδάκη στο πλαίσιο της υποτροφίας Gruber στρέφεται γύρω από τις εκπομπές των μπλέιζαρς (blazars), μιας κατηγορίας ενεργών γαλαξιακών πυρήνων που φιλοξενούν στο κέντρο τους τις μεγαλύτερες μαύρες τρύπες στο σύμπαν και παράγουν εκπομπές ακτινοβολίας υψηλών ενεργειών.

Το μέλλον του Ηρακλειώτη αστροφυσικού διαγράφεται λαμπρό, αφού ήδη συνεργάζεται με κορυφαία Πανεπιστήμια σε Ευρώπη και Αμερική και με Οργανισμούς όπως είναι η NASA.

Ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, απέδωσε τιμητική πλακέτα στο Γιάννη Λιοδάκη, ως ένδειξη εκτίμησης της συνεισφοράς ενός Κρητικού στην επιστήμη της αστροφυσικής σε παγκόσμιο επίπεδο. Λαμβάνοντας την τιμητική πλακέτα, ο Γιάννης Λιονάκης ανέφερε: “Είμαι πολύ συγκινημένος, πολύ χαρούμενος, ευχαριστώ την Περιφέρεια Κρήτης και τον Περιφερειάρχη για αυτή την τιμητική διάκριση που ήταν και αναπάντεχη και σημαντική για εμένα καθώς προέρχεται από την Κρήτη”.

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν υπάρχει ζωή στον απέραντο γαλαξία, ο κ. Λιοδάκης ανέφερε: “Πιθανό να υπάρχει, δεν είμαστε μόνοι, υπάρχουν πάρα πολλές ενδείξεις, είναι δισεκατομμύρια τα αστέρια σε κάθε γαλαξία, είναι αμέτρητοι οι γαλαξίες, άρα πιθανά δεν είμαστε μοναδικοί ως ζωή στον δικό μας πλανήτη, θα υπάρχει και αλλού. Με την αστροφυσική προσπαθούμε να εντοπίσουμε τα σύνορα του σύμπαντος πόσοι γαλαξίες, και πόσες μαύρες τρύπες υπάρχουν σε αυτό”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος