Σταθμός μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο Ηράκλειο

Εγκαινιάστηκε σήμερα, Τρίτη, ο νέος σταθμός ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο κέντρο του Ηρακλείου, στο πλαίσιο συνεργασίας της Περιφέρειας Κρήτης με το τμήμα Περιβαλλοντικής Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Σταθμός μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο ΗράκλειοΟ περιφερειάρχης, Σταύρος Αρναουτάκης, αναφερόμενος στο έργο και στην σημαντικότητα του, τόνισε την καλή συνεργασία της Περιφέρειας με τα επιστημονικά Εκπαιδευτικά -Ερευνητικά Ιδρύματα της Κρήτης, ευχαριστώντας παράλληλα το δήμαρχο Ηρακλείου, Βασίλη Λαμπρινό, για την παραχώρηση του δημοτικού χώρου -εγκατάστασης του σταθμού.

Η υποδομή, όπως ανέφερε ο Περιφερειάρχης, «αποτελεί υπόδειγμα συνεργασίας αυτοδιοίκησης και πανεπιστημίων και θα αναπτύσσεται διαρκώς  για να καλύψει τις ανάγκες σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον. Τέτοιου είδους υποδομές και εξοπλισμός είναι υψηλού επιπέδου προδιαγραφών και απαιτούν εξειδικευμένη γνώση και συνεχή δραστηριότητα από εμπειρογνώμονες του συγκεκριμένου αντικειμένου».

Από την πλευρά του ο κ. Λαμπρινός τόνισε την καλή συνεργασία του Δήμου με την Περιφέρεια, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, τους επιστημονικούς φορείς που φέρνουν θετικά αποτελέσματα, ενώ παράλληλα επισήμανε την αναγκαιότητα και χρησιμότητα του νέου σταθμού μέτρησης της ρύπανσης στην πόλη του Ηρακλείου.

Σταθμός μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο ΗράκλειοΟ καθηγητής, Νίκος Μιχαλόπουλος, επισήμανε την ιδιαιτερότητα των μετρήσεων λέγοντας: «Τέτοιες μετρήσεις που ξεκινάμε τώρα δεν έχουν ξαναγίνει. Υπήρχαν κάποιες βασικές μετρήσεις που γινόταν από την παλιά Νομαρχία οι οποίες σταμάτησαν πριν από το 2000. Σήμερα ερχόμαστε να καλύψουμε ένα μεγάλο κενό με πολύ περισσότερες μετρήσεις ανά κατηγορία, που θα δώσουν τα απαιτούμενα αλλά και πιο εξειδικευμένα δεδομένα ώστε να αποκτήσουμε μια πλήρη εικόνα όχι μόνο για τα επίπεδα της ρύπανσης στην Κρήτη αλλά και τις πηγές της».

Σημείωσε μάλιστα, ότι οι μέχρι τώρα μετρήσεις του ατμοσφαιρικού αέρα του Ηρακλείου τους μήνες του χειμώνα που διανύουμε, παρουσιάζουν ανησυχητικά στοιχεία σε σχέση με την συγκέντρωση αιωρούμενων σωματιδίων που ξεπερνά ακόμη και πόλεων όπως το Νέο Δελχί.

Ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος, Νίκος Ξυλούρης, σε δήλωση του αναφέρθηκε στη λειτουργία του δικτύου σταθμών, επισημαίνοντας ότι, «το σύγχρονο τεχνολογικά δίκτυο, θωρακίζει την Περιφέρεια Κρήτης σε επίπεδο πολιτικής προστασίας σχετικά. με την αέρια ρύπανση και ταυτόχρονα παρέχει στα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Κρήτης υποδομές αιχμής για τη μελέτη του ατμοσφαιρικού περιβάλλοντος στην Κρήτη και την Ανατολική Μεσόγειο».

Οι επιστημονικοί συνεργάτες της Περιφέρειας για τη λειτουργία του δικτύου είναι από το Τμήμα Χημείας του Πανεπιστήμιου Κρήτης, οι καθηγητές Μαρία Κανακίδου και Νίκος Μιχαλόπουλος και από τη Σχολή Χημικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης ο καθηγητής, Μιχάλης Λαζαρίδης.

Συνολικά στο νησί θα εγκατασταθούν δύο πλήρεις σταθμοί μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης στα αστικά κέντρα Ηρακλείου και Χανίων. Επίσης, θα ενισχυθούν οι δύο σταθμοί του Πανεπιστημίου Κρήτης στις Βούτες Ηρακλείου και του Πολυτεχνείου Κρήτης στα Κουνουπιδιανά Χανίων. Επιπλέον, θα ενισχυθεί ο σταθμός στο Φινοκαλιά Αγίου Νικολάου στο Λασίθι που λειτουργεί από το Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος