Σητεία: Τίμησαν τον ποιητή Βιτσέντζο Κορνάρο

Τον ποιητή της Βιτσέντζο Κορνάρο τίμησε η Σητεία την Παρασκευή και το Σάββατο με μια σειρά από εκδηλώσεις τις οποίες οργάνωσε η Στέγη Βιτσέντζος Κορνάρος.

Την Παρασκευή στο κινηματοθέατρο Μελίνα Μερκούρης παρουσιάστηκε από την Φιλόλογο Σοφία Φουστέρη ο τόμος των πρακτικών του Διεθνούς Συνεδρίου, που είχε διοργανωθεί τον Ιούλιο του 2022 από τη Στέγη ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΣ ΚΟΡΝΑΡΟΣ στη Σητεία, με θέμα: Η «Φύση των πραμάτω»: Από τη γένεση στη διάχυση και την πρόσληψη του Ερωτόκριτο. Μια έκδοση που επιμελήθηκε η Στέγη «Βιτσέντζος Κορνάρος».

Την ίδια μέρα παρουσιάστηκε το βιβλίο του Αντώνη Ανηψητάκη “Ο Δικός μου Ερωτόκριτος”. Ο Νάσος Ζαγκότης μίλησε για τη σχέση της τέχνης με την επιστήμη ενώ ο καθηγητής Στέφανος Κακλαμάνης αναφέρθηκε στην πορεία της επιστημονικής έρευνας γύρω από τον Ερωτόκριτο.

Το Σάββατο 30 Μαρτίου, μετά από ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σητείας πραγματοποιήθηκε η επίσημη αναγόρευση του Στέφανου Κακλαμάνη καθηγητή Νεοελληνικής Φιλολογίας του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, σε Επίτιμο Δημότη Σητείας. Αμέσως μετά ακολούθησε η βράβευσή του από τον Δήμαρχο Σητείας Γιώργο Ζερβάκη αναγνωρίζοντας με αυτό τον τρόπο την ανεκτίμητη προσφορά του στην έρευνα και διάδοση του έργου του μεγάλου Ενετοκρητικού – Σητειακού ποιητή της Κρητικής Αναγέννησης.

Συγκινητική ήταν η παρουσία των Σητειακών που γέμισαν ασφυκτικά το θέατρο Μελίνα Μερκούρη. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιάννης Πλακιωτάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου Γιάννης Ανδρουλάκης, ο Δήμαρχος Ιεράπετρας Μανόλης Φραγκούλης, η αντιπρόεδρος της ΔΕΠΑΝΑΛ Ηρακλείου Μάρα Παναγιωτάκη, η διευθύντρια του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης Εύα Γραμματικάκη, η αντιπρόεδρος της Εταιρείας Κρητικών Ιστορικών Μελετών Κλαίρη Μητσοτάκη, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μαρία Γιαννακάκη, οι αντιδήμαρχοι του Δήμου Σητείας.

Σητεία: Τίμησαν τον ποιητή Βιτσέντζο Κορνάρο

Ο πρόεδρος της Στέγης «Βιτσέντζος Κορνάρος» Γιώργος Γαλανάκης, αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλει το ίδρυμα προκειμένου το έργο του Σητειακου ποιητή της Αναγέννησης να πάρει τη θέση που του ανήκει στο «Πάνθεον» του Ευρωπαϊκού πολιτισμού. Για τη σχέση τους με τον Ερωτόκριτο μίλησαν οι καταξιωμένοι λογοτέχνες Ρέα Γαλανάκη, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, Ειρήνη Δερμιτζάκη, Μανόλης Μιαουδάκης, Αλέξης Πανσέληνος, Νίκη Τρουλλινού και ο Νίκος Ψιλάκης.

Σητεία: Τίμησαν τον ποιητή Βιτσέντζο Κορνάρο

Με τις νότες του βιολιού του γνωστού δεξιοτέχνη Κυριάκου Γκουβέντα που έπαιξε από Ερωτόκριτο μέχρι Vivaldi, πλαισιώθηκαν οι παρουσιάσεις των ομιλητών σε μια κατά γενική ομολογία άξια εκδήλωση αφιερωμένη στου «Κύκλου τα γυρίσματα» που συνεχίζουν αέναα εδώ και τετρακόσια και πλέον χρόνια.

Σητεία: Τίμησαν τον ποιητή Βιτσέντζο Κορνάρο

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος